İtalyan Bankacılık Birliği (ABI) yaptığı açıklamada bankaların dijital euro için pilot çalışması yapmaya hazır olduklarını söyledi. 

700’den fazla İtalyan bankacılık kurumundan oluşan ABI, ilgili proje ve deneylere katılarak Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından desteklenen bir dijital para biriminin uygulanmasını hızlandırma arzusunu dile getirdi. ABI geçtiğimiz yıl dijital ve kripto varlıklarını araştırmak için bir çalışma grubu da kurmuştu.

Grubun dijital paraya yönelik yaptığı değerlendirme “Parasal istikrar ve Avrupa düzenleyici çerçevesine tam uyum öncelikli olarak korunmalıdır.” maddesiyle başlıyor. Grubun açıklamasına göre bir merkez bankası destekli dijital para birimi (CBDC), programlanabilirliği sayesinde geleneksel bankacılık sistemindeki P2P işlemleri, makineden makineye işlemler, döviz kuru ve faiz oranı riskini yönetmede yeniliklere öncülük edebilir.

Açıklamada kullanılan ifadeler şu şekilde: “Programlanabilir bir dijital para birimi, finansal alanda para ve borsada kökten bir devrim yaratabilen bir yeniliği temsil eder. Bu, özellikle işletim ve yönetim süreçlerinin verimliliği açısından önemli bir katma değer yaratabilir.

İtalya dijital para denemelerine hevesli olan tek ülke değil. Bu yılın başlarında Fransa Merkez Bankası da CBDC denemelerine başlamak için bir çağırıda bulunmuştu. Bunun yanı sıra Hollanda da dijital euro denemelerine başlamaya istekli olduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz yılın en popüler konularından bir olan CBDC’ler bu yıl da bankalar ve finansal kuruluşlar arasındaki önemini koruyacak gibi görünüyor. Bu konuda en çok mesafe kaydeden ülkelerden biri olarak Çin görülürken henüz genel kullanıma açık bir CBDC piyasaya sürülmedi.

Çin Merkez Bankası’nın dijital para cüzdanı görüldü

KaynakCoindesk