İtalya’nın 2023 bütçesinin ödemelerle ilgili yönleri tartışılıyor. Bu tartışmalardan birisi de yoğun tepkinin ardından hükümetin 60 euro’nun altındaki kart ödemelerini kabul etmeyen tüccarlar için para cezalarını kaldırmaya yönelik ilk teklifte geri adım atması ve bunun yerine son dakika değişikliğiyle elektronik işlemler için tüccar ücretlerini düşürmeyi önermesiyle sonuçlandı.

Bütçe değişikliği, Roma’nın yıllık geliri 400.000 euro’ya kadar olan işletmeler için elektronik işlemlerdeki ücretleri 30 euro’ya kadar düşürmek için bankalar, ödeme şirketleri ve tüccarlar arasında bir anlaşma yapmak için çalışacağını söylüyor.

Ödeme işlemcileri, Mart ayı sonuna kadar tüccarların maliyetlerini düşürmek için bir anlaşmaya varamazlarsa, hükümet “dayanışma katkısı” adı verilen politikayı dayatmayı planlıyor. Bu vergi, 30 euro’ya kadar olan ödemelerden elde edilen gelirlerin yüzde 50’sine eşdeğer olacak.

Hükümetin karar değiştirmesi, ülkenin merkez bankasının eleştirilerine maruz kalmasına neden oldu. Aralık ayında, Banca d’Italia Yapısal Ekonomi Analiz Direktörü Fabrizio Balassone, parlamentoya, hükümetin nakit politikasının vergi kaçakçılığıyla mücadele çabalarını tehdit ettiğini ve kayıt dışı ekonomiyi destekleyeceğini söylemişti.

Balassone, elektronik ödemelerin kabul edilmemesine ilişkin ticari para cezalarını kaldırmanın ötesinde, özellikle 2023 bütçesinde nakit ödeme tavanını yükselten bir hükmü eleştiriyor. 1999 euro’luk önceki limitin 4999 euro’ya yükseltilmesi, önceki mevzuat uyarınca yürürlüğe girecek olan 999 euro limitinden önemli bir sapma anlamına geliyor.

Balassone’nin fikirlerine yakın olarak Avrupa Komisyonu da hükümetin ekonomik yönünü geniş ölçüde destekliyor, ancak nakit işlemler için daha yüksek eşik belirlenmesine yönelik endişelerini de dile getiriyor.

İtalya’da dijital ödemelerin de yükselişte olduğunu söylemekte fayda var. PYMNTS’ın raporu 2022’nin üçüncü çeyreğinde, İtalyan tüketicilerin yaklaşık beşte birinin (%20,4) son mağaza içi satın alma işlemleri için bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde ikiden fazla bir artışla mobil cüzdan kullanarak ödeme yaptığını gösteriyor. Ankete katılan 11 ülke arasında bu rakam, mağaza içi mobil cüzdan kullanımı söz konusu olduğunda İtalya’yı ilk dörde yerleştiriyor.

KaynakPYMNTS