Hindistan Merkez Bankası (RBI), internet bağlantısı olmayan kırsal alanlarda nakitsiz yaşama geçişi teşvik etmek için çevrimdışı bir dijital ödeme pilot programını test etmeye hazırlanıyor.

Asya’nın üçüncü büyük ekonomisi olan Hindistan, dijital nakit kullanımına öncülük ediyor ve 2019 Credit Suisse tahminlerine göre, dijital ödemeler 2023 yılına kadar beş kat artarak 1 trilyon doların üzerine çıkacak.

Bununla birlikte, özellikle kırsal bölgelerde internet bağlantısının olmaması veya sadece düşük hızlarla sağlanabilmesi, dijitale geçme ve finansal katılımı artırma çabalarını engelliyor.

RBI şu anda bankaları ve banka dışı oyuncuları kartlar, cüzdanlar ve mobil cihazlar için pilot olarak çevrimdışı ödeme teknolojisi geliştirmeye teşvik ediyor ve yerleşik güvenlik önlemlerine ihtiyaç duyacaklarını vurguluyor.

Kırsal bölgelerdeki dijital ve fiziksel satış noktası altyapısını iyileştirmek amacıyla bir Ödeme Altyapısı Geliştirme Fonu (PIDF) oluşturulması için RBI 33 milyon dolarlık katkı sağlamıştı. Açıklanan pilot program ise bu katkının hemen ardından geldi.

Merkez bankası aynı zamanda, “finansal katılımın derinleştirilmesine yönelik daha geniş hedeflere ulaşılmasına yardımcı olmak için yenilikçi ve uygulanabilir finansal ürünler veya hizmetler geliştirmek ve yeni yeteneklerin sektöre kazandırılması için bir merkez olarak hareket edecek,” bir inovasyon merkezi kuruyor.

Hindistan’ın naktisiz yaşama geçiş sürecinde kayıt dışı ekonomiyi engellemek en büyük motivasyonu sağlarken, tüm sorunlarına rağmen ülke genelinde hayata geçirilen dijital kimlik projesi Aadhaar’ın büyük yardımı oluyor.

KaynakFinextra