İnternetin gelişimi ve birbirine bağlı cihazların sayısının giderek artması bankacılığı ileriye taşıyor, sektörün geleceği giderek dijitalleşiyor…
Gerek perakende gerekse mobil olsun, günlük hayattaki bankacılık işlemlerimizde teknolojinin payı büyüyor. Özellikle nesnelerin interneti (IoT- Internet of Things) bankacılığın bu evriminde itici güç rolü üstlenirken hem müşterilerin hem de finans kurumlarının perakende ve mobil bankacılıktaki bu yeni trendlere ayak uydurması gerekiyor.
IoT ile bankacılık sektörünün geçmişi, bugünü ve geleceğine ve bu gelişen teknolojilerin finansal işlerimizi yürütme biçimimizi nasıl değiştireceğine birlikte bakalım.
Perakende bankacılıkta IoT
Aslında bakarsanız perakende bankacılıkta çok uzun yıllardır bir IoT cihazın erken bir prototipi kullanılıyor: Bankamatikler. ATM’ler IoT sayesinde bankacılığı çok daha verimli kılan cihazların başında geliyor. Öyle ki, bir bankada vezneye gitmeden, beklemeden işlerinizi halletme olanağı sunuyor.
Aynı zamanda ATM’ler, geleneksel bankacılıktaki çalışan sayılarını azaltarak maliyetlerin kısılmasına yardımcı oluyor. Chase’in güncel araştırması, genç kuşakların kendilerinden yaşça büyüklere kıyasla ATM kullanmayı daha fazla tercih ettiklerini ortaya koyuyor.
Öte yandan bankacılık kurumları, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve maliyetleri azaltmak için yeni IoT teknolojilerine yöneliyor. Bazı bankalar, örneğin müşterilerin şubeye girer girmez akıllı telefonlarına özelleştirilmiş teklifler göndermek için beacon’ları kullanmaya başlamış durumda. Ayrıca bazı ATM’lerde artık müşterilerin ek yardıma ihtiyaç duymaları halinde veznedarlarla konuşmalarına olanak tanıyan canlı video akışı desteği de var.
Mali yöneticiler, finansal hizmetler sektöründeki rekabette ön sıralara çıkabilmek adına bu teknolojik değişikliklere önemli miktarda para akıtıyor.
Biraz da IoT’nin bankacılık sektöründeki dengeleri nasıl değiştirdiğini inceleyelim.
Müşteri odaklılık
Büyük bir dijital bozulmanın ortasında bankalar, özellikle müşteri isteklerine uygun ürünler tasarlama konusunda IoT’den nasıl faydalanabilecekleri üzerinde duruyor. Dünyanın en büyük bankalarından bazıları, müşteri odaklılığın önceliklendirilmesindeki artış nedeniyle ön bürolarını yeniden düzenliyor.
Bugün bankaların IT bölümleri öncelikli olarak dijital müşteri deneyimine odaklanıyor (yüzde 79). Bankalar teknolojinin neferleri Z Kuşağı’nın taleplerine uygun mobil özellikler geliştirirken aynı zamanda geleneksel müşterilerini de unutmayarak telefon bankacılığı gibi geleneksel yöntemleri de daha ileri basamaklara taşımaya çalışıyor.
İşletim modellerini basitleştirmek
IoT’nin perakende bankacılığa girmesiyle birlikte işletim modeli iyileştirmeleri de arttı. Örneğin, 2019’un 3. çeyreğinde Chase, dijital hesap açma süresini iyileştirerek ortalamayı sadece 3-5 dakikaya indirdiğini duyurdu.
Daha verimli çalışabilmek, müşteri deneyimini optimize etmenin önemli bir parçası olarak karşımıza çıkıyor ve tüketicinin arzusunun dijital bankacılığa kayması, bankaların işletme maliyetlerini düşürmesine de olanak sağlıyor.
Chatbot’lar
IoT, kurumları sanal asistanlar veya sohbet robotları kullanarak 7/24 müşteri hizmetleri deneyimi geliştirmeye yönlendirdi. Insider Intelligence verilerine göre, 2022 yılına kadar konuşma asistanlarının küresel bankalarda 8 milyar doların üzerinde operasyonel maliyet kesintisi sağlaması bekleniyor.
Giyilebilir ve akıllı hoparlör teknolojileri
IoT nedeniyle giyilebilir ve akıllı hoparlör aygıtları her pazarda yükselişte olduğu gibi bankacılık sektöründe de durum farklı değil. Tüketiciler için akıllı bir hoparlör vasıtasıyla finansal işlem komutlarını vermek bir mobil uygulama ekranından tek tek inceleyerek ilerlemeye kıyasla çok daha verimli. Örneğin 2019 NatWest’te tanıtılan Google Assistant’ın yeni sesli bankacılık özelliği kullanıcıların hesap bakiyeleri, son transferler ve bekleyen
işlemleri hakkında bilgi edinmelerine olanak tanıyor.
Blockchain bazlı akıllı anlaşmalar
Günümüzde güvenlik ve veri gizliliği kullanıcılar arasında çok önemli bir husus olarak konumlanıyor. IoT blockchain teknolojisi sayesinde bankaların tüketici nezdinde güvenlik duvarlarını yükseltmelerine imkan tanıyor.
Blockchain teknolojisi ülkeler arası ödemelerde maliyetleri azaltırken ticari finansman süreçlerinde de etkililiği artırıyor. Finansal kurumlar blockchain’e yıllık yaklaşık 1,7 milyar dolar yatırım yapıyor.
Tüm bunlar bankaların dijital varlıklara daha fazla yatırım yapmalarının gerekliliğine ve IoT’un bugün olduğu gibi gelecekte de finans kuruluşlarının büyük yardımcısı olacağına ışık tutuyor.