Mobil ödeme hacmiyle sektörün liderliğini elinde bulunduran Çin, 2018’e etkileri tartışmalı bir yasal düzenlemeyle başladı.

Çin sokaklarında mağazalardan bakkallara, bisiklet kiralamadan çiçekçilere kadar her yerde son derece mobil ödeme ile alışveriş yapmak mümkün. Hatta bir dönem ülkedeki dilenciler bile bu yöntemi kullanıyordu. Ülkenin önde gelen araştırma kurumlarından iReserch’ün verilerine göre 2016’daki mobil ödeme işlem hacmi 19 trilyon yuan, yani yaklaşık 3 trilyon dolara yaklaşmıştı.

Bununla birlikte Çin yönetimi, durumdan hoşnut olmakla birlikte açıkladığı yeni yasal düzenleme ile ipleri biraz sıkılaştırmak istiyor. Bu kapsamda Çin Merkez Bankası (PBOC) tarafından açıklanan yeni kararlar, sokaktaki tüketicileri değil ama mobil ödeme altyapısı sunan şirketleri etkileyeceğe benziyor. Çünkü alınan yeni kararlar bu firmaların tutmaları gereken rezerv karşılık oranlarını yükseltiyor. Oranlar hesap türlerine göre yüzde 42’den 50’ye ve yüzde 12’den 20’ye çıkartılıyor. Dahası Çin Merkez Bankası zaman içinde bu oranları yüzde 100’e yükseltme niyetini de açıkladı. Yani mobil ödeme firmaları her bir müşteri için ayırdıkları tutar kadar bir fonu teminatlar için de ayırmak zorunda kalacak.

Reuters’te konuyla ilgili olarak yayınlanan bir makale, bu kararlar sonrası mobil ödeme şirketleri arasında bir konsolidasyon oluşabileceği yönünde görüş bildiriyor. Çünkü bu firmaların komisyonlar dışındaki en önemli gelir kaynaklarından biri faiz gelirleri. Rezerv karşılık oranlarının yükselmesi nedeniyle faiz gelirleri için ayırdıkları bütçe azalacak olan firmalar alternatif gelir arayışlarına gitmek zorunda kalacağa benziyor.

Makalede yer alan bilgilere göre Zhongtai Securities’in araştırması faiz gelirlerinin toplam içinde yüzde 11 gibi bir paya sahip olduğunu gösteriyor. Reuters ise hesaplamalarına göre mobil ödeme şirketlerinin yıllık faiz gelirlerinin yaklaşık 4,48 milyar yuan, yani 689 milyon dolar azalacağını açıkladı.

Kararların açıklanmasının ardından sektördeki firmalardan çeşitli yorumlar da gelmeye başlamış durumda. Şimdilik olayın sıcaklığı nedeniyle “üzerinde çalışıyoruz” dışında bir bilgi gelmezken, Çin Merkez Bankası oluşabilecek riskleri hafifletmek amacıyla QR kod ile yapılan ödemelerdeki limitleri 500 yuan kadar düşürmeyi planladığını da belirtiyor.