Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Müdürü Okan Yıldız, her hafta bankacılık ve ödeme teknolojileri dünyasında haftanın öne çıkan gelişmelerini Medium hesabından paylaşıyor. Okan Yıldız’ın kaleminden haftanın önemli FinTech gelişmelerini aktarıyoruz.

Pandemi nedeniyle 2020 yılında azalan fintech yatırımları 2021 yılına fırtına gibi başladı. Rapyd, Blend, MX ve Checkout.com 300 milyon dolardan başlayan mega yatırım turlarını tamamlarken abonelik yönetimi çözümüyle dikkat çeken Minna Technologies ise Visa’dan yatırım aldı. Yatırım haberleri bunlarla sınırlı değildi. Güneydoğu Asya’nın en değerli girişimlerinden biri olan Grab, finans kolu için 300 milyon dolarlık bir yatırım aldığını duyurdu. Hindistan’ın başarılı fintech’lerinden Paytm’in ise İsviçre bankası UBS’ten önemli bir yatırım almanın arefesinde olduğu belirtiliyor.

Haftanın fintech dünyası için olumsuz haberi, Plaid’in Visa bünyesine katılmasına yönelik anlaşmanın iptal edilmesi oldu. ABD Adalet Bakanlığı’nın satın alma işlemine yaptığı itiraz sonrasında bu kararı “sürpriz” yerine “beklenen son” olarak nitelemek daha doğru olur. Finans dünyası için düzenlemelerin ve rekabetin önemini bizlere gösteren bu süreç, şirketlerini geleneksel oyunculara satmayı düşünen fintech girişimcileri ve VC’ler için olumsuz bir gelişme olarak tarihteki yerini aldı.

QR kodlu ödemelerin yaygınlaşması, Walmart’ın Ribbit Capital ile birlikte bir fintech şirketi kurması, Revolut’un İngiltere’de tam bankacılık lisansı başvurusu yapması, İrlanda’da dört bankanın bir ödeme uygulaması geliştirmek için iş birliği yapması ve PayPal’ın Çin’deki faaliyetlerine yönelik attığı yeni adım bültenimizdeki diğer konu başlıkları oldu.

Keyifli okumalar, sağlıklı günler dilerim.

Beklenen Oldu ve Visa’nın Plaid’i Satın Alma İşlemi Gerçekleşmedi

Visa, bundan yaklaşık bir yıl önce Plaid’i 5,3 milyar dolar karşılığında satın almak için anlaşmaya varıldığını açıklamış ve açık bankacılık alanında önemli bir adım atmıştı. Ancak ABD Adalet Bakanlığı, Visa’nın online debit işlemlerde sahip olduğu tekel konumunu güçlendireceğidüşüncesiyle satın alma işlemine itiraz etmişti.

• Visa bu karara tepki göstermişti ancak konuyla ilgili yaşanan son gelişme Visa ve Plaid’in anlaşmadan vazgeçildiğini açıklamaları oldu. Visa, uzun ve karmaşık dava süreci nedeniyle bu kararın alındığını belirtti.

• ABD Adalet Bakanlığı’nın bu yaklaşımı, şirketini pazardaki mevcut oyunculara satmayı planlayan fintech’ler ve VC’ler için olumsuz bir gelişme olduğu şeklinde değerlendiriliyor.

• Bankalarla fintech’ler arasında gerçekleşen veri transferleri sürecinde köprü görevi gören Plaid’in hizmet verdiği kurum sayısı 2020 yılında %60 arttı ve 4 bine yükseldi.

Kaynak: Payments Cards and Mobile, Techcrunch

Blend, MX ve Checkout.com Dev Yatırımlar Aldı

2021 yılı fintech yatırımları açısından son derece hareketli başladı. Geride kalan hafta içerisinde Blend, MX ve Checkout.com önemli yatırımlar alan fintech’ler arasında kendilerine yer buldu.

•Mortgage işlemlerinde kağıt tabanlı süreçleri dijitalleştiren çözümüyle öne çıkan Blend, seri G turunda 3,3 milyar dolar değerleme üzerinden 300 milyon dolar yatırım aldı.

•Bankalara hizmet veren Blend, çözümünün günde 4 milyar dolardan fazla kredi işleminde kullanıldığını belirtiyor.

