Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Müdürü Okan Yıldız, her hafta bankacılık ve ödeme teknolojileri dünyasında haftanın öne çıkan gelişmelerini Medium hesabından paylaşıyor. Okan Yıldız’ın kaleminden haftanın önemli FinTech gelişmelerini aktarıyoruz.

Ülkemizde TCMB’nin cuma günü yayımladığı ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına ilişkin yönetmelik haftanın en fazla konuşulan konusu olurken dünyada anlık ödemeler, açık bankacılık, dijital ödemeler, sürdürülebilir finans gündemdeydi.

ABD, anlık ödeme sistemi FedNow’da testlere başlarken Çin’de düzenleyiciler, Alibaba ve Ant Group’u tabiri caizse kıskaca aldı. Google Pay’in mobil ödemeleri yaygınlaştırmak için oyunlaştırmaya başvurması, Apple Pay’in mobil ödemelerde kart seçimini otomatikleştiren çözümü için patent alması ve Hong Kong ile Makao’da teşviklerin dijital cüzdanlara aktarılması haftanın dijital ödemelerle ilgili önemli haberleri arasındaydı.

Açık bankacılıkta bilinirliğin istenen seviyede olmadığına dair araştırma, Mastercard’ın çevre dostu çözümü Carbon Calculator ve biyometrik ödemelerle ilgili projeksiyon çalışmasını da haftanın bülteninde bulacaksınız.

Keyifli okumalar, sağlıklı günler diliyorum.

ABD, Anlık Ödeme Sisteminde Pilot Çalışmalara Başlıyor

ABD, FedNow isimli anlık ödeme sistemini kullanıma sunmak için çalışmalara hız verdi. İki yıl sürecek olan pilot çalışmaya start veren Federal Reserve; çözümün geliştirilmesini, test edilmesini ve benimsenmesini hedefleyen sürece 110 finans kuruluşunun katılacağını açıkladı.

  • Kurumların ve bireylerin yapacağı ödemelerin gerçek zamanlı olarak alıcıya iletilmesini sağlayacak FedNow’ın ilk fazında dolandırıcılık önleme araçları, sadece alıcı kurum olarak katılma, ödeme talebi gibi özellikler denenecek.
  • Fed, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada FedNow’da mesaj formatı olarak ISO20022’nin kullanılacağını açıklamıştı.

Çin, Alibaba ve Ant Group’a Karşı Yeni Adımlar Attı

Çin’de düzenleyicilerin attığı adımlar eşliğinde Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın üzerindeki baskı artmaya devam ediyor. İlk olarak 2020’nin sonunda Ant Group’un rekor büyüklükteki halka arz işlemine izin verilmemişti. Ardından iki taraf, Ant Group’un yeniden yapılanması noktasında uzlaşmıştı.

  • Geride bıraktığımız hafta içerisinde ise Ant ile Çinli otoriteler arasında iki gelişme yaşandı.
  • Alibaba’nın rekabete aykırı uygulamaları nedeniyle kısa süre önce açılan soruşturma kapsamında şirkete 2,8 milyar dolar ceza kesildi. Cezanın temel gerekçesi, Alibaba’nın işyerlerinin rakip platformlarda satış-kampanya yapmasını zorlaştırması oldu. Alibaba, 2019 gelirinin %4’ü oranındaki bu cezayı ödemeyi kabul etti.
  • Diğer yandan Ant’in faaliyetlerinin Çin Merkez Bankası tarafından tıpkı bir banka gibi daha yakından takip edileceği de açıklandı. Minimum sermaye gereksinimi gibi koşullara tabi olacak Ant’ten, aylık 730 milyon kullanıcısı olan Alipay’in kredi kartı ve kredi hizmetleriyle olan bağını koparması da bekleniyor.

Hong Kong ve Makao’da Teşvikler, Dijital Cüzdanlara Aktarılabilecek

Pandemi döneminde ülkeler vatandaşlarına yardım dağıtmaya devam ediyor. En yeni örnekler ise Makao ve ikinci kez teşvik dağıtan Hong Kong oldu.

  • Söz konusu bölgelerde yardım paralarının dijital cüzdanlara ve ön ödemeli kartlara aktarılabileceği açıklandı.
  • Hong Kong’da kişi başı 5 bin Hong Kong doları (644 dolar) tutarında yardım dağıtılacak. Bu tutarlar; AlipayHK, Tap&Go, WeChat Pay HK cüzdanlarının yanı sıra Octopus isimli ön ödemeli karta da aktarılabilecek.
  • 7,2 milyon kişinin yararlanacağı teşvik programının ülke ekonomisini %0,7 arttırması bekleniyor.
  • Hong Kong’da WeChat Pay’in 3,8 milyon, Alipay’in ise 2,7 milyon kullanıcısı bulunuyor.
  • Makao’da ise bireylere, 625 dolara denk gelen 5 bin Makao patakası dağıtılacak. Bu tutar ise Alipay ve BOCPay gibi cüzdanların yanı sıra Macau Pass’e ait ön ödemeli kartlara da aktarılabilecek.

