Dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri olan CES’e (Consumer Electronics Show) bu yıl da binlerce şirket ve tüketici yoğun ilgi gösterdi. 4 bin 400 şirketin yerini aldığı etkinliğe 160 ülkeden yaklaşık 180 bin ziyaretçi katıldı. Bu katılımcıların 3’te 1’i, etkinliğe ABD dışındaki ülkelerden geldi. Başta Çin olmak üzere birçok uzak doğu ülkesinden yüksek seviyede katılım olması dikkat çekiciydi. Neredeyse bütün dev teknoloji şirketlerinin özel olarak hazırlandığı etkinlikte, tüketici elektroniği alanındaki en yeni ürünler de görücüye çıktı.

Akıllı aynalar, robotlar, insansı robotlar, giyilebilir cihazlar, sinema dünyasına yönelik çözümler, fotoğraf makineleri, ses sistemleri, oyun konsolları, ekran teknolojileri, drone’lar, elektrikli ulaşım araçları, uyku teknolojileri ve daha niceleri bu devasa etkinlikte kendilerine yer buldu. 7-10 Ocak tarihleri arasında gerçekleşen bu dev etkinlik; Amazon, Samsung, LG, Panasonic, Google, Sony gibi dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinin de büyük hazırlık yaptığı bir şov.

Otellerin içerisindeki devasa fuar alanlarında düzenlenen etkinliğin en ilgi çeken başlıklarından biri, bu yıl da ‘girişimler’ oldu. Girişimler; stantlarını kurdukları Eureka Park isimli alanda hem ziyaretçilere, hem de yatırımcılara kendilerini tanıtma imkanı buldu. Burada Güney Kore, Hong Kong gibi ülkeler de kendi girişimlerini bir alanda topladı. Bu ülkelerden biri de Türkiye’ydi. Birçok etkinlikte gözlerimizin aradığı Türkiye tabelası, bu yıl Eureka Park’ta yerini aldı. Tanışma fırsatı bulduğumuz ve Şikago’da faaliyetlerini sürdüren Global Trade Hub’da çalışan Eray Ütücü; Türkiye’deki çeşitli teknokentlerde yer alan 20’nin üzerinde girişime, CES’te stant açmasına imkanı verdiklerini ve bunu önümüzdeki yıllarda da sürdüreceklerini bize anlattı.

Türkiye adına CES’in bir diğer önemli bilgisi ise Los Angeles Ticaret Ataşemiz Mehmet Çetik’in davetiyle düzenlenen buluşmaydı. Gerek ABD’den, gerek ülkemizden, gerek dünyanın diğer ülkelerinden etkinliğe katılan onlarca Türk şirket, girişim ve yatırımcı bu buluşmada bir araya geldi. Vergi ve maliyetler anlamında Los Angeles ve San Francisco gibi bölgelere kıyasla daha avantajlı bir ortam sunan Las Vegas şehri, girişimcilik dünyasına açık çağrı yapıyor.

CES’e finans dünyasından katılımın sınırlı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Blokzincir tabanlı akıllı telefon çıkaran ve kripto para ile ödeme yapılmasını sağlayan Pundi X, tüm kartları tek bir kartta toplayan Binji, çocuklara finansal okuryazarlığı oyunlarla öğreten Riverti, POS terminalleri üreten Sales Perititias stantlarını ziyaret etme imkanı bulduğumuz finansal teknoloji şirketlerinden bazılarıydı.

Son dönemde üzerine en fazla yatırım yapılan teknolojilerden biri olan sesli asistanlar, bu yıl da CES vitrininde kendine yer buldu. Bu dünyanın önemli oyuncuları Google ve Amazon, etkinlikte Google Assistant ve Alexa isimli ürünleri ile ilgili son gelişmeleri, meraklılarıyla paylaştı. Özellikle Amazon’un; Alexa’nın otomobil markalarından gözlüklere, akıllı yataklardan mutfak eşyalarına kadar entegre olduğu onlarca ürünü bir araya getirerek Bose, Lenovo, LG gibi markalarla yaptığı iş birlikleri ile kurduğu ekosistemi sergilediği fuar alanına ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi. Amazon; Cadillac ve Lamborghini araçlardan ünlü şef Guy Fieri’nin yemek yaptığı mutfak bölümüne kadar iyi düşünülmüş bir sunumla Alexa’yı ziyaretçilerin deneyimlemesini sağladı.