•Bankalara, kredi kuruluşlarına ve fintech’lere dolandırıcılığı azaltma, kredi başvurularını daha hızlı onaylama gibi konularda yardımcı olan veri platformu MX (Money Experience) ise seri C turunda 300 milyon dolar yatırım aldı.

•550 çalışanı olan Utah merkezli şirketin değerlemesi 1,9 milyar dolara yükseldi.

•API tabanlı çözümüyle dijital ödemelerin gerçekleşmesini sağlayan Chekckout.com ise 15 milyar dolar değerleme üzerinden gerçekleşen 450 milyon dolarlık seri C yatırım turunu tamamladı.

•Londra merkezli şirket; Grab, Deliveroo, Revolut gibi oyunculara hizmet veriyor.

Kaynak: Reuters, Finovate, Fintech Futures

Rapyd 300 Milyon Dolar Yatırım Aldı

Ödeme teknolojileri alanında hizmet veren ve Stripe, Square, PayPal gibi oyuncularla aynı kulvarda yer alan Londra merkezli Rapyd, Coatue Management liderliğinde gerçekleşen seri D turunda 300 milyon dolar yatırım aldı.

• API tabanlı çözümleriyle kurumlara nakit, para transferi, e-cüzdan, yerel şemalar ve 900 alternatif ödeme yöntemiyle ödeme kabul etme imkanı veren Rapyd, müşterini tanı gibi uyulması gereken bankacılık kanunları ile ilgili olarak da şirketlere yardımcı oluyor.

• Kendini ‘fintech-as-a-service’ olarak tanımlayan Rapyd 2,5 milyar dolar değerleme ile aldığı yatırımı ekibi büyütmek ve satın almalar yapmak amacıyla kullanacak.

• Geçen yıl Tayland, Güney Kore, Meksika, Hindistan, Brezilya, İngiltere gibi yeni pazarlara giren Rapyd, İzlanda merkezli kartlı ödeme hizmetleri sağlayıcısı Korta’yı da bünyesine katarken Rapyd Protect isimli güvenlik çözümünü de kullanıma sunmuştu.

• Rapyd’in yatırımcıları arasında Stripe da yer alıyor.

Kaynak: VentureBeat

QR Kod ile Ödeme Yapan Kişi Sayısı 2025’te 2,2 Milyara Yükselecek

Rüştünü Çin’de Alipay ve WeChat Pay öncülüğünde ispat eden QR kodlu ödemeler, dünyanın birçok ülkesinde ulusal QR kod çalışmalarının da katkısıyla yaygınlaşıyor.

• Bu konu üzerine bir araştırma yapan Juniper Research, QR kod ile ödeme yapan kişi sayısının 2020 yılında 1,5 milyar olduğunu belirtirken bu sayının 2025 yılında 2,2 milyara yükseleceğini yani telefonu olanların %29’unun QR kodla ödeme yapacağını öngördü. QR kod tabanlı ödeme tutarının ise 2,7 trilyon dolara yükseleceği tahmin ediliyor.

• Büyümenin önemli kısmının kartlı ödeme altyapılarının yetersiz olduğu gelişmekte olan ülkelerden geleceğine ve PayPal’ın QR kodlu ödemeleri hayata geçirmesiyle ABD’de de yaygınlaşmanın hız kazanacağına dikkat çekiliyor.

• Aynı dönemde tüm QR kodlu ödemeler içerisinde ulusal QR kodların payı ise %8’den %22’ye yükselecek.

Kaynak: Payments Cards and Mobile, NFCW

İrlanda’da Dört Banka, Dijital Ödeme Uygulaması Geliştirmek için Güçlerini Birleştiriyor

İrlanda’da hizmet veren bankalardan AIB, Bank of Ireland, Permanent TSB ve KBC’nin dijital ödeme hizmeti vermek için Synch Payments isimli bir şirket kurduğu öğrenildi. Bu kapsamda ülkenin rekabet otoritesi CCPC’ye (Competition and Consumer Protection Commission) bilgi verilirken yapılacak rekabet incelemesinin ardından onay çıkması halinde şirket faaliyetlerine başlayacak.

