Son yıllarda mobil ödemeler online alışveriş ve e-ticaret için oldukça kritik bir noktaya geldi. Özellikle, akıllı telefonları bir “yenilik” olarak görmeyen Z jenerasyonu ile birlikte bu pazar hız kesmeden büyümeye devam ediyor.

Akıllı telefonların ve nakitsiz ekonomiye geçmeye çalışan ülkelerin sayısı arttıkça ödeme teknolojisi şirketlerinin sürekli olarak yeni bir ödeme çözümü ya da özelliği tanıtmaları artık şaşırtıcı olmaktan çıktı.

2016 yılında mobil ödeme piyasasının değeri 601 milyar dolarken 2017’de bu değer yaklaşık 720 milyar dolara yükselerek önemli bir büyüme gösterdi. 2019’da ise bu pazarın 1 trilyon dolar büyüklüğüne ulaşarak önemli kilometre taşını geride bırakması bekleniyor. Tahminler, bu sürekli büyümenin devam ederek 2023’te mobil ödeme piyasasının 2.7 ve 4.5 trilyon dolar arasında bir değere ulaşacağını gösteriyor.

Mobil internet ve akıllı telefonlar mobil ödemeleri milyonlarca insanın parmak uçlarına kadar getirdi. Endüstrinin büyümesi ile birlikte daha fazla kullanıcı mobil ödeme kullanmaya başladı. Ödemeleri yapmak için mobil uygulama kullanmak kullanıcılara daha fazla şeffaflık ve finans durumlarını rahat bir şekilde kontrol edebilme imkanı sundu. Dolayısıyla da piyasanın büyümesi kaçınılmaz oldu. Bu fenomen özellikle her yıl Black Friday ve Cyber Monday gibi alışveriş çılgınlığının olduğu dönemlerde devasa boyutlara ulaştı.

Yine de piyasa henüz tam potansiyeline ulaşmış değil. Dünya genelinde daha fazla insanın akıllı cihazlara erişmesi ve sahtekarlığı önleyici güvenlik sistemlerinin artmasıyla endüstri olgunlaşacak ve bu da  zamanla daha fazla kullanıcıyı mobil ödeme piyasasına çekecektir.

Son zamanlarda gerçekleştirilen birkaç inovasyon da mobil ödemeler piyasasında yeni kullanılabilirlik alanı sunuyor. Özellikle Blockchain teknolojisi küresel bir trend haline geldi ve birçok ödeme devi için odak noktası oldu. Örnek verecek olursak; Mastercard hali hazırda bu teknolojiyi kullanan ödeme sistemini tanıttı. Blockchain dışında mobil ödeme piyasasındaki bir diğer trendler ise Apple Pay benzeri dijital cüzdanlar ve Wirecard gibi küresel sınırları ortadan kaldıran servisler olarak göze çarpıyor.

Mobil ödemeler sadece çevrimiçi ödemelerle de sınırlı değil. Kredi ya da banka kartı yerine akıllı telefon kullanmak son zamanlarda çok sık gördüğümüz bir yöntem haline geldi ve bu yöntemin gitgide büyümesi bekleniyor. Özellikle temassız ödeme sistemlerinin kolaylığı kullanıcıların satış noktalarında mobil cihazlara yönelmesini sağlıyor.