Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Müdürü Okan Yıldız, her hafta bankacılık ve ödeme teknolojileri dünyasında haftanın öne çıkan gelişmelerini Medium hesabından paylaşıyor. Okan Yıldız’ın kaleminden haftanın önemli FinTech gelişmelerini aktarıyoruz.
Fintech dostu bir ortam yaratmak isteyen ülkelerin önem verdiği konulardan biri, dijital bankacılık lisansı olmuştur. Bu vizyona sahip olan ülkelerden biri olan Avustralya, yeni nesil bankalardan son dönemde gelen olumsuz haberler sonrasında lisans verme koşullarını zorlaştırmaya hazırlanıyor. Kanada ise Revolut’un pazardan çekilmesi ve Koho’nun aldığı yatırımla yeni nesil bankacılık alanında sıcak gelişmelerin yaşandığı bir diğer ülke oldu.
Stripe ve Socure’un aldığı yatırımlarla damga vurduğu haftada Pollinate ve Enfuce da stratejik yatırımlar almayı başardı.
Tokenization tabanlı ödemeler, ATM’lerde yüz tanımanın yaygınlaşması ve Penfold’un açık bankacılık alanında TrueLayer’la iş birliği yapması bültende yer alan diğer haberler…
Keyifli okumalar, sağlıklı günler…
Avustralya, Kısıtlı Bankacılık Lisansı Verme Kriterlerini Katılaştırıyor
Yeni nesil bankalar için ideal bir ortamın sunulduğu ve bazı oyunculara kısıtlı bankacılık lisansı (restricted authorised deposit taking institutions (ADI) license) verilen Avustralya’da son aylarda yaşanan gelişmeler, düzenleyici kurum Australian Prudential Regulatory Authority’i (APRA) yeni aksiyonlar almaya itti. Judo ve Volt gibi yeni nesil bankalar ülkede hizmetlerini sürdürürken geçtiğimiz aylarda Xinja faaliyetlerini sonlandırma kararı almış, 86 400 ise dört büyük bankadan biri olan NAB’ye satılmıştı.
30 Nisan’a kadar görüşe sunulan yeni kurallar kapsamında yeni nesil bankaların lisans alması zorlaşacak. Bu bağlamda sermaye vb. gereksinimler yükseltilecek, denetimler sıkılaşacak. Gelir üreten bir ürüne ve mevduat ürününe sahip olmak da lisans almak için önkoşul olacak. Bu yeni yaklaşımla oyuncuların pazarda rekabet gücünün arttırılması ve sürdürülebilir bir ortam yaratılması hedefleniyor.
Kısıtlı bankacılık lisansı uygulaması ülkede üç yıl önce hayata geçirilmişti.
Kaynak: Finextra, Mortgage Business
Revolut’un Hizmetlerini Sonlandırma Kararı Aldığı Kanada’da Koho Yeni Bir Yatırım Aldı
Kanada,yeni nesil bankalar açısından bir iyi, bir de kötü haberle hareketli bir haftayı geride bıraktı. Bu alanın dünyadaki en başarılı temsilcilerinden Revolut, ülkedeki operasyonlarını şimdilik sonlandırdığını açıklarken Toronto merkezli Koho 70 milyon Kanada doları yatırım aldı.
Küresel bir finans süper uygulamasına dönüşme vizyonuna sahip olan Revolut, yaklaşık 1,5 yıl önce başladığı beta testleri sonunda pazarda çıkma kararı aldı.
Ülkenin gelecek vadeden yeni nesil bankalarından biri olan Koho ise 250 milyon Kanada doları üzerinden gerçekleşen C serisi yatırım turunu tamamladı. 4 yıl önce kurulan Koho, bugün 350 bin kullanıcıya hizmet veriyor ve yılda 2 milyar dolarlık işlemin gerçekleşmesini sağlıyor. Bireylerin kredi skoruna sahip olmasına ve skorunu geliştirmesine yönelik ürünü de bulunan Koho, aldığı yatırımı kullanıcı sayısını arttırmak amacıyla kullanacak.
