Test çalışmaları başlayan yeni sistemle ses ve yüz tanıma birlikte kullanılarak güvenlik sağlanacak.
Rusya’nın önde gelen telekom operatörlerinden Rostelecom ile ülkenin üç bankası; Tinkoff Bank, VTB Bank ve Pochta Bank, kullanıcı ve veri güvenliğini artıracak bir çalışma başlattı. Bu çalışmaya göre bankada bir işlem yapmak isteyen müşteriler eşzamanlı olarak hem ses hem de yüz tanıma teknolojileriyle kontrol edilecek.
Rusya Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanlığı ile Rusya Merkez Bankası’nın talebi üzerine geliştirilen sistem, siber güvenlik sektöründe “hibrit güvenlik sistemleri” olarak adlandırılıyor. Eşzamanlı ya da kısa aralıklarla farklı biyometrik önlemleri kullanan sistem sayesinde verilerden birinde hata olması durumunda sistem girişlere izin vermiyor.
Rostelecom tarafından UBS (Unified Biometrics System) olarak tanımlanan uygulama, her tanımlama için farklı kaynaklardan aldığı verileri değerlendirmeye tabi tutuyor. FinExtra’nın haberine göre UBS üzerinde saklanan referans verilerle eşleşme skoru düşükse güvenlik mekanizmaları kimliği reddederek işleme izin vermiyor. Rostelecom’un bulut altyapısı üzerinden kullanılacak olan sistemde yerel şifreleme algoritmaları ile ek koruma sağlanıyor.
Beta aşamasında olan ve üç bankada test çalışmaları başlayan sistemin Temmuz 2018 itibariyle devreye alınması ve diğer bankalara da yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Projede kullanılan teknoloji ise Rostelecom’un yan kuruluşu olan RT Labs tarafından hazırlanıyor. Şirket, biyometrik verileri sistemle konsolide etme, depolama ve e-devlet altyapısıyla entegrasyon için geliştirmeler yapacak.