The Financial Brand tarafından yayınlanan 5 önemli inovasyon trendi…
- İnovasyona Verilen Önemin Artırılması
Pandemi sürecindeki müşteri ihtiyaçlarına verilen hızlı cevapların, yeni ürünlerin bu dönemde de sürmesi bir gerekliliktir. Sektördeki yoğun rekabete ek olarak yeni oyuncuların da (Dijital Banka, Ödeme Kuruluşu, Elektronik Para Kuruluşu gibi) birer birer sektöre girmesi, inovasyona gereken önemi veren bankaların ayrışmasını sağlayacaktır.
- FinTech’lerle Olan İş birliğinin Artırılması
İnovasyonun kendisi ile birlikte ekosistemde inovasyon çözümlerinin devreye alınma hızı da her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Bu süreçte bankaların FinTech’lerle iş birliğinde olmaları ise zaruri bir durumdur.
- Dijital Etkileşimin Öneminin Artırılması
Müşteri deneyiminin sağlanması için; müşterilere dijital platformlarda daha basit daha pürüzsüz daha güvenli alanların oluşturulması gerekmektedir. Sadece müşteri edinimi sürecinde değil, müşteri yolculuğunun tamamında müşteri odaklı dijital etkileşimin devamı sağlanmalıdır.
- Müşteri Yolculuğu Boyunca Çoklu Kanaldaki İnovasyonlar
Her ne kadar dijitalleşme çok önemli dense de yüz yüze iletişimin sağlandığı şubeler halen müşterilerin uğradığı, daha karışık işlemleri için tercih ettiği bankacılık kanallarının başında gelmektedir. Bu nedenle Bankalar, müşterilerine en kaliteli hizmeti sunmak/sunmaya devam etmek için her kanal özelinde müşteri ihtiyaçlarına yönelik inovasyonları geliştirmek zorundadır.
- Büyük İş Modelinde Değişikliğe Gitmek
Açık Bankacılık, FinTech iş birliği, #MüşteriDeneyimi, süreçlerdeki inovasyon ve dijitalleşme, sürdürülebilirlik gibi pek çok kavram son 10 yılda bankacılık sektörüne yeni giren ama şu anda her bankanın stratejik hedeflerinin ilk sıralarında yer alan kavramlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle Bankaların büyük iş modellerini bu kavramlara göre yenilemeleri, çalışanlarıyla beraber bu değişimi beraberce gerçekleştirmeleri gerekiyor.
Son Söz
Kısaca Bankaların gelecekte de daha yoğun yaşayacakları rekabette avantaj sağlamaları için;
✔İş yapış şekillerini yeni odak noktaları ile değiştirmeleri,
✔Değişimi kurum kültürüne yansıtmaları,
✔Bu süreçte sektördeki yeni oyuncularla iş birliği içerisinde olmaları,
✔Müşteriye hizmet verilen her kanalda yeni hizmet modelleri geliştirmeleri gerekmektedir.