Özellikle Blockchain alanındaki destekleyici resmi yaklaşımı ile adından söz ettiren Rusya, FinTech sektöründe de hepsi ayrı ayrı başarı hikayesine dönüştürülebilecek girişimlere sahip.

FinTech sektörünün güçlü isimlerinden biri olmak için çalışmalarını sürdüren Rusya, geçmişte büyük ölçekli yatırımları, Rusya Devlet Başkanı Putin’in doğrudan Blockchain’e verdiği destek gibi konularla adından söz ettirmiş, kimi zaman FinTech İstanbul’da da konuğumuz olmuştu.

Ülkenin güncel FinTech resmini ise The Paypers’ın yaptığı bir röportajda görmek mümkün. Gauss Ventures Yönetici Ortağı ve aynı zamanda Rusya FinTech Birliği Temsilcisi Daniel Gusev ile yapılan röportaj, ülkeyi ve sektörü tanımak isteyenler için etkili ipuçları veriyor.

FinTech sektörünün Rusya’da olan algısını rekabetten çok iş birliği odaklı olarak tanımlayan Gusev, sektörün gelişimine yönelik engeller arasında internet erişim kalitesi ve mobil teknolojiden çok düzenlemeler olduğunu kaydediyor. Düzenlemeler sırasında ortaya çıkan değişim maliyetinin asıl faktör olduğunu ifade eden Gusev, FinTech yatırımlarında tıpkı erken aşamada yatırım yaptıkları Revolut örneğinde olduğu gibi sağlıklı iş birliğini mümkün kılmak istediklerini belirtiyor.

Rusya FinTech Birliği neler yapıyor?

Daniel Gusev, röportajda Rusya FinTech Birliği’nin (Russian FinTech Association) yürüttüğü çalışmalara da değiniyor. Tamamı büyük bankalar ya da ödeme sistemleri firmaları olmak üzere 23 üyelik bir yapıya sahip olduklarını belirten Gusev, Rusya Merkez Bankası tarafından desteklendiklerini kaydediyor. Bu kapsamda yürüttükleri bazı iş birliği projelerinden bahseden Gusev kimlik yönetimi ve kişisel verilerin gizliliği, veri alışverişi yoluyla birlikte çalışabilirlik (Ethereum tabanlı bir protokol olan Masterchain), gerçek zamanlı ödeme platformları ve açık bankacılık üzerine çalışmalar yürüttüklerini belirtiyor.

Rusya Merkez Bankası işleri kolaylaştırıyor

Ülkede FinTech sektörünün gelişimi için Rusya Merkez Bankası’nın kolaylaştırıcı bir faktör olduğuna dikkat çeken Daniel Gusev, kurum bünyesinde oluşturulan sandbox platformunda üçüncü parti uygulama geliştiricilerin mevzuatlara uyumlu ürünler geliştirilmesine yardımcı olunduğuna vurgu yapıyor. Gusev, bu platformun en önemli faydalarından birini ise ortak standartlara dayalı rekabeti teşvik etmek olarak tanımlıyor.

Rusya’da büyüme potansiyeli yüksek FinTech servisleri

Daniel Gusev, Rusya’daki büyüme potansiyeli yüksek FinTech hizmetlerinde mobil ödemeye dikkat çekiyor. Özellikle Çin’den yapılan sınır ötesi ticaret ve bunun getirdiği eve teslimat ya da lojistik alternatiflerin tüketicileri mobil ödemeye yönlendirdiğini belirten Gusev, örnek olarak Rusya’nın Apple Pay için (Sberbank’ın en başarılı uygulayıcılardan biri olmasının da etkisiyle) büyük bir pazar olduğunu belirtiyor.

İlgili röportajın tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.