Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Müdürü Okan Yıldız, her hafta bankacılık ve ödeme teknolojileri dünyasında haftanın öne çıkan gelişmelerini Medium hesabından paylaşıyor. Okan Yıldız’ın kaleminden haftanın önemli FinTech gelişmelerini aktarıyoruz.

İngiltere merkezli başarılı yeni nesil bankalardan Monzo, Monzo Plus isimli hesap ürününü yeni özelliklerle güncelledi. Monzo; farklı bankalardaki hesapları görme imkanı sunan açık bankacılık özelliğini de Monzo Plus’ın bir özelliği olarak konumlandırdı.

HSBC ise Hong Kong’da bankacılık sektörüne yönelik açık API’lar geliştirilmesini hedefleyen API EcoBooster isimli programın ana destekçilerinden oldu.

Avrupa’da açık bankacılık alanında en başarılı girişimlerden biri olan Tink ise bu kez yeni bir satın alma haberiyle karşımıza çıktı. Daha önce Madrid merkezli Eurobits’i satın alan Tink, kredi kararlarında banka, fintech gibi şirketlere yardımcı olan İsveçli açık bankacılık girişimi Instantor’ı da bünyesine kattı.

Perakende alanında yenilikçi çözümlere imza atan Amazon, Dash Cart isimli akıllı alışveriş sepetini tanıttı. Fransız perakende devi Carrefour ise yaptığı entegrasyonla, puan ve indirim kazanılmasını sağlayan mağaza kartlarının Apple Pay’e eklenmesini sağlayarak müşterileri için iyi bir kullanıcı deneyimi yaratmayı amaçlıyor.

Keyifli okumalar, sağlıklı günler…

1. Monzo, Açık Bankacılık Özelliğini İçeren Monzo Plus Hesabını Kullananlardan Aylık Ücret Alacak

Monzo Plus isimli premium hesap ürününü güncelleyen Monzo, müşterilerine farklı bankalardaki hesaplarını görme imkanı da veren bu hesaba sahip olmanın bedelini aylık 5 pound olarak belirledi.

•İlk olarak 2019’da kullanıma sunulan ancak başarılı olamayan Monzo Plus bu kez sanal debit kart, kişiselleştirilmiş işlem kategorileri, kredi skoru güncellemeleri, yurt dışında ücretsiz para çekme gibi özellikler de sunuyor.

Kaynak: TechcrunchFinextra

2. HSBC, Hong Kong’da Hayata Geçirilecek Açık Bankacılık Programını Destekleyecek

Hong Kong Science and Technology Parks Corporation (HKSTP) ile işbirliği yapan HSBC, girişimlerin ve teknoloji şirketlerinin bankacılık sektörüne yönelik hizmetler ve açık API’lar geliştirilmesini hedefleyen programda rol alacak.

•Program kapsamında ticari ve bireysel bankacılık için kredi, işlem ve operasyon, kredi kartları, dijital ödemeler, müşteri kayıtlarının yönetimi gibi alanlarda çözümler geliştirilmesi amaçlanıyor.

•Dijital bankacılık uzmanlarıyla şirketlere mentorluk yapacak olan HSBC, API’ların geliştirilmesinde de şirketlerle birlikte çalışacak.

•Programın teknoloji ortağı ise BeNovelty isimli Hong Kong merkezli şirket olacak.

•30 başvurunun seçileceği API EcoBooster isimli programa, 14 Ağustos’a kadar tüm dünyadan kayıt olunabilecek.

Image for post

Kaynak: IBS IntelligenceFinextra

3. Tink, Bu Kez Instantor’ı Satın Aldı

Bankaların açık bankacılık çözümü sunmasına yardımcı olan İsveç merkezli Tink, Instantor isimli fintech’i bünyesine kattı.

•Instantor, 13 Avrupa ülkesinde aralarında bankaların ve fintech’lerin de olduğu 150’den fazla şirketin kredi kararlarını sağlıklı biçimde vermesine yardımcı oluyor.