• Bankalar, Synch ile bireylerin anlık olarak para göndermesini ve ödeme yapmasını sağlayacak.

• Ortak bir şirket kurarak bankaların başta Revolut olmak üzere pazarda büyüyen yeni nesil oyunculara yanıt vermeyi hedeflediği belirtiliyor.

• Nüfusu 5 milyon olan İrlanda’ya 2019 yılında giren ve geleneksel oyunculara kıyasla daha düşük ücretlerle hizmet veren Revolut şimdiden 1,2 milyon müşteriye ulaşmış durumda…

Kaynak: Irish Times

Revolut, İngiltere’de Tam Bankacılık Lisansı Başvurusu Yaptı

Klarna ile birlikte Avrupa’nın en değerli fintech’lerinden biri olan Revolut,beklendiği üzere İngiltere’de tam bankacılık lisansı başvurusu yaptı. Şirket, gerekli bilgi ve belgeleri düzenleyici kurumlar PRA (Prudential Regulation Authority) ve FCA’e (Financial Conduct Authority) iletti.

• Müşterilerine ön ödemeli kart, kripto para alıp satma ve bütçe yönetim araçları gibi ürün ve hizmetler sunan Revolut lisansa sahip olduğunda mevduat, kredi, kredili mevduat hesabı gibi ürünler sunma imkanına da kavuşacak.

• Sunulacak mevduatların 85 bin pound’a kadar olan kısmı FSCS (Financial Services Compensation Scheme) güvencesinde olacak.

• Halihazırda İngiltere’de e-para lisansı bulunan Revolut, Litvanya’dasahip olduğu bankacılık lisansı üzerinden Avrupa Birliği ülkelerinde hizmet veriyor.

Kaynak: Payments Cards and Mobile

PayPal, GoPay’deki Hisse Oranını %100’e Yükseltti

Ödemeler alanında uzun yıllar kapalı bir pazar olan Çin, son dönemde yabancı oyuncuların oyuna dahil olmasını sağlayan adımlar atmıştı. Bu anlamda American Express ve Mastercard, Çinli şirketlerle ortak girişimler kurarak yuan cinsinden işlemlerde hizmet vermek için düzenleyiciden izin almayı başarmıştı.

PayPal ise GoPay (Guofubao) isimli şirkete ait hisselerin %70’ini satın alarak dolaylı yoldan ödeme hizmeti lisansı almıştı. PayPal yeni bir adım attı ve GoPay’deki kalan %30’luk hisseyi de satın alarak şirketin tek hissedarı konumuna geldi.

• PayPal öncelikli olarak Çinli işyerlerini PayPal ağına dahil edip uluslararası ödeme çözümlerini işyerlerinin ve bireylerin kullanımına sunmak istiyor.

• PayPal, Çin’deki operasyonlarının başına sigorta devi Ping An Group’un fintech birimi olan OneConnect’in yöneticilerinden Hannah Qiu’yu ağustos ayında getirmişti.

• İçinde bulunduğumuz dönemde Çinli düzenleyicilerin finans alanında tekelleşmenin önüne geçmek için attığı adımlar dikkat çekiyor. Düzenleyicilerin bu yaklaşımı, PayPal’ın pazarda daha fazla pay kazanmasına imkan verebilir.

Kaynak: Reuters

Abonelik Yönetimi Çözümü ile Dikkat Çeken Minna Technologies Visa’dan Yatırım Aldı

Düzenli ödeme ve aboneliklerin yönetilmesine dair çözümünü bankaların mobil uygulamalarına eklemesini sağlayan Minna Technologies, seri B turunda 15,5 milyon euro yatırım alırken tura Visa da katıldı.

• 2016 yılında kurulan Göteborg merkezli şirketin çözümünü Lloyds, Swedbank ve ING kullanıyor.

• Çözüm kapsamında bireyler, bankaların mobil uygulamaları üzerinden aboneliklerini sonlandırabiliyor ve farklı hizmet sağlayıcıların tekliflerini inceleyip daha uygun olana geçebiliyor.

• Şirket aldığı yatırım ise açık bankacılık çözümünü küresel ölçekte bankaların kullanımına sunmak için kullanacak.

