Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Müdürü Okan Yıldız, her hafta bankacılık ve ödeme teknolojileri dünyasında haftanın öne çıkan gelişmelerini Medium hesabından paylaşıyor. Okan Yıldız’ın kaleminden haftanın önemli FinTech gelişmelerini aktarıyoruz.
Apple, NFC antenini ödemeler alanında sadece kendi çözümü olan Apple Pay’in kullanmasına izin veriyor. Bu durum, birçok bankanın kendi uygulamalarıyla Android cihazlarda mobil temassız ödeme yaptırırken iPhone ve Apple Watch’larda yaptıramamasına yol açıyor. Apple Pay üzerinden gerçekleşen işlemler için Apple’ın bankalardan işlem ücreti alması da cabası. Apple’ın NFC antenini açmamasında dillendirdiği ana gerekçe bu zamana kadar güvenlik olmuştu. Yıllardır bankaların bir çözüm beklediği bu konu, bir süre önce Avrupa rekabet otoritesinin önüne gelmişti. Yapılan incelemeler sonucunda Apple Pay uygulamalarını incelemek üzere Apple’a karşı resmi soruşturma açıldı.
Aklınıza şu soru gelebilir, “Yıllardır var olan bu durum neden şimdi rekabet otoritelerini rahatsız etti?”. Benim düşüncem BigTech’in finansal istikrar için risk oluşturabileceğine dair son dönemde ortaya çıkan endişelerin etkili olduğu yönünde…
Facebook’un ödemeler alanında son dönemdeki çok sayıda girişiminden biri WhatsApp Pay… Ülkemizde yoğun kullanılan bir uygulama olan WhatsApp’ın ödeme çözümünü Brezilya’da kullanıma sunduğuna dair haber, çok sayıda kişi tarafından da paylaşıldı. Bu gelişmeyle WhatsApp Pay’in Hindistan’dan sonra ikinci pazarı Brezilya oldu. Sırada ise Meksika ve Endonezya var. Belki de en fazla kullandığımız uygulama olan WhatsApp’ın ödeme çözümünün ülkemizde kullanıma gireceği günü iple çekiyorum.
Açık bankacılık, gündemin üst sıralarındaki yerini koruyor. 2019 yılında FIS tarafından satın alınan Worldpay, Open Banking Hub isimli bir çözüm geliştirdi. Çözüm, işyerlerine hesaptan hesaba anlık ödeme kabul etme imkanı verecek. Hesaptan hesaba ödemeler kartlı ödemeleri geride bırakır mı, net bir çıkarım yapmak için erken ancak bu gerçekleşirse açık bankacılığın ve anlık ödemelerin şüphesiz bu dönüşümde rolü büyük olacak.
Strong Customer Authentication (SCA) Avrupa’da 30 euro’nun üzerindeki ödemelerde ek doğrulama yapılmasını gerektiriyor. Kullanıcı deneyimini bozmadan bu doğrulamayı yapabilmek için ise biyometrik çözümlere büyük rol düşüyor. NatWest’in Visa’nın davranışsal biyometri çözümünü test etmeye başlaması da bu anlamda değerli bir gelişme olarak karşımıza çıktı.
Son haber Kanada’dan… Salgın sonrasında nakite mümkün olduğunca az temas etmeye çalışıyoruz. DCBank’ın Reverse ATM adını verdiği ve stadyumlar, AVM’ler gibi alanlarda yaygınlaştırılması planlanan kiosklar da nakit karşılığında ön ödemeli kart vererek bu amaca hizmet edecek.
Sağlıklı günler, keyifli okumalar…
1. Avrupa Komisyonu Apple’a Karşı İki Rekabet Soruşturması Açtı
Beklenen oldu ve bir süredir Apple’ın uygulamalarının rekabete aykırı olup olmadığı araştıran Avrupa Komisyonu, Apple Pay ve App Storeuygulamaları ile ilgili olarak Apple’a resmi soruşturma açtığını duyurdu.
•Konu ilk olarak Ekim 2019’da gündeme gelmiş ve Avrupa Komisyonu’nun hizmet sağlayıcılardan, bankalardan ve işyerlerinden görüş topladığı iddia edilmişti. Apple, iPhone ve Apple Watch’lardaki NFC antenininApple Pay dışındaki uygulamalar tarafından kullanılmasına izin vermiyor.Dolayısıyla bankalar ve diğer finansal hizmet sağlayıcılar bu cihazlardaki uygulamalarında kullanıcılarına NFC ödeme hizmeti sunamıyor.
•Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada, Apple’ın uygulamalarının tüketicilerin ödeme teknolojileri ile ilgili tercihlerini sınırlandırmaması gerektiğine dikkat çekiyor.
•Şubat ayında Almanya, Apple’ın NFC antenini rakiplerine açmasını gerektiren bir kanunu mecliste onaylamıştı.
•AppStore ile ilgili soruşturma ise Spotify ve Rakuten’in, Apple’ın abonelik ve e-kitap satışlarından %30 ücret almasıyla ilgili şikayetleri üzerine açıldı. Komisyon, Apple Music ve Apple Books için haksız rekabet avantajı oluşturan bir durum olup olmadığını araştıracak.