•Açık bankacılıktan yararlanan Instantor, karar noktasında bireylerin kimliği, harcamaları, gelirleri gibi bilgileri kullanıyor ve yılda 5 milyon kredi kararında Instantor’ın çözümü kullanılıyor.

•Tink, ocak ayında 90 milyon euro yatırım aldıktan sonra mart ayında Madrid merkezli açık bankacılık girişimi Eurobits’i 15,5 milyon euro karşılığında satın almıştı.

Image for post

Kaynak: Fintech FuturesFinextraTink

4. Amazon’dan Akıllı Alışveriş Sepeti: Dash Cart

Amazon Go isimli otonom mağaza konsepti ile alışveriş deneyiminde devrim yapan Amazon, bu kez Dash Cart isimli akıllı alışveriş sepeti ürününü tanıttı.

•Küçük ve orta büyüklükteki mağazalara yönelik olarak geliştirilen Dash Cart, bilgisayarlı görme ve sensör füzyonu teknolojilerinden yararlanarak müşterinin sepete hangi ürünleri yerleştirdiğini anlayabilecek.

•Amazon uygulamasındaki QR kodu okutarak sepete kendisini tanıtan ziyaretçiler, Alexa alışveriş listesini sepetin üzerindeki ekranda görebilecek ve ödeme için sıraya girmesine gerek kalmadan mağazadan ayrılabilecek.

•Alışveriş tutarı, ziyaretçinin Amazon hesabıyla eşleştirdiği kartına yansıtılacak.

•Sepet, ABD’de yaygın olarak kullanılan mağaza indirim kuponlarını da tarayabilecek.

•Daha önce Caper isimli girişim de akıllı alışveriş sepeti çözümü geliştirmişti.

Image for post

Kaynak: NFCWAmazon

5. Avrupa’da Mağaza Kartlarını Apple Pay’e Ekleyen İlk Perakendeci Carrefour Oldu

Carrefour, yaptığı açıklamada müşterilerinin mağaza kartlarını Apple Wallet’a ekleyebileceğini ve bu sayede iPhone ve Apple Watch’ları ile temassız ödeme yaparken sadakat programından da yararlanabileceğini açıkladı.

•Entegrasyon sayesinde Carrefour müşterilerinin indirim veya puan kazanmak için herhangi bir barkod okutmaya, uygulama açmaya, telefon numarası, kod vb. bir bilgiyi kasiyere söylemeye duyduğu ihtiyaç ortadan kalkmış olacak.

•Böylece Carrefour, mağaza kartını Apple Wallet’la entegre eden ilk Avrupalı perakendeci oldu.

•Çözüm ilk olarak Fransa’da kullanıma sunuldu.

Image for post

Kaynak: NFCW

2008 yılında İTÜ İşletme Mühendisliği lisans programından mezun olan Okan, aynı üniversitenin Endüstri Mühendisliği programından yüksek lisans derecesine sahiptir. Kariyerine 2009 yılında Garanti Ödeme Sistemleri Risk Analiz ekibinde başlamış ve 2012 yılında Bankalararası Kart Merkezi’ne (BKM) katılmıştır. 2016 yılına kadar BKM’de Strateji ve Bilgi Yönetimi ekibinde görev alan Okan, 2016 yılında yeni teknolojilerin ve yaklaşımların ödeme sistemlerine etkisini araştıran ve uygulamalar geliştiren İş Geliştirme ekibine katılmıştır. Fintech, mobil ödemeler, açık bankacılık, BigTech, blockchain ve yapay zekanın yanı sıra Çin ve Hindistan gibi gelişen pazarlara odaklanan Okan, BKM’nin hayata geçirdiği blockchain ve yapay zeka projelerinde de rol almıştır. Fintech dünyasındaki gelişmeleri derlediği haftalık bültenler kaleme alan Okan, kariyerini Haziran 2021’den bu yana Inveo Yatırım Holding’de sürdürmektedir.