Bank of America’nın elinde 45’den fazla kripto teknolojiler ile alakalı patent olduğu ortaya çıktı.
Patentler sahiplerine belirli bir süre boyunca ilgili oldukları buluşa münhasır temel haklar tanımaktadır. Patent sistemi mucitlerin fikri mülkiyet haklarının korunması için bir araç olarak tasarlanmış olmasına rağmen, pek çok kişi alınan bazı patentlerin yenilikçiliği ve gelişimi engelleyen bir unsur olduğunu düşünüyor.
Bitcoin Patent Raporu’na göre Bitcoin ağında ilk blok yazıldığı günden (Ocak 2009) bu yana aradan geçen dokuz yılda 2.000’den fazla patent alındı. Sürecin başladığı ilk birkaç yılda alınan patent sayısı düşüktü ve yılda ortalama 50’nin altında patent alınıyordu. 2015 yılına kadar bu sayı artmaya başladı ve 2016 yılına kadar katlanarak arttı. 2017’de, 1.250 farklı şifreleme ile ilgili patent başvurusu yapıldı.
İlk onda yer alan şirketler içinde, Blockchain’e ilgisi ile tanınan IBM ve MasterCard gibi şirketlerin olması zaten beklenilen bir durum. Bilgi işlem devinin toplam 34 patenti bulunuyor. Öte yandan herkes için en büyük sürpriz listenin başında, 45 patent alan Bank of America’nın bulunması.
Rapora göre kripto teknolojilere ilişkin tüm patentlerin yüzde 50’si Çin’den (910 adet) alınmış. Bunu 676 patent ile ABD ve 112 patent ile Birleşik Krallığın izliyor. Bu üç ülkeyi ise 98 patent ile Güney Kore takip ediyor.
Bank of America’nın bu patentler ile ne yapacağını bilemeyiz ama kesin olan bir şey varsa bu dev Amerikan bankası FinTech alanında TechFin veya BigTech’lere karşı eli boş kalsın istemiyor. Belki de teknoloji devleri arasında görmeye alışkın olduğumuz patent davalarının benzerlerini gelecek yıllarda bankalar ve teknoloji şirketleri arasında görmeye başlarız.