Kaynak: Techcrunch

Walmart, Ribbit Capital ile Ortak Fintech Şirketi Kuruyor

Müşterilerine kredi kartı, para transferi, kredi gibi finansal ürünler sunan perakende devi Walmart, finans alanındaki çalışmalarını bir adım ileri taşıyor ve bir fintech şirketi kuruyor.

• Bir ortak girişim olacak yeni şirket, portföyünde Affirm, Credit Karma, Robinhood gibi başarılı fintech’ler bulunan bir VC olan Ribbit Capital ile birlikte kurulacak. Şirketin çoğunluk hisseleri ise Walmart’a ait olacak.

• Walmart, Ribbit Capital’in fintech alanındaki deneyimlerinden yararlanarak inovatif ve ihtiyaca uygun ürünler geliştirmeyi planlıyor.

Kaynak: Finextra

Grab’in Finans Kolu 3 Milyar Dolar Değerleme Üzerinden Yatırım Aldı

Güneydoğu Asya’nın en başarılı girişimlerinden biri olan Grab’in finans kolu Grab Financial,300 milyon dolar yatırım aldı. 3 milyar dolar değerleme üzerinden gerçekleşen tur, Güney Koreli Hanwha Asset Management liderliğinde gerçekleşti. Yapılan açıklamada Grab Financial’ın yıllık gelirinin %40 oranında arttığı bilgisine de yer verildi.

• İlk etapta girişimcilere ve KOBİ’lere yönelik hizmetlere odaklanan Grab Financial ağustos ayında mikro yatırım, kredi, sağlık sigortası ve sonra öde gibi bireylere yönelik hizmetlerini de tanıtmıştı.

• Grab, ödemeler ve finans alanındaki çalışmalarını geliştirmek için geçen yılın şubat ayında 856 milyon dolar yatırım almıştı.

• Google, Temasek ve Bain&Company tarafından hazırlanan bir e-Conomy SEA 2020 isimli raporda, Güneydoğu Asya’da finansal hizmetlerden elde edilen gelirlerin 2025 yılında 60 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağıtahmin edilmişti.

Kaynak: Grab, Financial Times

UBS, Paytm’e 400 Milyon Dolar Yatırım Yapmayı Düşünüyor

Hindistan’ın SoftBank ve Ant Group tarafından desteklenen önemli fintech’lerinden Paytm’le ilgili son dönemde sıcak gelişmeler yaşanıyor. Halka arz işlemine izin verilmemesinin ardından Ant Group’un Paytm’deki %30’luk hissesini satmayı planladığı aralık ayında iddia edilmişti.

• Son yatırımını 2019 yılında 16 milyar dolar değerleme üzerinden alan Paytm’in şimdi de İsviçreli yatırım bankası UBS ile 400 milyon dolarlık bir yatırım işlemi için görüştüğü belirtiliyor.

• İşlemin çalışanlara ait hisselerin satışı üzerinden gerçekleşeceği, Ant Group hisselerinin satılıp satılmayacağının ise net olmadığı ifade ediliyor.

Kaynak: Finextra, Bloomberg, inc42

Okan Yıldız
2008 yılında İTÜ İşletme Mühendisliği lisans programından mezun olan Okan, aynı üniversitenin Endüstri Mühendisliği programından yüksek lisans derecesine sahiptir. Kariyerine 2009 yılında Garanti Ödeme Sistemleri Risk Analiz ekibinde başlamış ve 2012 yılında Bankalararası Kart Merkezi’ne (BKM) katılmıştır. 2016 yılına kadar BKM’de Strateji ve Bilgi Yönetimi ekibinde görev alan Okan, 2016 yılında yeni teknolojilerin ve yaklaşımların ödeme sistemlerine etkisini araştıran ve uygulamalar geliştiren İş Geliştirme ekibine katılmıştır. Fintech, mobil ödemeler, açık bankacılık, BigTech, blockchain ve yapay zekanın yanı sıra Çin ve Hindistan gibi gelişen pazarlara odaklanan Okan, BKM’nin hayata geçirdiği blockchain ve yapay zeka projelerinde de rol almıştır. Fintech dünyasındaki gelişmeleri derlediği haftalık bültenler kaleme alan Okan, kariyerini Haziran 2021’den bu yana Inveo Yatırım Holding’de sürdürmektedir.