“FT Partners 2018 Annual FinTech Almanac” başlığı ile yayınlanan 174 sayfalık analiz, 33 binden fazla FinTech şirketi, 10 binden fazla girişim sermayesi ve tüm yıl boyunca sektörde gerçekleşen yatırım ve ticari süreçlerle alakalı verilerin derlenmesi ile hazırlanmış, sektörün röntgeni kabul edilebilecek bir çalışma.

FT Partners tüm kaynaklarından derlediği bilgiler ile 2018 yılının özetini detaylı çalışmasında şu şekilde veriyor; 1.600’den fazla işlemde yaklaşık 53,8 milyar dolarlık yatırım ve 865’den fazla işlemde yaklaşık 124,1 milyar dolarlık satın alma ve birleşme işlemi gerçekleşti. Bu rakamlarla yatırımlar tarihi rekorunu kırarken, satın alam ver birleşmeler 2015 yılında gerçekleşen yaklaşık 138,3 milyar dolarlık işlemin gerisinde ikinci sıraya yerleşti.

2018’de gerçekleşen yatırımların 69’u 100 milyon doların üstündeki rakamları ile dikkat çekiyor. Yılın en büyük işlemi ise 14 milyar dolarlık C Serisi yatırım alan Ant Financial (Alibaba’nın FinTech kolu) oldu.

Küresel yatırımların yüzde 60’ı Kuzey Amerika dışında gerçekleşirken, Asya, Afrika ve Orta Doğu’da kayda değer şekilde yatırımlar artış gösterdi. Kuzey Amerika’da gerçekleşen FinTech yatırımları ise 21,6 milyar dolar kendi rekorunu bir kez daha kırdı.

Ant Financial’ın aldığı yatırım hesap dışında bırakıldığında Bankacılık ve Kredi en çok yatırım yapılan FinTech alanları oldu. Bu alanda, toplam 555 işlemde 16,3 milyar dolarlık yatırım gerçekleşti.

Geride kalan 2018 yılı içinde 26 FinTech şirketi IPO ile borsalarda hisselerini satışa çıkardı.

Satın alma ve birleşme işlemlerinin yüzde 68’i Kuzey Amerika’da gerçekleşti. Yılın en büyük satın alması ise Blackstone tarafından satın alınan Reuters’in Finansal ve Risk Kanalı oldu. Bu işlem için ödenen bedel ise 20 milyar dolar büyüklüğündeydi.

Gerçekleşen birleşme ve satın almaların yüzde 30’unda işlemi gerçekleştiren tarafların merkezleri farklı ülkelerdeydi.

En çok işlem gerçekleşen alanlar Sermaye Piyasaları ve Sermaye Teknolojileri (WealthTech) oldu. Gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerinin 27 tanesinde bedeller 1 milyar doların üstündeydi.

İlgili analizin tamamına buradan ulaşabilir ve tüm detayları inceleyebilirsiniz.