Emerging Payments Association (EPA) Genel Müdürü Tony Craddock, FinTech Futures’a verdiği bir röportajda sosyal medya devinin ödeme platformu hakkında konuştu.

Craddock, Facebook Pay ödeme platformu fikrinin kendisinde bir endişe oluşturduğunu söylüyor: “Tabii ki bunun gibi bir yeniliği görmek ve ödemeleri sosyal medyaya entegre olması harika bir gelişme. Ancak Facebook’un güvenlik ve gizlilik konusundaki itibarı söz konusu olduğunda biraz endişeleniyorum.”

Sosyal medya devi, Facebook Pay’ı Kasım 2019’da ABD kullanıcılarına tanıtarak Facebook ve Messenger uygulamaları üzerinden kullanıma sundu. Şu anda platform, bağış toplama, oyun içi satın alma, etkinlik biletleri, Messenger’da kişiden kişiye ödeme ve Facebook Marketplace’deki belirli sayfalardan ve işletmelerden alışveriş yapma olanağı sağlıyor. Şirket, Facebook Pay’i Instagram ve WhatsApp da dahil olmak üzere daha fazla insana ve platforma genişletmeyi planlıyor.

Craddock, Facebook’un geliştirdiği görünen şeyin mevcut küresel ödeme ekosistemine bir alternatif olduğunu sözlerine ekliyor. Ancak kapalı bir sistemin (Facebook’un insanların gördüğü ve satın aldığı ürünleri potansiyel olarak kontrol edebileceği bir sistem) insanların satın aldıkları ve ödediği ürünleri kontrol eden firma anlamına gelmesi tehlikesi var mı?

Craddock bunun kesinlikle gerçekleşeceğini ancak bu durumun o kadar da kötü bir şey olmadığını, insanlara her zamanki satın alma işlemlerine göre uyarlanmış ürün ve hizmetlerin gösterilmesine imkan sağlayacağını söylüyor.

Libra Tecrübesi

Facebook Pay konusunda daha sessiz sakin ilerleyen teknoloji devi, belki de geçtiğimiz yıl Haziran ayında duyurduğu Libra’dan bazı dersler çıkarmış olabilir. Libra duyurulduğu günden beri tepki üzerine tepki alan Facebook’un benzer bir durumu Facebook Pay için de yaşama ihtimali var ancak görünen o ki şimdiye kadar ödeme endüstrisinden sert bir tepki almış değil.

Libra birçok ülkede egemen para birimine karşı bir tehdit oluştururken Facebook Pay firmanın kendi içinde oluşturduğu kapalı bir ekosistem. Yine de güvenlik ve gizlilik açısından kötü bir itibarı olan şirketin ödeme hizmetlerini kullanma konusunda kullanıcıların ne kadar rahat olabileceği soru işareti.

KaynakFinTech Futures