Bağımsız bir İslami Finans grubu ve FinTech uygulayıcıları, 24 Ocak’ta düzenlenen İngiltere İslami FinTech Panelinde bir araya geldiler.
The National Law Review isimli internet sitesinde yayınlanan habere göre gerçekleştirilen panel, Londra’nın küresel bir FinTech merkezi olma gücünü kullanarak bu vesileyle aynı zamanda İslami Finans adına popüler bir merkez olmasını hedefleyen stratejik süreçlerin ele alındığı bir etkinlik mahiyetine sahip.
Panelin başkanlığını, İslami Finans ve İslami FinTech danışmanlık bürosu olan Cordoba Capital‘den Harris Irfan gerçekleştirdi. Irfan daha önce Deutsche Bank’ın İslami Finansman Grubunda CEO’luk, Barclays İslami Finansman Bölümü Başkanlığı ve Rasmala Group’da Yatırım Bankacılığı Müdürlüğü gibi konuya oldukça hakim olduğu bir özgeçmişe sahip.
Etkinlik kapsamında Cordoba Capital ve IslamicBanker tarafından yayınlanan İslami Finans sektörüyle ilgili yeni bir rapor çalışmasına göre; İslami bir FinTech yapılanması, şeriat uyumlu FinTech şirketlerine destek sağlamak için mevcut kamu altyapısının yanında çalışacak bir topluluk oluşturmanın önemini vurguluyor.
Aralık 2017’de RedMoney Group tarafından yayınlanan İslami FinTech Ekosistemi başlıklı rapora göre, küresel olarak yaklaşık 116 İslami FinTech firmasının 18’inin İngiltere’de kurulduğunu ve İngiltere’nin Malezya’dan sonra İslami FinTech’in ikinci en büyük merkezi haline geldiği tespitini yapıyor. Belirlenen İslami FinTech şirketlerinde ülkelere göre sıralamalarda Endonezya’da 15, Birleşik Arap Eemirlikleri’nde 15 ve ABD’de 14 firma bulunuyor.
Gerçekleşen İslami FinTech Paneli sonunda İngiltere’nin öncelikli olarak şu konulara eğilmesi gerektiği belirlenmiş;
- Sektördeki zorlukları belirlemek
- Bunların üstesinden gelmek için somut çözüm yollarını araştırmak
- Uyumlu bir topluluk oluşturmak
- İslami FinTech sektörünü tanıtmak
- Politika gündemini belirlemek