COVID-19 etkisi tüm endüstrilerde olduğu gibi ödeme sektöründe de derinden hissediliyor. PayPal, Visa, Mastercard ve Square gibi oyuncuları zor günler bekliyor.

Şubat ayının sonunda PayPal, koronavirüs salgınının kendilerini kötü etkileyeceğini ve bunun gelirlerinde hissedilebileceğine dair uyarmıştı. PayPal, COVID-19’un yıllık bazdaki gelir artışında 1 puanlık bir düşüşüne neden olabileceğini tahmin ediyor.

Tabii bu, virüs ABD’ye yayılmadan önceydi. O zamandan beri okullar birkaç eyalette kapatıldı, ülke çapında büyük etkinlikler iptal edildi ve birçok şirketin çalışanı evden çalışıyor. Bu iptaller özellikle saatlik işçileri ciddi bir şekilde etkiliyor. Eğer salgın sırasında ücret ödemeye devam etmeyi planlayan az sayıda şirket tarafından istihdam edilmezlerse paraları kalmayacak. Bunun da e-ticaret satışları üzerinde doğrudan bir etkisi olması bekleniyor. Bu da tüm ödeme şirketleri için daha az gelir anlamına geliyor.

Square son yaptığı düzenleyici başvurusunda bu riskin üzerinde durmuştu. Dijital ödeme şirketi, azalan e-Ticaret talebinin ödemeler işini yavaşlatabileceği ve tedarik zinciri aksamalarının ödeme terminallerinin kazancına zarar verebileceği konusunda uyardı. Square de endüstrinin geri kalanı gibi virüsün e-ticaret ve dijital ödemeler üzerinde nasıl bir etkisi olacağını yakından takip ediyor.

Digital Commerce’in anketine göre perakendecilerin %47’si virüs nedeniyle gelir elde etmeyi beklediklerini söylüyor. %50’den fazlası ise salgın nedeniyle tüketici güveninin zayıflayacağını düşünüyor.

Mart ayının başında Visa da ilk çeyrek gelirlerinde düşüş beklediğini açıklamıştı. Şirket, Çin’deki koronavirüs salgını nedeniyle sınır ötesi büyüme oranlarındaki bozulmaya dikkat çekti. Diğer taraftan Mastercard da Şubat ayının sonunda ilk çeyrekteki gelirlerinin önceden tahmin edilenden iki ila üç puan daha düşük olacağını söyledi. Ödeme şirketi, sınır ötesi seyahatin ve e-ticaretin salgın nedeniyle darbe almasının bunun üzerinde etkisi olduğunu açıkladı. JPMorgan, Mastercard ve Visa’nın virüs salgını nedeniyle ciddi bir darbe yiyeceklerini düşünüyor.

Virüs salgının dinamiklerinin o zamandan bu zamana değişmesi, Çin toparlanırken ABD’deki vaka sayısının artması, Wall Street gözlemcilerinin ödeme şirketlerinin kazanç uyarılarında yeterince tutucu olmadığını düşünmelerine yol açıyor.

KaynakForbes