Turkcell’in dijital banka kuruluş izni çerçevesinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) başvuru gerçekleştirdiği kaydedildi.

Paycell ile ödeme sistemleri alanında konumlanan Turkcell, yeni bir adım atarak dijital banka kurmak için kısa adı BDDK olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na başvuruda bulundu. Turkcell açıklamasına göre planlanan dijital banka, 1 milyar TL başlangıç sermayesine sahip olacak.

Dijital bankanın çok sayıda bankacılık işlemi sunacağı kaydediliyor. Bu kapsamda;

  • Elektronik bankacılık hizmetleri,
  • Servis modeli bankacılığı (BaaS),
  • Açık bankacılık (open banking) servisleri, Turkcell tarafından kurulacak dijital bankada öne çıkan işlemler olacak.

Konuyla ilgili olarak KAP’a bildirilen detaylar incelendiğinde kurulacak dijital bankanın yüzde 99,96 oranındaki hissesinin Turkcell Finansman A.Ş.’nin olacağı görülüyor. Kalan yüzde 0,4’lük hissenin ise Turktell Bilişim Servisleri A.Ş., Turkcell Satış ve Dijital İş Servisleri A.Ş., Turkcell Teknoloji Araştırma ve Geliştirme A.Ş. ile Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş’ye ait olacağı bildiriliyor.

KAP’a yapılan açıklamanın tam metni aşağıda yer alıyor:

“Sermayesinin tamamına sahip olduğumuz bağlı ortaklıklarımızdan Turkcell Finansman A.Ş.’nin %99,96’sına, Turktell Bilişim Servisleri A.Ş., Turkcell Satış ve Dijital İş Servisleri A.Ş., Turkcell Teknoloji Araştırma ve Geliştirme A.Ş. ve Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş.’nin ayrı ayrı %0,01’ine sahip olacağı, bireysel ve kobi segmentlerinde müşterilere hizmet sunacak olan dijital banka şirketinin kuruluş izni için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK)’na 27 Haziran 2022 tarihinde başvuruda bulunulmuştur. Şirketin, 1.000.000.000 TL tutarında başlangıç sermayesi ile kurulması planlanmaktadır. Kuruluş izninin alınması sonrasında, gerekli altyapı ve organizasyonun tamamlanması ile BDDK’ya faaliyet izni başvurusu yapılacaktır. Şirketin faaliyete geçmesi, söz konusu faaliyet izninin temin edilmesi halinde gerçekleşecektir.”