Suudi Arabistan Para Kurumu, kitlesel fonlama ve ödeme hizmetleri alanında 14 FinTech şirketine lisans verdi.
Arabia Business’ın haberine göre Geidea, Bayan Payments, HalalaH, Saudi Digital Payments, Saudi Post, Brightware ve Tap Payments gibi toplam 14 FinTech şirketinin Suudi Arabistan Para Kurumu (The Saudi Arabian Monetary Authority – SAMA) tarafından verilen FinTech lisanslarını aldılar. SAMA bu sene başında 7 firmaya lisans vermişti böylece toplam lisans verilen FinTech sayısı 21’e ulaştı.
Suudi Arabistan’da nakit büyük bir öneme sahip ve nakit dışı işlemler tüm ticaretin sadece yüzde 20’dan daha az bir kısmını oluşturuyor. Öte yandan Prens Muhammed bin Salman’ın 2030 nakitsiz toplum vizyonuna paralel olarak önümüzdeki yıl bu oranın 28’e ulaşması hedefleniyor.
Suudi’nin en büyük telekom operatörü STC, Ekim ayında, kullanıcıların para gönderip, dijital olarak restoran ve mağaza ödemelerini yapabilmeleri için dijital cüzdan uygulaması STC Pay’i devreye almıştı. Bu yılın şubat ayında ise toplamda 200.000 kullanıcya ulaşmayı başardı.
En son lisanlanan şirketler arasında yer alan ve bir dijital cüzdan uygulaması sunan HalalaH ve Şubat ayında ülkede devreye giren Apple Pay ile STC Pay’e birbirine rakip olarak sektörde büyümeye çalışacaklar.
Bloomberg Intelligence, Nisan ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Orta Doğu’daki ülkeler arasında en fazla FinTech girişimi olan ülkelerin başını çektiğini bildirmişti. BAE’de mevcut 67 FinTech girişimini, 44 şirket ile Türkiye ve 30 şirket ile Ürdün ve Lübnan takip ediyor.
Devlet haber ajansı WAM’a göre, genel olarak, bölgedeki FinTech start-up sayısının 2019’da 96’dan, 2020’de 465’e çıkacağını tahmin ediliyor.


