Forrester’ın 2020’nin ilk çeyreğini ele alan raporuna göre FinTech yatırımları Covid-19 salgınının etkisiyle ciddi oranda azaldı. Araştırma şirketi, krizin gerçekten başlamasıyla birlikte birçok firmanın sarsıntı yaşayabileceği konusunda uyarıyor.

2020’nin ilk çeyreğinde küresel FinTech yatırımları 5,78 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu değer 7,77 milyar dolar değerindeydi. 2019’un üçüncü çeyreğinde ise FinTech yatırımları 12,59 milyar dolar değerine ulaşmıştı.

Forrester yatırımların geçen yılın sonunda azalmaya başladığını söylese de Covid-19 krizinin ciddi bir zarar verdiğini de belirtmeden geçmiyor. Virüsün yarattığı ekonomik şok, küresel olarak Mart ayının başında birçok firmayı etkiledi. Rapora göre Mart ayında 25 FinTech şirket kapanırken yatırımcılar da daha temkinli davranmaya başladı.

İlk çeyrekte gerçekleşen en büyük yatırım, Birleşik Krallık merkezli dijital banka Revolut’a yapılan 500 milyon dolarlık yatırım oldu. Mart ayında ise en çok yatırım, 100 milyon dolarla Meksika merkezli Credijusto’ya yapıldı. Çin koronavirüs kapsamında karantina uygulayan ilk ülkeydi. Ülkede son birkaç yıldır gerçekleşen düzenli fon akına karşın bu dönemde hiçbir yatırım anlaşması gerçekleşmedi.

Genel olarak bu dönemde yatırımcılar gittikçe daha temkinli davranmaya başlıyor. Pandeminin yarattığı bu daralma devam ederken Forrester birçok FinTech’in sıkıntı süreçler geçireceğini ya da köklü bankalar tarafından satın alınacağını tahmin ediyor.

Raporda konuyla ilgili olarak şu ifadeler yer alıyor: “Son iki ekonomik krizde özel finansmanın çok fazla etkilendiğini gördük. Bu sefer de farklı olmayacak. Yalnızca piyasa çekişine sahip olan, kârlı olan veya Covid-19’un vurmasında önce büyük bir yatırım turu gerçiren FinTech’ler yaklaşan krizden sağ çıkacak.

Forrester’ın raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

KaynakFinextra