Google, Mobil Ödemeleri Yaygınlaştırmak için Kampanya Yapıyor

Bir süre önce Google Pay uygulamasını yenileyerek ses getiren Google, belirlenen görevleri yerine getiren kullanıcıların 30 dolar kazanacağı “Spring Challenge” isimli bir kampanya başlattı.

  • Oyunlaştırmaya güzel bir örnek oluşturan Spring Challenge kapsamında kullanıcılar; hedefleri gerçekleştirerek timsah, geyik, tilki, ayı, kızılgerdan gibi hayvan isimleri verilen beş bahar pulunu (spring stamps) toplamaya çalışacak.
  • Beş pulu toplamayı başaran Google Pay kullanıcıları 30 dolar ödül kazanacak.
  • Belirlenen hedefler arasında temassız ödeme yapma, arkadaşını davet etme, fazla pulu arkadaşına hediye etme, belirlenen işyerlerinde ödeme yapma gibi işlemler yer alıyor.
  • 10 günlük kampanya 22 Nisan’da sona erecek.

Apple, Ödemelerde Doğru Kart Seçimini Otomatik Olarak Yapacak Çözümü için Patent Aldı

Banka kartları dışında ulaşım kartları, sadakat kartları gibi kart tiplerini de destekleyen Apple Pay, ödeme anında kart seçim sürecinin karmaşıklığını azaltacak bir çözüm için patent aldı.

  • Kart seçim sürecini otomatikleştirerek bireylere zaman kazandıracak ve deneyimi iyileştirecek çözüm, “kablosuz işlemlerde lokasyon tabanlı kimlik seçimi” ismiyle patentlendi.
  • Çözüm kapsamında NFC, RFID, UWB (ultra wideband) gibi radyo teknolojileriyle yakındaki terminalin yeri ve türü belirlenecek. Ardından terminalin türüne uygun kart ile ödeme yapılması sağlanacak.
  • Apple, bu patent için başvuruyu Eylül 2017’de yapmıştı.

Barclays, Pingit Serüvenini Sonlandırma Kararı Aldı

Barclays tarafından 2012 yılında hayata geçirilen P2P mobil ödeme uygulaması Pingit, bu alandaki ilk oyunculardan biri olmuştu. Barclays’in giyilebilir temassız ödeme çözümlerine yönelik markası bPay de geçtiğimiz yıllarda Pingit çatısı altına girmişti.

  • Barclays’in, canlandırmak için son hamlesini 2019 yılında yaptığı Pingit’in 30 Haziran tarihinden hizmetlerine son vereceği açıklandı.
  • Bu kapsamda kullanıcıların bakiyeleri, uygulamayla eşleştirilmiş olan hesaplarına aktarılacak. Pingit uyumlu giyilebilir.

Açık Bankacılıkta Bilinirlik Hala Düşük

Bulut tabanlı SaaS bankacılık platfomu sunan Mambu tarafından yapılan anket çalışmasında açık bankacılığın bilinirliği masaya yatırıldı. 2 bin kişi ile yapılan araştırmaya katılanların %81,5’i finans uygulamalarını kullanıyor. Finansal katılımın bu denli yüksek olduğu bir kesimde açık bankacılığı hiç duymamış olanların oranı ise %52…

  • Araştırma sonuçlarına göre bireylerin açık bankacılıkla ilgili en büyük endişesi, %57 ile veri paylaşımı oldu.
  • Katılımcıların %49’u çalıştıkları bankanın açık bankacılık kullanma konusunda kendilerini cesaretlendirmediğini, çözümün faydalarını kendilerine açıklamadığını ifade etti.
  • Hong Kong, Avustralya gibi ülkelerde düzenleyici odaklı bir yaklaşımın söz konusu olduğuna dikkat çeken Mambu; Hindistan, Japonya, Singapur, ABD ve Güney Kore gibi ülkelerde ise pazardaki oyuncuların inisiyatifiyle açık bankacılığın olgunlaştığını belirtiyor.
  • Avrupa’da açık bankacılık yaygınlaşmasında liderliğin ise Kuzey Avrupa’da olduğu belirtiliyor.

Credit Karma, Açık Bankacılık Çözümü için Bud’ı Tercih Etti

Intuit tarafından 8,1 milyar dolar karşılığında satın alınan kredi skoru uygulaması Credit Karma, İngiltere’deki kullanıcılarına bütçelerini daha iyi yönetme ve kredi skorlarını iyileştirme imkanı vermek için açık bankacılıktan yararlanacak.