Kanada’da nüfusun %74’ünün dijital bankacılığı kullandığı tahmin ediliyor.
ATM’lerde Yüz Tanıma Teknolojisi Yaygınlaşıyor
Yüz tanıma teknolojisini ATM’lerde kullanan kurumların sayısı artıyor. Daha önce İspanya’da CaixaBank’ın kullanıma sunduğu çözüm, şimdi de Singapur’da OCBC Bank tarafından yaygınlaştırılıyor.
İlk etapta 8 ATM’de kullanıma sunulan biyometrik çözüm, önümüzdeki yıl bankanın ülkedeki 550 ATM’inde kullanıma sunulacak.
Yüz tanıma ile giriş yapıldığında şu anda sadece bakiye öğrenme ve nakit çekme işlemleri yapılabiliyor. İşlem seti de önümüzdeki yıl zenginleştirilecek.
Bireylerin kendini tanıtmak için kimlik numarasını girmesi ve ATM’de bulunan kameraya bakması yeterli olacak. Ülkenin dijital kimlik platformu SingPass’in bir ürünü olan SingPass Face Verification ile ulusal biyometrik veritabanı üzerinden işlem yapan kişinin kimliği doğrulanacak.
Kaynak: Finextra, Straits Times
Tokenization Tabanlı Ödemelerde Başrolü OEM Pay Oynayacak
Juniper Research tarafından hazırlanan “Mobile Payment Data Protection: Tokenization, Encryption & Market Forecasts 2021–2025” isimli raporda tokenization tabanlı ve mobil temassız ödemelerle ilgili projeksiyonlara yer verildi.
Araştırmaya göre 2020 yılında tokenization tabanlı ödeme tutarı 18 milyar dolar oldu. Juniper Research bu tutarın 2025 yılında 53 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.
Bu büyümede başrolü ise Google Pay, Apple Pay gibi OEM Pay oyuncularının mağaza içi ve online ödemelerde artan kullanımının oynayacağı öngörülüyor.
Yapılan tahminlere göre 2025 yılında gerçekleşecek işlemlerin %58’ini uzaktan ödemeler oluşturacak.
2020 yılında 2,6 milyar olan dijital cüzdan kullanıcı sayısının ise 4,4 milyara yükselmesi bekleniyor.
Dijital cüzdan işlemleri içerisindeki payı %47 olan QR kodların payının ise 2025 yılında %40’a gerileyeceği öngörülüyor.
Kaynak: NFCW, Payments Cards and Mobile
Bankaların İşletmelere Sunduğu Hizmetleri İyileştirmesine Yardımcı Olan Pollinate 50 Milyon Dolar Yatırım Aldı
Monitise’ın eski yöneticilerinden Alastair Lukies tarafından 2019’da Londra’da kurulan Pollinate, C serisi yatırım turunda 50 milyon dolar topladı. Insight Partners liderliğinde gerçekleşen tura, aralarında NatWest, Mastercard ve NAB’nin de yer aldığı tüm mevcut yatırımcılar da katıldı.
Bankaların KOBİ’lere sunduğu hizmetleri iyileştirme vizyonuna sahip olan Pollinate, bulut tabanlı platformuyla ödeme alma, kredi verme, sadakat programları, pazarlama araçları gibi hizmetlerin işyerlerine sunulmasını sağlıyor.
İngiltere’de NatWest, Tylisimli hizmetini Pollinate’in platformundan yararlanarak sunuyor. Avustralya’da ise NAB, Pollinate ile çalışıyor. Aldığı yatırım doğrultusunda Kuzey Amerika’ya açılmak isteyen şirketin kıtadaki ilk müşterisi ise Kanadalı CIBC olacak.
Kaynak: Fintech Magazine, Techcrunch
Penfold, Ödeme Başlatma Çözümü için TrueLayer’ı Tercih Etti
İngiltere’de çözümlerine açık bankacılığı entegre eden kurumların sayısı artıyor. Bu zincirin son halkası, bireysel emeklilik hizmeti veren Penfold oldu.
