Parasız Toplum için ilk gerekli adım kullanıcılar için pürüzsüz bir ödemeler sürecidir…
Özellikle pandemi dönemi ile birlikte tüm dünyada hem işletmeler hem de tüketiciler dijital ödeme çözümlerini hızla benimsemekte, kullanmakta hatta firmalar / fintech’ler bu sürece sürekli yeni çözümler getirmektedir.
McKinsey & Company’e göre pandemi dönemi ile birlikte nakit kullanımı tüm dünyada %16 oranında azaldı.
Tink tarafından yayınlanan rapora (The future of payments is open) göre elektronik ödemelerdeki işlem sayıları son yıllarda hızla artmakta.

Elektronik ödeme işlemlerindeki en büyük payı kartlı ödemeler almakla birlikte, e-para işlem sayısı da son yıllarda artışını hızlandırmaktadır.

Tink tarafından hazırlanan raporda Kartlı Ödeme ve Açık Bankacılık Ödeme yöntemlerinin süreçleri karşılaştırılmıştır.


İki süreci incelediğimizde açık bankacılık sürecinin, kartlı süreci değiştirmeye çalışmadığı, bu süreci daha hızlı daha basit yapmaya amaçladığını görebiliriz.
Raporda yapılan anket sonucunda da tüketicilerin açık bankacılık ödeme yöntemini daha çok benimsemeye başladığının altı çizilmiştir.
Bu tercih değişiminin nedenleri olarak aşağıdaki hususlar belirtilmiştir;
📍Daha yüksek güvenlik
📍Hızlı para transferi
📍Düşük komisyon ücretleri
📍Bütünleşik ödeme deneyimi

Aslında yukarıdaki tercih değişim nedenlere baktığımızda ülkemizde 2020 yılının sonunda uygulamaya alınan FAST ile yukarıdaki sayılan birçok husus karşılanmakta.
🎯Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) ile kullanıcılar farklı bankalardaki hesapları arasında 7 gün 24 saat, hızlı ve kolay şekilde para aktarabilmekte ve bankalar işlemin taraflarına işlem sonucunu anlık bildirim olarak iletmektedir.
Bu sene yapılan revizyonlarla birlikte FAST limiti 5.000 TL, TR Karekod ile yapılacak işyeri ödemelerinde ise limit 10 bin TL olmuştur.
FAST işlemleri ile ilgili TCMB tarafından açıklanan bir istatistiki veri olmadığı için, yapılan EFT ve ödeme işlemlerin ne kadarının FAST ile yapıldığını bilemiyoruz.
Son Söz
Önümüzdeki dönemde FAST’ın kullanım alanlarının artması, ülkemizde çok daha pürüzsüz bir ödeme sürecine ve nakitsiz topluma geçişe önemli katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Dijital Dönüşümü en fazla gördüğümüz Ödeme Hizmeti veren kuruluşların gelecek planlarında Açık Bankacılık kavramı kesinlikle yukarı sıralarda olmalı.
Nakitsiz toplum çok yakın zamanda hayatımızda olmasa bile nakit paranın kullanımı önümüzdeki dönemde hem yeni neslin davranışları hem de dijitalleşme ile azalacak. Hepimizin planlarını bu geleceğe göre yapması gerekmekte.
Faydalı olması dileğiyle.