Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Müdürü Okan Yıldız, her hafta bankacılık ve ödeme teknolojileri dünyasında haftanın öne çıkan gelişmelerini Medium hesabından paylaşıyor. Okan Yıldız’ın kaleminden haftanın önemli FinTech gelişmelerini aktarıyoruz.

Son dönemde daha sık yüzleştiğimiz ama kendime “son 20 yılda gerekli adımları attık mı?” diye sorduğumda tatmin edici bir yanıtı ne yazık ki bulamadığım deprem gerçeğiyle cuma günü bir kez daha yüzleştik. Bundan sonra yaşayacağımız depremlerde bilançonun daha ağır olmamasını temenni ederek çok sayıda ilde hissedilen Elazığ merkezli depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum.

Geride kalan haftada dijital paralarla ilgili iki önemli gelişme yaşandı. Libra, Vodafone’un desteğini çekmesiyle kan kaybetmeye devam ederken merkez bankası dijital parasını gündemine alan ülkeler arasına Japonya da katıldı.

Yeni nesil ödeme yöntemleri de gündemdeydi. Amazon, avuç içi ile ödeme yapılmasını sağlayacak POS terminallerini denerken Çin’de yüz tanıma ile ilgili kurallar yayımladı.

Mobil ödemelerin Çinli devlerinden WeChat Pay ise Endonezya’da hizmet vermek için merkez bankasından izin aldı ve Alipay’in bir adım önüne geçti.

Keyifli okumalar…

1. Japonya, Kendi Dijital Parasını Çıkarmanın Planını Yapıyor

Libra’nın tanıtılmasından sonra hız kazanan ve önümüzdeki yıllarda hayatımıza girmesi beklenen merkez bankası dijital paraları ile ilgili olarak her hafta yeni gelişmeler yaşanıyor.

  • Bu hafta ise Japonya’nın dijital yen üzerine çalıştığı öğrenildi.
  • İktidar partisi temsilcilerinden oluşan 70 kişilik çalışma grubunun konuyla ilgili teklifini şubat başında meclise sunması bekleniyor.
  • Çin’in üzerine çalıştığı dijital yuanın gelişmekte olan ülkelerde hesaplaşma süreçlerinde yaygınlaşma olasılığını kendisi için bir risk olarak gören Japonya’da Mizuho’nun J-Coin, MUFG’nin MUFG Coinisimli dijital para çalışmaları da bulunuyor.
  • Öte yandan BIS’in (Bank for International Settlements) yaptığı bir ankete göre merkez bankalarının %10’u önümüzdeki 3 yıl içerisinde dijital paralarını kullanıma sunacağını belirtiyor.

Kaynak: Reuters, Finextra

2. Libra’dan Desteğini Çeken Kurumlar Arasına Vodafone da Katıldı

Düzenleyicilerden yapılan olumsuz açıklamalara karşın testlerine devam edilen Facebook liderliğindeki dijital para projesi Libra’da kan kaybı devam ediyor.

  • Libra Association’dan ayrılan sekizinci ve son şirket Vodafone oldu.
  • Buna karşın Vodafone, Libra ile ilgili gelişmeleri takip edeceğini belirtip gelecekte kurulacak olası bir işbirliğine de açık kapı bıraktı.
  • Vodafone’un Libra için ayırdığı kaynakları altı Afrika ülkesinde yaygın olarak kullanılan dijital ödeme hizmeti M-Pesa’ya yönlendireceği belirtiliyor.
  • Daha önce Libra’dan desteğini çeken 7 şirket: PayPal, Mastercard, Visa, Mercado Pago, eBay, Stripe ve Booking Holdings.
  • Libra’nın 2020 yılının ilk yarısında hayata geçmesi planlanıyordu ancak düzenleyici baskısı nedeniyle bu tarihin ötelenmesi bekleniyor.

Kaynak: Finextra, Coindesk

3. Çin, Yüz Tanıma ile Ödemelerle İlgili Kuralları Yayımladı

The Payment & Clearing Association of China (PCAC), paylaştığı yönetmelikle yüz tanıma ile ödemelerde uyulması gereken kuralları belirledi.

