İlham veren FinTech’ler köşemizin konuğu Kanada’dan Tangerine. Başarılı girişimi yakından inceliyoruz…

Tangerine’in internet sitesindeki “about us” (hakkımızda) başlıklı sekmeyi tıkladığımızda şu ifadelerle karşılaşıyoruz: “…Tangerine geleneksel bir banka değil. Sıradan bankalar gibi, pahalı şube binalarımız bulunmuyor. İşte, bu şekilde elde ettiğimiz tasarrufları müşterilerilerimize aktarıyoruz. Yani, paranıza adil olmayan yüksek masraflar istemeden, daha yüksek faiz verebiliyoruz.” Bu tanıma bakınca Tangerine’in ‘kullanıcı dostu’ bir dijital banka olduğunu düşünmek mümkün…

Tangerine’nin layık görüldüğü bazı ödüller…

Peki, Tangerine nasıl bir FinTech ve sektöre nasıl bir yenilik getiriyor? Tangerine’in tarihçesine baktığımızda 1997 yılında kurulduğunu görüyoruz. Aslında ING Direct adı altında hayata geçen bir girişim. Sitedeki anlatımı incelediğimizde o dönem Kanadalıların bankacılık için seçenekleri bulunmadığı ve düşük faiz, yüksek ücret ve komisyonlarla muhatap olduğu belirtilerek, ING Direct’in bu tabloyu değiştirmek için yola çıktığı aktarılıyor.

Öte yandan, 2012 yılında Kanada’nın geleneksel bankalarından Scotiabank, ING Direct’i satın alıyor ve ismini değiştirerek Tangerine yapıyor. Fakat, bankanın müşterilerine vaadi aynı kalıyor…

12 farklı ürünle müşterilerine hizmet veriyor

Tangerine’in sunduğu ürünler oldukça ilgi çekici. Aynı zamanda çeşitlilik hakim; 12 farklı ürünle karşılaşıyoruz: Bu ürünler arasında tasarruf hesaplarından kredi kartına, yatırım fonlarından bireysel emeklilik fonlarına değişen türler dikkat çekiyor. Ürünlerden kredi kartı biraz daha ayrıntıyı gerekli kılıyor; zira Tangerine’in sunduğu kredi kartındaki nakit iadesi ilginç bir çözüme benziyor. Çünkü müşteriler yaptıkları alışverişlerden nakit iadesi alabiliyor.

Tangerine FinTech sektöründe faaliyet gösterse de, herhangi bir yatırım almamış. Çünkü, ilk aşamada arkasında ING gibi geleneksel bir banka var. 2012 yılındaki Scotiabank satın alması da durumu değiştirmiyor ve Tangerine yatırıma ihtiyaç duymadan yoluna devam ediyor.

2,5 milyondan fazla müşteri, 40 milyar dolarlık fon

Tangerine’in yönetim kadrosuna göz attığımızda şirketin CEO’sunun ve yönetim kurulu başkanının Gillian Riley olduğunu görüyoruz. Üst yönetimdeki diğer isimler ve görevleri ise şöyle: Gaurav Singh (COO), Jane Jhaveri-Malt (Müşterilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı), Nicole German (CMO), Jeff Snowden (Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı) ve Matthew Rajnauth (CFO).

İşleyiş yapısındaki tablo ise şu şekilde: Tangerine müşteri sayısı 2,5 milyondan fazla. Bununla birlikte yönettiği fonların büyüklüğü 40 milyar dolar düzeyinde seyrediyor. Öte yandan, şirketin çalışan sayısı 1000’den fazla ve müşterilerine internet sitesi, mobil uygulama ve müşteri hizmetleri merkeziyle ulaşıyor. Son olarak Tangerine’in merkez ofisi Kanada’nın Toronto şehrinde bulunuyor.