Etkinliği en iyi şekilde değerlendiren şirketlerin başında ise otonom araba üreticileri geldi. Uber ile birlikte araç çağırma alanındaki en büyük iki oyuncudan biri olan Lyft, CES 2020 boyunca kullanıcılarına otonom araçları deneme fırsatı sundu. Bunun için otonom araç teknolojisi geliştiren Aptiv isimli teknoloji şirketiyle iş birliği yapan Lyft, kullanıcılarının denemesi için Las Vegas’ın ışıltılı caddesi Strip’te az sayıda da olsa otonom aracı görücüye çıkardı. Gerek öğrenme sürecinde olması, gerek kanuni zorunluluktan dolayı otonom araçlarda görevliler size eşlik ediyor. Otonom araçlarla ilgili bir diğer önemli gelişme ise BMW kanadında yaşandı. BMW, tanıttığı i3 Urban Suite modeli ile etkinlikte en çok konuşulan gelişmelerden birine imza attı.

Teknoloji dünyasında son dönemin en sıcak konularından biri olan akıllı şehirler de CES’te kendine yer buluyor. Toyota’nın merak uyandıran akıllı şehir projesi Woven City’nin 2021’de hayata geçeceği açıklandı. 2 bin nüfusa sahip olacak bu şehirde Toyota, yeni teknolojilerle geliştirdiği çözümleri deneyecek.

Tüketici elektroniğinin vazgeçilmezi televizyonlar ise 8K teknolojisine geçiş yapıyor. Neredeyse tüm markalar, 8K çözünürlüğe sahip ürünlerine stantlarında yer verdi. Televizyonlarda yapay zeka teknolojisinin kullanımı artarken katlanabilir telefonlar da fuarda ziyaretçilerin ilgi gösterdiği ürünler arasında yer aldı. Bu sene Windows tabletler de katlanabilir cihazlar kervanına katılıyor.

Etkinliğin ilginç şirketlerinden bir diğeri ise Sony oldu. Playstatiton 5 ile ilgili detaylar paylaşması beklenen Sony beklentileri karşılayamadı ancak elektrikli arabasını tanıtması, büyük sürpriz oldu.

Bilgisayar dünyasında yeni çağın kapılarını açan kuantum bilgisayarını sergileyen IBM de, standı ziyaretçilerin ilgisini çeken şirketlerden biri oldu.

Okan Yıldız
2008 yılında İTÜ İşletme Mühendisliği lisans programından mezun olan Okan, aynı üniversitenin Endüstri Mühendisliği programından yüksek lisans derecesine sahiptir. Kariyerine 2009 yılında Garanti Ödeme Sistemleri Risk Analiz ekibinde başlamış ve 2012 yılında Bankalararası Kart Merkezi’ne (BKM) katılmıştır. 2016 yılına kadar BKM’de Strateji ve Bilgi Yönetimi ekibinde görev alan Okan, 2016 yılında yeni teknolojilerin ve yaklaşımların ödeme sistemlerine etkisini araştıran ve uygulamalar geliştiren İş Geliştirme ekibine katılmıştır. Fintech, mobil ödemeler, açık bankacılık, BigTech, blockchain ve yapay zekanın yanı sıra Çin ve Hindistan gibi gelişen pazarlara odaklanan Okan, BKM’nin hayata geçirdiği blockchain ve yapay zeka projelerinde de rol almıştır. Fintech dünyasındaki gelişmeleri derlediği haftalık bültenler kaleme alan Okan, kariyerini Haziran 2021’den bu yana Inveo Yatırım Holding’de sürdürmektedir.