İsviçre’de Initial Coin Offering (ICO) konusunda kanuni altyapı çalışmaları devam ediyor.

İsviçre Finansal Piyasalar Denetleme Kurumu – FINMA, 16 Şubat 2018 tarihinde yayınladığı tebliğ hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacı ile yuvarlak masa toplantıları serisini başlattı. Toplantıların  ilki 14 Mart 2018 tarihinde Zug’da düzenlendi.

Toplantıda sunumları Lonard Böle (Head Market Division), Patrick Eyman (Head Endorcement Division), Rupert Schaffer (Head Strategic Services Division), Björn Flückiger (Fintech Desk) yaptı.

FINMA’nın bir kanun koyucu olmadığı ve bunun parlementonun işi olduğu vurgulanarak başlayan toplantıda, toplantının amacının FINMA’ya gelen talepleri hangi prensiplere bağlı kalarak değerlendireceğinin şeffaf olarak kamuoyu ile paylaşılması olduğu belirtildi.

Ardından 2014 yılında Kitlesel Fonlama (Crowdfunding) taleplerini de değerlendirmeye başlayan organizasyonun,  ICO’ların bir kanuni altyapıya kavuşması  çalışmaları ile devam eden faaliyetleri aşağıdaki şekilde özetlendi:

2014–  Kitlesel Fonlama ile ilgili taleplerin değerlendirilmeye başlanması

2015-   Kitlesel fonlamalar için değerlendirme kategorisi oluşturulması.

2016–  FINMA teknoloji tarafsızlığı (technology-neutral) ve  çevrimiçi kimlik tebliği yayınlandı (Video Identification Circular – FINMA Circ. 2016/7).

FINTECH masası kuruldu

2017-   Bankacılık Hükümleri revize edildi ( Banking Ordinance (BO), Circular 2008/03 “Public deposits with non-banks” – partial revision ve FINMA Guidance 03/2017 New rules on public deposits Questionnaire on FinTech licensing).

ICO tebliği yayınladı

2018-   Yeni ICO Tebliği yayınladı (16 Şubat 2018).

Çevirimiçi Kimlik tebliği konusunda danışmanlıklar alınmaya başladı.

2018-   FINMA’nın da içerisinde bulunduğu Federal Hükümet Blockchain/ICO Çalışma Grubu çalışmalarına başladı.

Toplantıda yayınlanan tebliğin üzerinden gidilerek payment, utility ve asset token tanımlamaları ve hangi hallerde bunların menkul kıymet sayılacağı konularında  FINMA’nın öngörüleri paylaşıldı.

Ardından  ICO organizatörlerinin mevcut yasalar karşısında sorumlu olabilecekleri kanunlar hatırlatıldı. Bunlar arasında  finansal piyasaları ve borsaları ilgilendiren  yasalar:  FMIA-Financial Market Infrastructure Act, SESTA-Stock Exchange Act, FINSA-Financial Services Act, Collective Investment Schemes Act, AMLA-Anti Money Laundring Act, KYC-Know Your Customer, GDPR-General Data Protection Regulation   ve The Code of Obligations bulunuyor.

Toplantıda özellikle AMLA ve KYC ile ilgili uzun bir açıklama ile ICO organizatörlerinin ve ICO Advisor olarak adlandırılan danışmanların dikkatli olmaları gereken konuların altı çizildi. Sadece ICO organizatörlerinin değil kriptopara borsalarının da bu kurallara uyma zorunluğuluğu olduğu tekrarlandı.

Yapılan sunumların ardından sorularının yanıtlanmasına geçildi.

Soruların FINMA tarafından yapılacak değerlendirmelerin süresi ve maliyeti, çıkartılacak tokenların sınıflandırılması ve ülkeler arasındaki uygulama farklılıkları üzerinde yoğunlaştığı görüldü.

Gelen yanıtlara göre FINMA’nın yapacağı değerlendirmenin standart ICO’lar için 6 hafta civarında bir zaman içerisinde ve 10.000 CHF civarında bir maliyeti olabileceği; sınıflandırmaların ICO organizatörünün tanımından ziyade token fonksiyonları ve potansiyel yetenekleri ile belirleneceğini; ülkeler arası farklılıkları gidermek üzere pek çok ülke ile İsviçre arasında çalışmalar başladığı bilgisi alındı.

Toplantının kapanışında Leonard Böle aşağıdaki konuların altını çizdi:

  • Yapılan çalışmalar, yatırımcı ve girişimicilerin korunmasını amaçlamaktaır. ICO ile hedeflenen fonksiyonların yerine getirilmesi İsviçre finans merkezlerinin güçlenmesine ve itibarının daha da yükselmesine katkı sağlayacaktır.
  • Yenilikçi teknolojilerin önündeki gereksiz engellerin kaldırılması gerekmektedir.
  • Prensiplere dayalı, teknoloji-tarafsız ve rekabet-tarafsız bir kanun ve denetim amaçlanmaktadır.
  • Yeni düzenlemeler ile şeffaflık ve anlaşılırlık hedeflenmektedir. Suç içeren davranışlara sıfır tolerans gösterilmelidir.

FINMA tarafından düzenlenen yuvarlak masa toplantılarının tekrarı 21 Mart 2018 tarihinde Cenova ve 10 Nisan 2018 tarihinde Lugano’da yapılacak.

Etkinliği takip ederek izlenimlerini ve içeriğin detaylarını bizimle paylaşan Engin Çağlar‘a teşekkür ediyoruz. Kendisini Twitter veya Linkedin hesaplarından takip edebilirsiniz.