Teknoloji devi Apple’ın yaptığı yeni patent başvurusu, zaman damgası oluşturmak ve doğrulamak adına potansiyel Blockchain kullanımını işaret ediyor.

ABD Patent ve Ticari Marka Bürosu tarafından yayımlanan patent onayı listesinde Apple’ın başvurusu da yer aldı. Apple’ın yaptığı başvurudaki teknik dokümanlara göre, zaman damgası oluşturmak için kullanılan altyapı tam manasıyla Blockchain teknolojisini içeriyor. Apple, kullanmayı planladığı teknolojide zaman damgası onayı için “Public Key Infrastructure (PKI – Açık Anahtar Altyapısı)” aracı kullanıyor. Uzmanlara göre ismi henüz konulmamış bu teknoloji, Blockchain altyapısı ile birebir örtüşüyor.

Bahsi geçen teknoloji modeline ait teknik açıklamada; her bir işlemin, ağ üzerindeki diğer işlemlerin de sahip oldukları bilgileri birleştirileceği belirtiliyor. Bu bilgilerden biri değiştirilmek istendiğinde, verinin değiştirildiğine dair ağ üzerinden onay alınması gerekiyor.

Apple’ın başvurusu, zaman damgalarının oluşturulması için üç farklı yöntem kullanıyor. Bu senaryolardan ilki Blockchain teknolojisi ile tam anlamıyla örtüşüyor.

Geleneksel Blockchain yapısında olduğu gibi madenciler kullanacak olan sistem, zaman damgalı bloklar meydana getirecek. Oluşturulacak teknoloji, Apple tarafından “Multi-check Architecture (Çok Denetimli Mimari)” şeklinde adlandırılmış olsa da, Blockchain altyapısında olduğu gibi blokların belli bir zincire bağlanması mantığı üzerinde çalışacak.

Coindesk sitesinde yer alan habere göre, Apple merkezi olmayan sistem oluşturmak adına Blockchain teknolojisinden zaten istifade etmek istiyordu. Apple tarafından hazırlanan teknik açıklamada, zaman damgalarını depolamak için merkezi olmayan bir defterin kullanılmasının yararının büyük olduğundan bahsediliyor. Yalnızca verilerin uzun süre kalıcı olması açısından değil, aynı zamanda kötü niyetli kullanıcılar tarafından tek seferde ele geçirilmesinin imkansız olmasından da söz ediliyor.