Finovate Europe 2018’i Londra’da takip eden FinTech İstanbul Londra temsilcimiz Aylin Alkan, etkinliğin üçüncü gününde gerçekleşen panellerdne izlenimlerini aktarıyor.

İlk iki günü ağırlıklı FinTech demolar ile geçen Finovate Europe 2018,  üçüncü günü itibariyle paneller ve Bankacılık, Yatırım, RegTech, Gelecek Teknolojileri olarak dört farklı temada devam etti. Panellerde ağırlıklı tema olarak finansal servislerin geleceği ve bunda yapay zeka teknolojilerinin (AI) oynayacağı rol konuşuldu.

Gerçekleşen paneller içinde en ilgi çekici olanı ise üç farklı bankanın dijital ve yenilikçilik başkanlarının FinTech fırsatlarından nasıl yararlandıklarını anlattığı oturum teşkil etti. Bu panelde büyük finansal kurumlar, eskiden büyük sağlayıcılar çalışmayı tercih ederken hızlı gelişen teknoloji sonrasında girişimlerle çalışmayı tercih ettiklerini anlattılar. Ayrıca küresel bankalar teknolojiye ulaşmak ve gelişen ağlardan yararlanmak için ABD, UK ve Singapur’da Yenilikçilik Merkezleri kurduklarını ve bu merkezler sayesinde teknolojiyi yakından takip ettiklerini belirttiler.

İlgi çeken bu panelde, 10-15 yıla kadar müşteri profilinin tamamen değişeceğini ve dijital dönüşümü gerçekleştiremeyen bankaların ayakta kalmayacağını belirten Lloyds Bank temsilcileri, şu an hali hazırda işlemlerinin yüzde 70’inin dijital platformlar üzerinden gerçekleştiğini, dolayısıyla dijitali bir kanal olarak değil bankanın kendisi olarak gördüklerini ifade etti.

Dijitalleşmeyi seçen finansal kurumların, yönetim kurulu seviyesinden verilecek mesajla dijitalleşmeyi tüm kuruma yaymaları gerektiğini, bunun için çalışanlarına eğitim vermeleri gerektiğinin altı çizildi.

Prensipte herkes dijitalleşmeye inansa bile, insanların günlük akışta kendi işlerini yapacak otomasyonu kabullenemediğini ifade eden dijital liderler, çalışanlarını ortam dijitalleşse bile çalışanlara ihtiyaç duyulacağını anlatmak zorunda kaldıklarını belirttiler. Daha basit bir ifade ile dijital dönüşümden daha çok bu dönüşüme direnen çalışanları ikna etmek daha büyük bir mücadele olarak karşımıza çıkıyor.

Panellerde ele alınan önemli konu başlıklarından birisi ise mobil alanda yaşanan gelişmelerin bankacılığı önümüzdeki dönemde farklı bir yöne götüreceği yönünde oldu. Bu noktada bankaların müşterilerin birer iletişim halinde kaldıkları organizasyon yapısından sıyrılıp sadece servis sağlayıcı bir yapıya dönüşmesi bir tehlike mi yoksa bir avantaj mı daha çok tartışılacak gibi görünüyor.

 

Aylin Alkan
Symrna Capital LTD‘in Londra ortağı ve İngiltere merkezli UKbasecamp’in FinTech mentoru olarak çalışan Alkan, piyasalar, perakende bankacılık, fon yönetimi, yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi alanlarında 22 yılı aşkın deneyime sahip. Türkiye’de son 15 yıl uluslararası bir bankada varlık yönetimi alanında iş geliştirme, satış ve pazarlamadan sorumlu direktör olarak çalışan Aylin Alkan, Türk bankacılık sektöründe kamu ve özel sektör ile çalışıp, melek yatırımcı konseptini yaratan ilk ve tek projenin lideri oldu. Türkiye’de “iş melekleri ortak yatırım fonu’ kurmak için çalışan ilk gruba liderlik eden Alkan, TEB melek yatırımcı kulübünün akredite üyesidir. Evli ve iki çocuk annesi olan Aylin Alkan, Londra’da yaşıyor.