ABD’de sınırlı sayıdaki kullanıcı, anlık mesajlaşma platformu WhatsApp üzerinden artık kripto para gönderip alabilecek…

WhatsApp üzerinden Novi ile kripto para transferi, ABD’de sınırlı sayıdaki kullanıcı ekseninde başladı. Kullanıcılar, Facebook’un çatı şirketi Meta’nın anlık mesajlaşma platformu WhatsApp aracılığıyla artık kripto para gönderip alabilecek.

Dijital cüzdan Novi’nın başkanı Stephane Kasriel’in bir tweet ile paylaştığı yenilik, ‘pilot programa’ işaret ediyor ve özelliğin sonraki süreçte farklı ülkelerde de kullanıma açılabileceği anlaşılıyor.

Para gönderimi WhatsApp’ta bir kişinin seçilmesi, en alttaki ileti kısmının yanındaki ikona (iOS’ta +, Android’de ataç) dokunulması, şimdilik sadece ABD’de açılan menüden ‘Ödeme’nin seçilmesi, Novi hesabından oturum açılması ve para gönderimi/alımı şeklinde özetlenebilir.

Kasriel’in sosyal medya iletisindeki, ‘aile ve arkadaşlara para göndermenin mesaj göndermek kadar kolay hale geldiği’ vurgusu da dikkat çekiyor.

Öte yandan Novi’nin kullanılmasının WhatsApp’taki uçtan uca şifrelenen kişisel mesajların ve aramalarının gizliliğine herhangi bir etkisi olmayacağı vurgulanıyor. Bu noktada Novi’nin web sitesindeki konuya ilişkin blog içeriklerinde ‘gizlilik ve güvenlik’ vurgusunun öne çıktığı gözden kaçmadı. Bu yoğun kamuoyu bilgilendirme hamlesinin ‘Meta (Facebook) şirketlerine karşı azalan güvenle’ ilişkili olduğu yorumları yapıldı.

Son bir detay olarak Meta’nın birkaç aydır yeni bir dijital cüzdan uygulaması üzerinde çalıştığı biliniyordu. Ayrıca Diem adlı bir dijital para birimini piyasaya sürmek istediği gündeme gelmişti. Bu kapsamda Novi ile WhatsApp özelindeki yeni iş birliği, kendi dijital cüzdanını ve parasını sunma yönündeki küresel planlarının değişmiş olabileceğini düşündürüyor.

Ferhat Verdi
Ferhat Verdi, 2022 itibarıyla FinTech İstanbul platformunun genel yayın yönetmeni. Almanya'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Çalışma hayatına Western Union iletişim departmanı ile başladı. NewTech, MacLine, iPad Mag gibi teknoloji dergilerinde ve ShiftDelete.Net'te yazı işleri müdürlüğü yaptı. Uzun yıllar Bankalararası Kart Merkezi'nin blogunu yönetti. Bir dönem İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde sorumlu genel yayın yönetmenliği görevini de üstlenen Verdi, IoT ve blockchain alanlarına özel ilgi duyuyor.