  • Bu kapsamda Credit Karma, Bud isimli açık bankacılık girişimi ile iş birliği yaptı.
  • Kullanıcılarına; farklı bankalardaki hesaplarını toplu olarak görme imkanı verecek olan Credit Karma, işlem verilerini analiz ederek kullanıcılara uygun ürünleri sunmayı da planlıyor.

Yüz Tanıma Tabanlı Biyometrik Ödeme Yapan Kişi Sayısı 2025 Yılında 1,4 Milyar Olacak

Bankacılık ve ödeme teknolojilerine yönelik projeksiyon çalışmalarıyla sık sık karşımıza çıkan Juniper Research’ün gündeminde bu kez biyometrik ödemeler vardı.

  • Son dönemde ödemeler alanında çok sayıda deneme çalışması yapılan yüz tanıma tabanlı ödemeler, teknolojiyi destekleyen donanımların çeşitlenmesiyle yaygınlaşıyor. Juniper Research’ün araştırmasına göre 2020 yılında 671 milyon tüketici ödemeleri yüz tanıma teknolojisinden faydalanarak doğruladı. Bu sayının 2025 yılında 1,4 milyara yükselmesi bekleniyor.
  • Juniper Research, yüz tanıma tabanlı ödemelerin yaygınlaşmasında Face ID ile yapılan Apple Pay ödemelerinin rolünün büyük olduğunu vurguluyor.
  • “Mobile Payment Authentication: Biometrics, Regulation and Market Forecasts 2021–2025” isimli raporda 2025 yılında akıllı telefonların %93’ünün parmak izi okuyucuya sahip olacağı, yüz tanıma teknolojisini destekleyecek cihaz oranının ise %17’de kalacağı öngörülüyor.
  • Sesli doğrulama ile ödeme yapan kişi sayısının ise söz konusu dönemde 111 milyondan 704 milyona yükselmesi bekleniyor.

Mastercard, Sürdürülebilirlik Çalışmalarını Doconomy İş Birliği ile Yeni Bir Boyuta Taşıyor

Tüm dünyada çevre bilincinin artmasının yansımaları finans dünyasında da görülüyor. Yeşil finans, sürdürülebilir finans gibi isimlerle anılan yaklaşım, çevre dostu ürün ve hizmetlerle somutlaşıyor. Bu yönde çalışmalar yapan oyunculardan biri de Mastercard…

  • Plastik atığı azaltmak için kartları sürdürülebilir malzemelerden üretmeye başlayan ve 2050 yılına kadar sıfır emisyona ulaşmayı hedefleyen Mastercard, iklim değişikliği ile etkin mücadele edebilmek amacıyla 2019 yılının sonunda İsveçli Doconomy isimli girişime yatırım yapmıştı. Åland Index Solutions isimli bulut tabanlı yazılımı kullanan Doconomy, karbondioksit emisyonunu takip eden ilk kredi kartını çıkaran mobil bankacılık uygulaması olma özelliğine sahip…
  • Bireylerin %54’ünün karbon ayak izini azaltmaya eskisinden daha fazla önem verdiğini belirten Mastercard, Doconomy iş birliğiyle geliştirdiği Mastercard Carbon Calculator isimli çözümünü bankaların kullanımına sundu. Çözüme entegre olan bankaların müşterileri, yaptıkları harcamaların karbon etkisini öğrenebilecek. Bireylere, yaptıkları karbon salınımını karşılayacak şekilde ormanlaştırma çalışmalarına destek olma imkanı da verilecek.
2008 yılında İTÜ İşletme Mühendisliği lisans programından mezun olan Okan, aynı üniversitenin Endüstri Mühendisliği programından yüksek lisans derecesine sahiptir. Kariyerine 2009 yılında Garanti Ödeme Sistemleri Risk Analiz ekibinde başlamış ve 2012 yılında Bankalararası Kart Merkezi’ne (BKM) katılmıştır. 2016 yılına kadar BKM’de Strateji ve Bilgi Yönetimi ekibinde görev alan Okan, 2016 yılında yeni teknolojilerin ve yaklaşımların ödeme sistemlerine etkisini araştıran ve uygulamalar geliştiren İş Geliştirme ekibine katılmıştır. Fintech, mobil ödemeler, açık bankacılık, BigTech, blockchain ve yapay zekanın yanı sıra Çin ve Hindistan gibi gelişen pazarlara odaklanan Okan, BKM’nin hayata geçirdiği blockchain ve yapay zeka projelerinde de rol almıştır. Fintech dünyasındaki gelişmeleri derlediği haftalık bültenler kaleme alan Okan, kariyerini Haziran 2021’den bu yana Inveo Yatırım Holding’de sürdürmektedir.