2. WhatsApp Pay Hindistan’dan Sonra Şimdi Brezilya’da
Para göndermenin mesaj göndermek kadar kolay olması gerektiği düşüncesiyle hareket eden Facebook, bünyesindeki uygulamalar içerisinden para transferi ve ödeme yaptırmak için çok sayıda girişimde bulunuyor.
•Uygulamalarına kaydedilen ödeme araçlarını Facebook Pay ismi altında gruplayan ve KOBİ’lerin Facebook ve Instagram üzerinden satış yapması için Shops isimli çözümünü kısa süre önce hayata geçiren Facebook, düzenleyicilerle yürütülen uzun soluklu görüşmelerin ardından WhatsApp Pay’i Hindistan’da kullanıma sunmuştu.
•Hindistan’da kademeli olarak yaygınlaşma izni alabilen WhatsApp, 400 milyon kişi tarafından kullanıldığı ülkede ödeme çözümünü ilk etapta sadece 10 milyon kişinin kullanımına sunmuştu.
•WhatsApp Pay’in ulusal çapta kullanıma sunulduğu ilk ülke ise Brezilyaoldu. Ödemelerin gerçekleşmesi için Cielo isimli fintech ile işbirliği yapıldı. Banco do Brasil, Sicredi ve Nubank’e ait Visa ve Mastercard logolu kartlar kullanılabilecek.
•Hindistan’dan sonra WhatsApp’ın en büyük ikinci pazarı olan Brezilya’da kullanıcılar, uygulamayı terk etmeden arkadaşlarına ücretsiz olarak para gönderip işletmelere ödeme yapabilecek.
•WhatsApp Pay’in öncelik verdiği diğer pazarlar ise Meksika ve Endonezya…
Kaynak: Techcrunch, Reuters, Financial Times, NFCW
3. Worldpay, E-ticaret Ödemelerinin Hesaptan Yapılmasını Sağlayan Açık Bankacılık Çözümünü Tanıttı
Ağında çok sayıda işyeri bulunan Worldpay, kullanıma sunduğu açık bankacılık platformu ile İngiltere’deki işyerlerine hesaptan anlık ödeme kabul etme imkanı verecek.
•”Open Banking Hub” isimli çözüm sayesinde işyerleri, tek API entegrasyonu ile ülkedeki açık bankacılık platformuna dahil olan bankaların müşterilerinden ödeme alabilecek.
•Ödemelerin hesaptan hesaba ve anlık olarak gerçekleşeceği çözümde alışveriş yapan kişiler, ödeme anında bankasının uygulamasına yönlendirilecek ve süreç banka kanalında tamamlanacak.
•Ödeme sırasında bireyler, banka hesaplarındaki bakiyeleri de gerçek zamanlı olarak görüntüleyebilecek.
•Çözüm, iade işlemlerinin de gerçek zamanlı olarak yapılmasını sağlayacak.
•Açık bankacılık tabanlı bu çözüm, e-ticaret sitesi gibi üçüncü bir tarafa kart bilgisi veya hesap bilgisinin verilmesi ihtiyacını ortadan kaldırıyor.
Kaynak: Finextra, IBS Intelligence, FIS
4.NatWest, Güçlü Kimlik Doğrulama Bileşeni Olarak Davranışsal Biyometriyi Kullanmayı Hedefliyor
PSD2 düzenlemesinin parçası olan Strong Customer Authentication (Güçlü Kimlik Doğrulama), 30 euro’nun üzerindeki online ödemelerde iki faktörlü doğrulama yapılmasını gerektirecek.
•Bu durumun müşterilerinin hayatını zorlaştırmaması için çalışma yapan bankalardan biri olan NatWest, Visa’nın davranışsal biyometri teknolojisini test etmeye başladı.
•İlk olarak NatWest tarafından denenen Visa çözümünde ödeme yapan kişi, diğer davranışsal biyometri çözümlerinde olduğu gibi bireylerin tuşlara basma ve yazma hızı gibi karakteristikleri incelenerek doğrulanacak.
•Davranışsal biyometri gibi biyometrik doğrulama çözümlerinin önümüzdeki yıllarda yaygınlaşıp şifrelerin yerini alması bekleniyor.
5. Nakit Alıp Ön Ödemeli Kart Veren Kiosklar, Kanada’da Alışveriş Merkezi ve Stadyumlarda Yaygınlaşacak
Salgınla birlikte sağlık ve hijyene verilen değer de arttı. Bu dönemde teması azaltan çözümlere ilgi artarken ödemeler alanında ise nakit kullanımı geriledi.
•Kanada bankalarından DCBank ise teknoloji sağlayıcı XTM işbirliğiyle kullanıma sunacağı kiosklarla bireylere, nakit para karşılığında ön ödemeli kart alma imkanı verecek.
•ATM’lerin tersi bir mantıkla çalıştığı için “Reverse ATM” olarak adlandırılan kiosklar; alışveriş merkezleri, stadyumlar, restoranlar gibi alanlarda yaygınlaştırılacak.
•10 ila 1.000 dolar arası bakiye yüklü Mastercard logolu ön ödemeli kart alınabilecek olan kiosklarda işlemler ortalama 30 saniyede tamamlanacak.