Financial Times’ın (FT) haberine göre Morgan Stanley, Çin’deki stajyerlerinin bankanın sanal ağına uzaktan giriş yapmasını engelledi.
FT’nin haberinde verilen bilgilere göre; Çin’de Avrupa Birliği’nde (AB) yürürlükte olan Genel Veri Koruma Yasası (GDPR) veya AB Siber Güvenlik Yasası ile benzer düzenlemeler olmasına rağmen, “yabancı şirketler giderek artan oranda Pekin’in siber güvenlik kurallarına dair daha fazla endişe duymaya başlıyor.”
Çin’deki Morgan Stanley çalışanlarının yüzde 80’i ofise geri dönmüş olmasına rağmen evinden çalışmaya devam edenlere uzaktan erişim imkanı sağlanmıyor. En azından iki çalışanın FT’ye verdiği bilgiler bu yönde.
Haber ile alakalı olarak ismini açıklanmayan bir kaynak, “karar Çin’in siber güvenlik rejimi ile ilgili kaygılarla bağlantılı. Bankanın Çin’deki teknoloji altyapısının potansiyel savunmasızlığı da endişe yarattı” açıklamasını yapmış.
Şangay merkezli Control Risks’te düzenleyici bir uzman olan Carly Ramsey, “Çok ağır cezaları olan ve gerçekten güçlü siber güvenlik kuralları var ve bankalar bunlara uymak zorunda” diyor ancak şirketlerin bu karmaşık kurallara uymak istemeyebileceğini ve bu sebeple erişimi kısıtlamış olabileceğini dile getiriyor.
Şirketler, kullanıcılarının Çin’deki siber yasaları ihlal eden veya yayınladığı içeriklerden sorumlu. FT’ye konuşan bir avukata göre, kuralları iyi bilmeyen ve evden çalışan gözetimsiz stajyerler özel riskler doğuruyor.
Morgan Stanley sözcüsü “Bu yıl Çin’deki yaz stajyerlerimiz için COVID-19 sebebiyle yeni bir deneyim elde ettik” diyor. Kararda siber güvenlik kurallarının rolü veya bankanın teknoloji sisteminin güvenliği konusunda endişeleri olup olmadığı hakkında yorum yapmayı ise reddetmiş.
Bir başka büyük ABD bankası ise Çin’deki sistemlerinin diğer birçok ülkeden “sonsuz derecede daha sıklıkta” siber saldırılara maruz kaldığını söyledi.
Goldman Sachs, Bank of America, JP Morgan ve Citigroup, yaklaşımları hakkında yorum yapmayı reddetti.