Geçen sene tanıtımı yapılan Amazon Go artık tüm müşterilerine kapılarını açıyor. Asya cephesinden ise cevap gecikmedi ve WeChat ilk kasasız dükkanını duyurdu.

Geçtiğimiz sene Amazon yayınladığı bir video ile perakende sektöründe alışverişin geleceğine dair konsepti gözler önüne sermişti. Temelde kasasız marketler uzun süredir mevcut bir konsept ancak Amazon bu konsepti farklı bir çıtaya taşımaya niyetli olduğunu dünyaya gösterince medyanın da ilgisini daha çok çekmeyi başardı.

Son bir kaç gündür pek çok haber kanalında da yer aldığı gibi Amazon Go test süreçlerini tamamladı ve artık Amerika Birleşik Devletleri‘nde kapılarını tüm Amazon müşterilerine açıyor. Şu anda Amazon’un kendi binalarından birisinde yer alacak markete akıllı cep telefonunuz ile turnikeden geçerek girdikten sonra yapmanız gereken tek şey ürünleri çantanıza doldurmak ve daha sonra marketten çıkmak. Girişte kaydı alınan kimliğinize otomatik olarak satın aldığınız ürünlerin fiyatları yansıtılıyor.

Business Insider‘ın öngörüsüne göre Amazon gelecek 10 yıl içinde bu konsepte sahip 2 bin mağazanın açılışını yapabilir. Amazon sadece kitap satan bir e-ticaret sitesinden ABD’deki fiziksel marketleri ele geçiren bir yapıya doğru ilerleyebilir. Şimdilik bu tartışmaları analistlere bırakalım.

Çinli devler boş durmuyor

Öte yandan Amazon bu alanda tek firma değil. Çin Haber Ajansı ECNS’nin henüz paylaştığı bir haber göre ülkenin en popüler mesajlaşma ve mobil ödeme aracı WeChat, Şanghay şehrinde benzer bir mağazanın kapılarını açtı.

Amazon Go’ya benzer şekilde WeChat üzerindeki bir QR kodu okutularak girilen mağazadan müşteriler dilediklerini aldıktan sonra hiç bir kasa işlemi olmadan ayrılabiliyorlar. Tüm ödeme işlemleri otomatik olarak gerçekleşiyor. WeChat ödeme sektörü operasyon direktörü Bai Zhenjie‘in verdiği bilgiye göre ödeme işlemi sadece 0,1 saniye içinde tamamlanıyor ve şirket yüz tanıma için de çalışmalra devam ediyor.

Öte yandan Çin’deki tek e-perakende uygulaması WeChat’e ait değil. Alibaba, Tao Cafe adını verdiği otomatik e-perakende noktasını geçen sene Haziran ayında açtı ve yine Çinli e-ticaret şirketi JD.com benzer modeldeki uygulamalarını geçen yıl Eylül ayında iki farklı noktada test etmeye başladı.

Anahtar nokta FinTech

Gerek Amazon gerekse WeChat örneklerinde e-perakende uygulamalarının hayata geçmesi için kilit nokta FinTech teknolojilerinde yatıyor. Kimlik doğrulama, kimliği ödeme hesapları ile eşleştirme, alınan ürünleri ve fiyatlarını tespit etme ve toplam rakamı hızlı ve güvenli bir şekilde müşterinin hesabından tahsil etmek için gelişmiş finansal teknolojiler kullanılıyor. Elbette bu süreçlerin içinde fotoğraf ve video tanıma ile uyumlu makine öğrenmesi ve kısmen yapay zekanın rolünü de göz ardı edemeyiz.

Amazon belki kendi geliştirdiği teknolojisini gelecek yıllarda yine kendisi kullanacaktır ancak WeChat yaptığı açıklamada bu teknolojiyi ihtiyaç duyanlara pazarlamayı hedeflediğni paylaşmış. Bu durumda gelecek yıllarda bu tarz servisler sunacak daha fazla FinTech girişiminin hayatımıza gireceğini öngörebiliriz.

Türkiye’den çıkacak e-Perakende uygulamalarını ise heyecanla bekliyoruz. Bire bir aynı olmamakla birlikte Migros’un benzer alanlarda çalışmalar yaptığını biliyoruz ve Türkiye’nin ulusal ödeme aracı BKM Express‘ten bir uygulama görmek açıkçası beklenmedik bir hamle olmaz ancak bunların şimdilik sadece yorumdan ibaret olduğunun altını çizmek gerekiyor.