Avrupa’yı kasıp kavuran yeni nesil dijital “challenger” banka modeli, tüketicinin en önemli sıkıntılarına verdiği etkin yanıtlarla tüm dünyaya açıldı. Bu yıl girişim sermayelerinin FinTech’e yaptığı yatırım 1,7 milyar dolara ulaştı. İşte CB Insights’ın son raporundan öne çıkanlar:
“Önce dijital banka” iş modeli yayılıyor
61 girişimin bu kohortu dünya çapında 14 ülkeyi temsil ediyor. Afrika ve Asya henüz iyi temsil edilmiyor. Gelişmekte olan pazarlar, yüksek oranda mobili benimseyen banka dışı tüketicilerin büyük popülasyonları nedeniyle dijital bankacılık için en büyük fırsatlardan birini oluşturuyor.
Asya’daki gelişmekte olan pazarlar bir sonraki büyüme piyasası olabilir
Asya’nın özel olarak finanse edilen iki şirketi var ve pazara girmek isteyen bazı gizli şirketler bulunuyor. İngiltere’deki Revolut gibi mevcut FinTech girişimleri de bölgede genişlemek istiyor. Asya, Ant Financial ve Tencent’in “WeChat” gibi teknoloji devleri ile mobil rekabete tanık oluyor ve borç verme, servet yönetimi ve sigortalar arasında finansal hizmetlere erişimlerini genişletiyor.
Yasal düzenleyiciler, rekabeti artırmak için teknoloji girişimlerine kolaylık tanıyor
Bu yıl, birçok ülke ve kuruluş, teknik açıdan uygun düzenlemeler yayınladı. Buna AB’nin revize edilmiş ödeme hizmetleri yönergesi (PSD2), İngiltere Açık Bankacılığı, Hong Kong Para Otoritesinin sanal banka lisansı ve Brezilya’nın yeni bankacılık kuralları dahil.
Çok az FinTech girişimi yasal düzenleyicilerden lisans alabildi
Banka tüzüğüne sahip olan kuruluşların listesi arasında İngiltere merkezli Monzo, Starling Bank, Tandem Bank, Atom Bank, CivilisedBank, Almanya merkezli N26 ve sınırlı bir tüzüğe sahip ABD merkezli Varo bulunuyor. Diğerleri ya özel düzenleyici lisanslar altındaki finansal kurumlarla ortak çalışmayı tercih ediyor veya Revolut gibi bir lisans alma sürecinde bulunuyor.
Perakende ve ticari bankacılığı hedefleyen girişimler iyi finanse ediliyor
Bu 61 şirket toplamda 2013’ten bu yana 173 oturumda toplam 3 milyar dolar sermaye artırdı. Nubank (4 milyar dolar), Revolut (1,7 milyar dolar), Atom Bank (1,3 milyar dolar) ve Brex (1,1 milyar dolar) olmak üzere grupta dört tane de unicorn bulunuyor.
Yatırımcılar, yatırımlarına hız kazandırıyor
Yatırımcıların son 5 yıl içinde toplanan 3 milyar doların yüzde 57’sini simgeleyen 1,72 milyar dolarlık yatırımı sadece 2018’in ilk 10 ayında yaptığı görülüyor.