  • Böylece kullanıcılardan onay alınmasına, yüz verisinin toplanmasına, saklanmasına ve kullanımına dair çerçeve belirlenmiş oldu.
  • Yüz verisini sadece ödeme şirketleri saklayabilecek. İşyerlerinin, aracı kuruluşların ve diğer partilerin yüz verisini tutmasına izin verilmeyecek. Ödeme şirketleri, işyerleri ile biyometrik yüz verisinin farklı partiler tarafından saklanmasını önleyen sözleşmeler de yapacak.
  • PCAC, yüz verisinin şifrelenmesini ve hesap numarası, kişisel veriler gibi bilgilerden ayrı olarak saklamasını istiyor.
  • Dileyen tüketiciler yüz tanıma ile ödeme yapmama hakkına sahip olacak. Bu yüzden ödeme noktalarında sadece yüz tanıma ile ödeme seçeneğinin sunulması istenmiyor.
  • Müşteri doğrulaması sadece yüz tanımaya dayalı olmayacak, ekstra güvenlik durumlarında çok faktörlü doğrulama yapılabilecek.

Kaynak: NFCW

4. Amazon Avuç İçi ile Ödemeleri Test Ediyor

Amazon’un avuç içi ödeme yapılabilen terminaller üzerine çalıştığı iddia edildi. Kahve dükkanları, fast food restoranları gibi bireylerin periyodik olarak ziyaret ettiği işyerlerine yerleştirilmesi planlanan terminallerin başarılı olması halinde, milyonlarca müşterisi olan Amazon’un Apple Pay gibi cüzdanlarla verdiği yarışta öne geçebileceği belirtiliyor.

  • Visa ile test işlemlerine başlandığı, Mastercard ile görüşmelerin devam ettiği belirtilen terminaller üzerinden yapılacak biyometrik ödemelerde tutar, bireylerin önceden eşleştirdiği kart üzerinden gerçekleşecek.
  • Kart şemalarının dolandırıcılık vakalarının ve birden fazla kart eşleştirme süreçlerinin nasıl yönetileceğine dair soru işaretlerinin olduğu belirtiliyor.
  • Eylül ayında basına yansıyan haberlerde, Amazon’un Whole Foods mağazalarında Orville isimli sistem üzerinden parmak izi ile ödemeleri test ettiği belirtilmişti.
  • BigTech’lerin finansa ilgisine temkinli yaklaşan düzenleyicilerin; Amazon’un bireylerden biyometrik veri almasını gerektirecek bu çözüme yaklaşımı ise şimdiden merak konusu oldu.

Kaynak: NFCW, Wall Street Journal, Finextra

5. WeChat Pay Endonezya’da Hizmet Vermek İçin Gerekli İzni Aldı

WeChat Pay, internet ekonomisi hızla büyüyen ve geçtiğimiz günlerde QRIS (Quick Response Indonesia Standard) isimli standart QR kodu kullanıma sunan Endonezya’da hizmet vermek için merkez bankası Bank Indonesia’dan (BI) gerekli izni aldı.

  • Bu kapsamda WeChat Pay, Bank CIMB Niaga ile işbirliği yapacak ve banka, işlemlerde acquirer olarak hizmet verecek.
  • QRIS sayesinde WeChat Pay kullanıcıları, QR kodla ödeme kabul eden tüm işyerlerinde ödeme yapabilecek.
  • Alipay’in henüz bu izni almamış olması nedeniyle ülkede mobil ödeme yarışında WeChat Pay rakibinin bir adım önünde görülüyor.

Kaynak: Jakarta Post

Okan Yıldız
2008 yılında İTÜ İşletme Mühendisliği lisans programından mezun olan Okan, aynı üniversitenin Endüstri Mühendisliği programından yüksek lisans derecesine sahiptir. Kariyerine 2009 yılında Garanti Ödeme Sistemleri Risk Analiz ekibinde başlamış ve 2012 yılında Bankalararası Kart Merkezi’ne (BKM) katılmıştır. 2016 yılına kadar BKM’de Strateji ve Bilgi Yönetimi ekibinde görev alan Okan, 2016 yılında yeni teknolojilerin ve yaklaşımların ödeme sistemlerine etkisini araştıran ve uygulamalar geliştiren İş Geliştirme ekibine katılmıştır. Fintech, mobil ödemeler, açık bankacılık, BigTech, blockchain ve yapay zekanın yanı sıra Çin ve Hindistan gibi gelişen pazarlara odaklanan Okan, BKM’nin hayata geçirdiği blockchain ve yapay zeka projelerinde de rol almıştır. Fintech dünyasındaki gelişmeleri derlediği haftalık bültenler kaleme alan Okan, kariyerini Haziran 2021’den bu yana Inveo Yatırım Holding’de sürdürmektedir.