Ödeme ve Dijital Finans alanındaki başarılı kariyeri ile dikkat çeken Hopi CEO’su Yalın Özcan‘a bankacılık ve FinTech ekosistemi üzerine sorularımızı yönelttik.

Sizi daha yakından tanıyabilir miyiz? FinTech konusunda uzun zamandır masanın her tarafında çalıştınız, bu tecrübelerinizi bize özetler misiniz ? Hopi FinTech vizyonunuzu anlatır mısınız?

Fintech ekosistemini tüm yönleriyle tanımamı, bu alandaki trendleri ve fırsatları yakından izlememi sağlayan iş deneyimlerim oldu. 2000 yılında Pamukbank’ta yazılım tarafında iş hayatına başladım. O zamanlar “Ödeme Sistemleri” bile değildi bölüm isimleri, “ATM – Kart – POS ekibi” olarak geçiyordu. İşin mutfağında başladıktan çok sonra Garanti Ödeme Sistemleri’nde Ürün ekibi ve Akbank’da tüm Ödeme Sistemlerini yönetme şansım buldum. 2017 yılında San Francisco’ya yerleşerek bir Fintech start up’ı olan MyGini’de yaklaşık 2 yıl CPO olarak çalıştım. 2019 başında Türkiye’ye dönerek Vodafone’un, Elektronik para ve ödeme hizmetleri, finansman ve sigorta aracılık hizmetleri şirketlerinin yönetim kurulu üyelikleri ve pazaryeri direktörlüğü görevini yürüttüm.  Farklı projeler ekseninde, finansal teknolojinin her tarafında bulunmak bana farklı bir bakış açısı kazandırdı. Edindiğim bu tecrübelerle Nisan 2021’den itibaren Hopi’nin yeni iş modelleri geliştirmesi için çalışıyorum.

“FinTech alanında liderlik vizyonuna yönelik projeler gerçekleştiriyoruz”

Kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi sunan bir mobil uygulama olarak Hopi ile FinTech alanında, Hopi’nin liderlik vizyonuna uygun projeler gerçekleştiriyoruz., Kullanıcılarımıza; alışveriş süreçlerinde zevklerine ve ihtiyaçlarına uygun kampanyalar geliştirirken, “Kimsede Olmayan Her Şeyi” bulabilecekleri Hopishop deneyimi sunuyoruz. Amacımız müşteri ihtiyaçlarını 360 derece karşılayacak özellikler eklemeyi sürdürmek. Hopi üyelerinin alım gücünü katlayan özgün iş modelimizi geliştirmeye ve bizi fintech alanında liderlik koltuğuna oturtacak atılımlar yapmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Dünya genelinde bankacılık büyük bir değişim / dönüşüm geçiriyor.  Bu hızlı değişim Bankalar ve FinTech girişimleri için ne ifade ediyor?

Dijitalleşme sürecinin yanında pandemi de temassız ve mobil ödeme sistemlerine talebi artırdı ve tüketiciler için büyük kolaylık sağladı. BKM’nin verilerine göre 2021 yılının ilk altı ayında toplam 188 milyar TL tutarında internetten kartlı ödeme yapıldı. Bu rakam 2020’nin ilk altı ayı karşılaştırıldığında yüzde 77’lik bir artış görülüyor. Farklı ödeme sistemlerine yönelik ilgi ve bu ekosistemin ekonomik hacmi hızla artarken, dijital teknolojinin sunduğu imkânlarla birçok yenilikçi proje hayata geçiyor. Giyimden teknolojiye, seyahatten gıdaya birçok farklı sektörden markalarla işbirliği yaparak, kullanıcılarına geniş bir spektrumda hitap eden Hopi gibi uygulamalar da bu rekabette bir adım öne çıkıyor.

“Hopi mobil ödeme imkânı sunan ilk uygulamalardan biri”

Hopi olarak, mobil ödeme imkânı sunan ilk uygulamalardan biri olduğumuz için gurur duyuyoruz. Bugün uygulamamızda tanımlı 2,1 milyon kredi kartı var. Son 4 yılda 1 milyar TL’lik işleme aracılık ettik ve birçok kullanıcımızın mobil ödeme konusundaki ilk deneyimine eşlik ettik.   Kullanıcılarımızdan aldığımız geri dönüşlerle özgün iş modelimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Bugüne kadar ulaştığımız işlem hacmi, bu alanda sahip olduğumuz bilgi ve deneyimle fintech alanında hedeflediğimiz noktaya kısa zamanda varacağımıza inanıyoruz.

Bankalar ve FinTech şirketleri ilişkisini nasıl yorumlarsınız? Gelecekte bizi nasıl iş modelleri bekliyor?

Bankalar sistemlerinin hız ve kalitesini arttırmak için yeni girişimlerin sağladıkları yaklaşımları benimsiyor.  Pandemide artan yeni kullanıcı deneyimi ve buna bağlı artan yenilik talebi FinTech çözümlerini bankalar için yeni bir fırsat alanı olarak öne çıkarıyor.

Son yayımlanan KPMG Türkiye’nin FinTech raporu da bunu teyit ediyor. Rapor 2015 yılından beri kesintisiz büyümeye devam eden FinTech sektörünün önümüzdeki beş yıllık süreçte de yıllık ortalama yüzde 23,5 bileşik büyüme oranına erişeceğini ve 2023 yılında müşteri hizmetleri robotlarının bankalara 7,3 milyar dolar kazandıracağını belirtiyor. Tüm bu veriler neticesinde bankacılık sektörü ve FinTech girişimlerin, birbirlerini rakip veya alternatif olarak görmeden, güçlerini birleştirmelerinin daha iyi olacağı kanaatindeyim. Finans sisteminin mali altyapısı ile finansal teknoloiinin yenilikçi yüzü, tüm kullanıcılara yeni ve avantajlı bir deneyim sunacak diyebilirim.