Takasbank, BiGA Dijital Varlık Platformu’nu hayata geçirdi…

Blokzinciri teknolojisiyle üretilmiş birçok dijital değerin arkasında fiziksel bir dayanak varlık bulunmamakta ve bu dijital varlıkların gerçek bir değere dayanmamasından dolayı halihazırda regüle edilmemiş (düzenlenmemiş ve ayarlanmamış) piyasalardaki değerlerinde yüksek volatilite (oynaklık) gözlemlenmektedir. Takasbank, bu önemli soruna çözüm sağlamak için BiGA Dijital Varlık Platformu’nu hayata geçirdi.

Bir Gram Altın anlamına gelen BiGA Projesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İ.Ü. Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde, kripto varlıklar eğitim ve danışmanlık platformu Lexcio kurucu ortağı Av. Abide Gülel ve Prof. Dr. Burak Gemalmaz tarafından hazırlanan ve Cybor Holding sponsorluğunda gerçekleşen “Blokzincir (Blockchain) Teknolojileri ve Hukuki Altyapısı” sertifika programında anlatıldı.

Programa konuşmacı olarak katılım sağlayan BiGA proje ekibinden Ramazan Barda ve Mustafa Atahan, BiGA hakkında detaylardan bahsetti:

Altının EFT’si

“Altın Transfer Sistemi Türkiye’de altının EFT’si olarak da biliniyor. Takasbank’ın hizmet sağlayıcılığı sayesinde, bankalar arası nasıl EFT ile para transferi gerçekleştirilebiliyorsa, gram altınınızı da kişiler arası gönderebiliyorsunuz.

Dijital Varlık Transfer Platformu üzerinde işlem gören varlık karşılığı Borsa İstanbul kasalarında fiziksel olarak saklanan her bir gram altının karşılığı olarak üretilen dijital değerdir.

BiGA Dijital Altın adı verilen proje sayesinde, blokzincir teknolojisi üzerine gerçekleştirilen çalışmaların ilk ürünü olarak; dayanağı fiziksel altın olan ve dijital bir varlığa çevrilebilen altının blokzincir teknolojisi ile zaman kısıtı olmaksızın kişiden kişiye transferine imkan sağlıyor.

BiGA Dijital Altın projesine ilk olarak Ziraat Bankası, Vakıfbank, Garanti BBVA, Albaraka Türk Katılım Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Ziraat Katılım Bankası katılım sağlamış olup, böylece katılımcı bankalarla birlikte Türkiye’nin finansal alanda bilinen ilk blokzincir ağı kurulmuş oldu. Bu sayede, Takasbank tarafından sunulan platformdan hizmet sağlayacak olan katılımcı bankaların altın bakiyeleri yine katılımcı bankalar arasında 7/24 transfer edilebiliyor.”