30.11.2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, 25.11.2021 tarihli Hakimler ve Savcıları Kurulu Kararları (“Kararlar”) uyarınca, çeşitli kanunlar kapsamında yer alan dava ve işler için ihtisas mahkemeleri yani bu alana özel mahkemelerin kurulması yoluna gidildi.

İlgili mevzuatlar kapsamına giren dava ve çekişmesiz yargı işleri 15.12.2021 tarihinden itibaren belirlenen mahkemeler nezdinde görülmeye başlanacaktır.

İnsan Hakları Eylem Planı Çerçevesinde İhtisaslaşma

İnsan Hakları Eylem Planı (Nisan, 2021) kapsamında, finans, sendika, imar ve kamulaştırma gibi alanlar ile vergi ve bilişim suçları bakımından ihtisas mahkemeleri belirleneceği hedeflenmişti.

Eylem Planı doğrultusunda sorumlu kurum olarak belirlenen Hakimler ve Savcılar Kurulu (“HSK”), ilgili Kararlar uyarınca, yukarıda bahsi geçen alanlara ilişkin ihtisas mahkemelerinin kurulmasının amacının, aynı dairelerde oluşan iş yoğunluğunun azaltılması, ilgili kanunlar bakımından uygulama birliğinin sağlanmasıetkinlik ve verimliliğin artırılması olduğunu belirtmiştir.

İhtisas Mahkemesi Kurulan Alanlar

Bu doğrultuda, HKS, verdiği Kararlar kapsamında FinTech, finans ve bilişim alanlarına yönelik olarak aşağıda belirtilen düzenlemeler kapsamına giren belirli işler yönünden ihtisas mahkemeleri belirlemiştir.

· Türk Ceza Kanunu kapsamındaki bilişim suçları

· 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunu (“6493 sayılı Kanun”) kapsamında yer alan suçlardan kaynaklanan dava ve işler

· Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da düzenlenen suçlardan kaynaklı dava ve işler,

· Sulh ceza hakimliklerine gelecek idari yaptırım kararlarına karşı yapılan başvurular,

· Özel Hukuk alanına giren Finans Davaları (“Bankalara, diğer kredi kuruluşlarına, finansal kurumlara ve ödünç para verme işlerine ilişkin düzenlemelerde yer alan konulara ilişkin davalar; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu; 5464 sayılı Banka ve Kredi Kartları Kanunu; 6361 sayılı Finansal Kiralama Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu; 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu, 6493 sayılı Kanun kaynaklı olan işler)

· 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’ndan kaynaklanan ve Asliye Ceza Mahkemesi’nin görev alanına giren dava ve işler

Böylelikle tüketici mahkemeleri, iş mahkemeleri, aile mahkemeleri gibi özel mahkemelere, FinTech, finans ve bilişim mahkemeleri de eklenecek.

Söz konusu alanların kendi içerisinde bir ekosistem olması ve interdisipliner alanlar olması itibariyle kendilerini bu alanlara odaklı şekilde yetiştirmiş hakimler tarafından incelenmesi önemli bir ihtiyaçtı. Bu anlamda, bu alanlarda verilen mahkeme kararlarının yakın zamanda nitelik bakımından yükseleceğinin ve bu alanlardaki farklı yargı uygulamalarının önüne geçileceğinin öngörülmesi mümkündür.

Yazar: Gülsima Palaz

KaynakCanpolat Legal / Medium