Kripto para borsalarını uzaktan gözlemci olarak takip etmeyi tercih eden merkez bankalarının 2018 yılında alım yapabilecekleri konuşuluyordu. Moneyness isimli bloğunda finansal değerlendirmeler yapan Jim Chanos’un görüşüne göre 2018, o yıl değil…
Jim Chanos, Coindesk sitesi için kaleme aldığı yazıda merkez bankalarının 2018 yılında da gözlemci olarak kripto para piyasalarını takip edeceğini savundu. Haber sitelerinde çıkan iddiaların tam tersini düşündüğünü söyleyen Chanos, merkez bankalarının farklı hedefleri olduğunu iddia etti.
Merkez bankaları istikrar arar
Chanos’a göre kripto para birimlerinin en ünlüsü konumundaki Bitcoin’i satın alanların çoğu kısa sürede yüksek oranda kazanç sağlamak istiyor. Bitcoin kullanıcıları ayrıca işlemlerinin anonim biçimde gerçekleşmesini de talep ediyorlar. Merkez bankaları ise bu konumda değiller. Merkez Bankaları için ne kısa sürede yüksek kazanç elde etmek, ne de işlemleri anonim biçimde yapmak önemli. Merkez bankalarının önem verdikleri tek konu gemilerini güvenli rıhtımlara demirlemek.
Merkez bankalarının her zaman istikrardan yana olduğunu belirten Chanos, kripto para piyasalarında ise hem yükselişlerin hem de düşüşlerin ani gerçekleştiğini hatırlattı. Paranın alım gücü ile hareket eden merkez bankalarının, varlıklarını en güvenli para birimlerine yatırdıklarını söyleyen Chanos, kripto para birimlerinin ise haftada yüzde 20 ile 30 arasında yukarı ve aşağı yönlü hareketlilik yaşadıklarının altını çizdi. Yüksek oynaklığa sahip para birimlerinden uzak durmak isteyecek olan merkez bankalarının fiyat istikrarı isteyeceklerini vurguladı.
Fiyat istikrarının olmadığı ortamlara girmekten her daim çekinen merkez bankalarının Bitcoin ve kripto para birimlerinden uzak duracaklarını söyleyen Chanos, sadece politik amaçla bu para birimlerine ilgi göstereceklerini belirtti. Sayıca az olsa da, İran veya Rusya merkez bankaları gibi isimlerin ellerindeki dolar rezervlerini eritmek için güvenli gördükleri kripto para birimlerine yönelebileceklerini yazdı.
Merkez bankası dijital para birimi
Son dönemde çıkan, merkez bankalarının kendi kripto para birimlerini geliştirmeleri konusunda da yorumlarda bulunan Chanos, Blockchain ve türevi uygulamalar için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Merkez bankalarının akıllarında olan kripto para fikrinin farklı olduğunu aktaran Chanos, üretilecek dijital para biriminin dengeli bir seyir izleyeceğini, yüksek ihtimalle de 1 ABD doları değerine sabitleneceğini ifade etti.
2018 yılında herhangi bir merkez bankasının kripto para birimlerine yatırım yapmasına düşük ihtimal verdiğini belirten Chanos, gerçek planlarını dijital ödeme sistemlerine odaklanmak olacağını işaret etti.
Yeterli talep olması durumunda merkez bankalarının kendi dijital para birimlerini kullanıma sunmalarının çok daha akılcı bir proje olacağına değinen Chanos, vatandaşların ellerinde risksiz dijital para tutmak isteyeceklerini ve merkez bankalarının da bunu karşılamak için çözüm üreteceklerini aktardı.
Kendi dijital para birimini üretecek olan merkez bankalarının çok daha avantajlı konuma geçeceklerini savunan Chanos, mevduatların devlet tarafından yönetildiği bir şemanın akıllıca hamle olacağına da vurgu yaptı. Bu sayede merkez bankaları özel sektörün sunduğu mevcut ödeme alternatifleriyle daha iyi rekabet edebilecek.