Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Müdürü Okan Yıldız, her hafta bankacılık ve ödeme teknolojileri dünyasında haftanın öne çıkan gelişmelerini Medium hesabından paylaşıyor. Okan Yıldız’ın kaleminden haftanın önemli FinTech gelişmelerini aktarıyoruz.
Duyurulduğu günden bu yana Libra gündemin en üst sırasında yer alıyor. Dijital paralar odaklı bir rapor paylaşan IMF ise BigTech’in bankalar için tehdit olduğuna ve bankaların geri düşmemek için dönüşmesi gerektiğine dair görüşlerini paylaştı. İngiltere’deki düzenleyici kurum FCA ise finansta yapay zekanın kullanım alanlarını gündeme aldı.Önümüzdeki dönemin bu anlamda yeni gelişmelere gebe olacağını şimdiden söyleyebiliriz.
LG Pay’in ABD pazarına girmesi ve Visa’nın Go-Jek’e yaptığı yatırım, haftanın dikkat çekici haberleri arasında yer aldı. Kasasız mağaza alanında gelecek vadeden bir girişim olan Grabango da Giant Eagle ile yaptığı işbirliği ile bu hafta karşımıza çıktı.
1. IMF: “Bankalar Dönüşmezse BigTech’in Gerisinde Kalacak!”
Libra ile birlikte teknoloji şirketlerinin finans sektörüne yapacağı etki yoğun biçimde tartışılmaya başladı.
- Son olarak IMF tarafından hazırlanan raporda, bankaların yok olmayacağı ama büyük teknoloji şirketlerinin ve fintech’lerin pazara girmesiyle artan rekabet sonucunda bazılarının geride kalacağı ifade edildi.
- Bankaların hızlı biçimde dönüşmesi gerektiği mesajı verilirken düzenleyicilerin de bankacılıkta yıkıcı yenilikçiliğe hazır olması gerektiği vurgulandı.
- Mevduat faizlerini yükseltmenin bankalar için bir koz olacağına ancak teknoloji şirketlerinin kolay, ucuz ve güvenilir hizmetlerle geniş müşteri kitlelerine ulaşma imkanına sahip olduğuna dikkat çekildi.
- Raporda, merkez bankalarının dijital para birimlerinin ihraç edilmesinde oynayacağı rolün kritik olduğu da belirtiliyor.
2. FCA, Yapay Zekanın Finansta Kullanımını Araştıracak
İngiltere’deki düzenleyici kurum FCA (Financial Conduct Authority), finansta yapay zekanın kullanım alanları ile ilgili etik ve düzenlemesel soru işaretlerini araştırmak üzere The Alan Turing Institute ile işbirliği yapacak.
- İşbirliği kapsamında mevcut ve gelecekteki yapay zeka kullanım alanlarını inceleyecek olan kurumlar, endişe taşınan etik ve düzenleme konularını analiz edip potansiyel stratejilerle ilgili tavsiyelerde bulunacak. Teknolojinin şeffaflık ve açıklanabilirlik konularına da odaklanılacak.
- FCA; teknolojinin sürekliliği, kamu yararı boyutlarının yanı sıra kimlerle, nasıl işbirliği yapılacağının kendileri için önemli olduğunu ifade ediyor.
- Kurum, teknolojinin tüketicileri olumsuz etkileyebilecek risklerinin göz ardı edilmemesini istiyor.
3. Giant Eagle, Grabango İşbirliği ile Kasasız Mağazaları Deniyor
Kasasız mağazalar alanına katılan son oyuncu, ABD’li süper market zinciri Giant Eagle oldu.
- Kasasız mağaza teknolojileri geliştiren bir startup olan Grabango ile işbirliği yapan perakendeci, mevcut bir mağazasına eklenen kameralar ve sensorlar sayesinde ürünlerin barkodlarının taranmasına ve ödeme yapılmasına gerek olmadan alışveriş yapılmasını sağlayacak.
- Bilgisayarlı görme ve makine öğrenmesi teknolojilerini kullanan Grabango, sepete atılan ürünleri otomatik olarak tespit ediyor.
- San Francisco merkezli Grabango, ocak ayında BBVA’dan yatırım almıştı.
4. LG Pay, ABD’de Kullanıma Giriyor
Güney Kore’de Haziran 2017’den bu yana hizmet veren LG Pay, ABD’de kullanıma giriyor.
- Chase, PNC Bank, Regions Bank, State Employees’ Credit Union, US Bank ve Virginia Credit Union’ın desteklediği LG Pay, NFC ve manyetik şerit teknolojisini kullanarak mobil ödeme yapılmasını sağlayacak.
- Samsung Pay’in MST teknolojisinin benzerini LG Pay, WMC (Wireless Magnetic Communication) ismiyle sunuyor. Bu çözüm ABD merkezli Dynamics tarafından geliştirildi.
- Servis ilk etapta G8 ThinQ modeli sahipleri tarafından kullanılabilecek.
- LG Pay kullanıcılarının restoranlardan ve perakendecilerden hediye kartı alıp gönderebilmesi için Swych isimli şirketle de işbirliği yapılacak.
5. Go-Jek’e ve Finix’e Yatırım Yapan Visa, Payworks’ü Satın Aldı
Geride bıraktığımız hafta, yatırım ve satın alma işlemleri açısından Visa için oldukça hareketli geçti.
- Araç çağırma uygulamalarının finans alanında söz sahibi olduğu Güney Doğu Asya’nın Endonezyalı oyuncusu Go-Jek, Visa’dan yatırım aldı. İşlem, devam eden F serisi tur kapsamında gerçekleşirken Go-Jek’in değerlemesinin 10 milyar dolar seviyesinde olduğu belirtiliyor.
- Nakit kullanımının yoğun olduğu pazarda Visa, dijital ödemelerin yaygınlaşması ve finansal katılımı arttırmayı hedefliyor.
- Mağaza içi ödemelerde ödeme sağlayıcısı olarak hizmet veren Münih merkezli Payworks’ü satın alan Visa, 2010 yılında satın aldığı ve online ödemelerde benzer hizmeti sunan Cybersource ile Payworks’ün güçlerini birleştirecek.
- Böylece Visa; mağaza içi, uygulama içi ve online ödemeleri kapsayan bütünleşik bir deneyim sunulacak bir platform oluşturacak.
- API tabanlı platformuyla kurumlara, kendi ödemelerini işleme imkanı veren Finix isimli San Francisco merkezli girişim ise seri A turunda Bain Capital öncülüğünde 17,5 milyon dolar toplarken tura Visa da katıldı.