Başta serbest çalışanlar ve freelancer’lar olmak üzere düzenli geliri olmayanları hedefleyen Penfold, bireylerin tasarruflarına yeni bakiye ekleme sürecine ödeme başlatma akışını ekliyor.
Bu akış için Penfold, TrueLayer ile iş birliği yaptı.
Ülkenin vergi otoritesi HMRC, yapılan tasarruflara %25 oranında katkı sağlarken bireyler 55 yaşına geldiklerinde birikimlerini çekebiliyor.
Kaynak: altfi
Tencent, Finlandiyalı Enfuce’a Yatırım Yaptı
Kart ihraç, ödeme işleyiciliği ve açık bankacılık alanlarında çözümleri bulunan Finlandiya merkezli Enfuce, Çin’in teknoloji devlerinden biri olan Tencent’ten yatırım aldı. Toplam tutarın 7 milyon euro olduğu tura, Tencent 5 milyon euro ile liderlik etti.
2016 yılında kurulan ve 70’ten fazla çalışanı bulunan Enfuce’un Kuzey Avrupa’da 10 milyon kullanıcısı bulunuyor.
Enfuce; bireylerin yaptığı işlemler nedeniyle sebep olduğu karbon salınımını hesaplayan My Carbon Action isimli bir uygulamaya da sahip. Bu boyutuyla Enfuce, sürdürülebilir finans kategorisinde hizmet veren oyuncular arasında yer alıyor.
Şirket, aldığı yatırımı, uluslararası yaygınlaşma ve olası satın alma süreçlerinde kullanmayı planlıyor.
Kaynak: Finextra
Stripe’ın Değerlemesi 100 Milyar Dolara Yaklaştı
Avrupa’daki operasyonlarını geliştirmek isteyen Stripe, bu hedef doğrultusunda 600 milyon dolar yatırım alırken işlem 95 milyar dolar değerleme üzerinden gerçekleşti. Dublin’de bir merkez de açacak olan ödeme altyapısı sağlayıcı şirket, bu yatırım ile sahip olduğu dünyanın en değerli fintech’i unvanını da pekiştirdi.
Hizmet verdiği 42 ülkenin 31’i Avrupa’da olan Stripe’ın platformunu Klarna, N26, Deliveroo gibi oyuncular kullanıyor.
Bir önceki yatırım turunu Nisan 2020’de 36 milyar dolar değerleme üzerinden alan Stripe; Brezilya, Hindistan, Endonezya, Tayland ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde hizmet vermeyi planlıyor.
Stripe, şubat ayında ise daha önce İngiltere ve Kanada merkez bankalarında başkanlık yapmış olan Mark Carney’i ekibe katmıştı.
Kaynak: altfi
Kimlik Doğrulama Girişimi Socure Unicorn Oldu
2012 yılında kurulan New York merkezli Socure, D serisi yatırım turunda 100 milyon dolar toplarken şirketin değerlemesi 1,3 milyar dolara yükseldi. Accel liderliğinde gerçekleşen tura katılanlar arasında Citi Ventures ve Wells Fargo Strategic Capital da yer alıyor.
Tek bir API üzerinden aralarında dijital kimlik doğrulama, doküman doğrulama, müşterini tanı ve izleme listesinin de olduğu 10 ürünü bir arada sunan Socure; bankalar, yeni nesil bankalar, kredi kuruluşları, ödeme şirketleri, yatırım şirketleri, sigorta şirketleri gibi oyunculara hizmet veriyor. Varo, SoFi, Chime, Stash, Radius Bank gibi şirketler Socure’un çözümünü kullanıyor.
300’den fazla veri noktası ile detaylı bir fraud kontrolü yapan Socure, çözümlerinde yapay zeka, makine öğrenmesi, tahmine dayalı analitik gibi teknoloji ve yöntemlerden faydalanıyor.
Kaynak: Fintech Magazine, Techcrunch