Sberbank Rusya Nakitsiz Bölgeler ve Şehirler Puanlaması raporunu paylaştı.

Puanlamada en yüksek noktalar, Kuzey-Batı Federal Bölgesi’ndeki bölgelerden oluşuyor. Kart kullanımının toplam nakit çekimi ve satışlara göre en yüksek oranlamasında, Nenets Özerk Bölgesi’nde yüzde 56,1 ile ilk sırada geliyor. Ardından Komi ve Karelia Cumhuriyetleri yüzde 48,81, Murmansk Bölgesi yüzde 48,45 ve Tyumen Bölgesi yüzde 48,18 şeklinde bir sıralama göze çarpıyor.

Şehirler arasında Syktyvkar, toplam nakit çekme ve satış hacmi içinde yüzde 52 nakitsiz işlem ile liderliği göğüslerken, en yüksek nakitsiz kullanıma sahip diğer şehirler ise Petrozavodsk (yüzde 51) ve Tyumen (yüzde 50) olarak sıralanıyor. Finextra haberine göre bu şehirleri Ukhta, Apatity ve Murmansk (yüzde 48), Tomsk ve Severodvinsk (yüzde 47) takip ediyor.

Rusya’nın geride kalan on yıl içinde nakitsiz ödeme alanında patlama yaşadığına dikkat çeken Sberbank Baş Analisti Mihail Matovnikov, “Rusya’da yaşayan insanların nakitsiz harcamalarının oranı, toplam işlem hacmi içinde yüzde 50’ye yaklaşan bir paya sahip. 2017 yılında bu pay yüzde 39’a yükseldi. Çok değil, henüz 2008 yılında nakitsiz işlemlerin oranı sadece yüzde 4 seviyesindeydi. Diğer bir deyişle, kart ödemelerinin payı on yılda on kat arttı! Bu, dünyanın en yüksek büyüme oranlarından biridir.” diye konuştu.

Sberbank’ta, altyapı geliştirmenin, nakitsiz ödemelerin büyümesi için gerekli olan temel faktörlerden biri olduğuna inandıklarını kaydeden Sberbank Satın Alma ve Banka Kartı Bölümü Direktörü Svetlana Kirsanova, “Daha önce, satıcı alım ağımızı büyütmeye odaklandık. Artık POS terminalleri, ülke çapındaki kasaba ve şehirlerdeki küçük mağazalarda bile bulunabilir olmaya, ağımızı daha verimli hale getirmeye, toplu taşıma sistemleri geliştirmeye, dijital servislere ve uzak servislere kart kullanımını daha da kolaylaştırmaya odaklanıyoruz.”