Akademik yüksek profil, güçlü tespitler, detaycılık ve kolay anlaşılabilirlik esaslı anlatımın başarılı bir harmanı.
Dr. Soner Canko ve Umut Ersoy’un üretim sürecine yoğun katkıda bulunduğu, Oğuzhan Saruhan’ın 3. kitabı “Dijital Lider: Dijital Çağda Liderliğe Yeni Bakış”, 2. baskısını kısa süre önce yaptı. Kapital Medya Hizmetleri A.Ş.’nin yayıncısı olduğu kitabın yayın yönetmenliğini sektörün tecrübeli ismi Pelin Özkan üstlendi.
İletişimcilerin başucu kitaplarından Neil Postman’ın Televizyon: Öldüren Eğlence’si (1994), 2000’lerde internet, 2010’lu yıllarda Facebook, Apple, Google ve benzerlerinin mobil dünyaya, dijitale yön verdiği dönemlere dair kitaplardan aşina olduğumuz kalınlıkta Dijital Lider. 200 sayfa civarında; giriş sayfaları, platformlar, dijital liderler ve kaynakça bölümlerinden oluşuyor.
Kapağı iyi bir tasarıma sahip; dijital dünyada yola çıkmanın sanıldığı kadar zor olmadığı, klavye tuşları ve birkaç temel ikonun harekete geçmeye yeteceği ifade edilmek istenmiş.
Oğuzhan Saruhan’ın dijital medya alanında yayınlanmış 2 kitabı daha var; ‘Sosyal Medya Canavarı Olmak İster misin?’ ve Dijital Çağda Hayatta Kalmanın 10 Kuralı.
Sektörün öncü isimlerinden Dr. Soner Canko, kitabın Dijital Liderler başlıklı bölümünde, sosyal medyayı kullanış biçimi gibi dijital faaliyetleri ile tanıtılıyor. Şahsen tanıdığım Soner Bey, akıl sır erdirmenin pek de mümkün görünemeyeceği sıra dışı üretkenliği ile ünlü, ilham veren, paylaşımcı ve çok başarılı biridir; buraya tıklayarak hemen takibe alabilirsiniz. Ve son olarak Umut Ersoy ise saygın iletişim ajansı Marjinal Porter Novelli’de CDO olarak görev yapıyor.
Önsözde ayrı bir başlıkta ele alınan, “Dijital Çağda Liderliğe Yeni Bakış”, başlı basına bir bölüm olabilecek kadar kapsamlı. Burada ‘iletişim’ kelimesinin etimolojik kökeni gibi daha çok akademik içeriklerde karşılaşabileceğiniz detaylar söz konusu. İlk sayfalarda internet kullanımına ilişkin istatistiki bilgilerle dijitalleşmenin ölçeğinden bir hareket noktası meydana getiriliyor ve liderlerin de bunu göz ardı etmemesi gerektiğinin altı çiziliyor.
Dijital Lider’in tanımı, “Parmaklarıyla dijital dünyayı etkili bir şekilde kullanıp başta kendisi olmak üzere şirketine, çalışma arkadaşlarına ve ilham olabileceği diğer insanlara öncülük edip ortaya koyacağı performansla etki oluşturan yönetici” şeklinde veriliyor. Dijital lider için ‘iş dünyasının influencer’ı’ ifadesi de dikkat çekici.
Tanımların detaylıca aktarıldığı kitap, belli noktalarda görsel ve grafiksel anlatıyı da es geçmiyor…
Ek olarak çeşitli verilerle desteklenen ‘dijital dünyadaki CEO varlığının önemi’ argümanı öne çıkan diğer ayrıntılar arasında. Örneğin MBA Central tarafından yapılan araştırmada her 4 tüketiciden 3’ünün ‘CEO’ların dijital dünyadaki varlığının markayı daha güvenilir hale getirdiğini’ söylemesi gibi kıymetli ayrıntıları kitabın birçok sekansında görebilmek mümkün.
Sosyal medyanın etkin kullanımının sağlayacağı avantajlar güzelce sıralanırken kriz anları da es geçilmemiş. Krizle karşı karşıya kalınması ve bu kapsamda verilen savaşta üst düzey yöneticilerin markanın ‘komutanları’ olacağı kaydediliyor bu aşamada.
Daha ilk sayfalardayız ve konunun hareket alanı hız kesmeden genişliyor. ‘Dijital Lider hangi özelliklere sahip olmalı’ sorusuna şu yanıtların verildiğini okuyoruz:
- Dünyaya farklı bakmak,
- Eskiyi geride bırakmak,
- Güncel olmayan liderlik fikirlerinden ayrılmak,
- Yeni fikirlere açık olmak,
- Dürüst ve modern olmak.
Bu özelliklerin talep edilen bir yönetici olmanın kilit noktaları olduğu vurgulanıyor…

Kitabın platformlar bölümünde kapsam oldukça geniş. Aktif olunması gereken sosyal ağlar LinkedIn, Twitter ve Instagram olarak sıralanırken YouTube’un video içerik yönü, podcast ve blog alanları ayrıca inceleniyor.
Bölüm, dijital lider ve dijital lider adayları için kapsamlı bir başvuru rehberi maiyetinde. Sosyal medyada başarılı olmak için ihtiyaç duyulan öğeler, ipuçları ve daha fazlası belki de ilk defa bu kadar spesifik (liderlere yönelik) bir alanda sıralanıyor. Platformlar kısmında genel itibarıyla optimizasyon gibi biraz daha ileri seviye kullanım püflerinin de unutulmadığını görüyoruz.
Başlıklar genel itibarıyla platformlara dair kısa bilgiler ve platform kullanımına ilişkin ipuçları üzerinden ele alınıyor. Oğuz Kuş’un İçerik Pazarlama (2016), Kadir Levent Kaya’nın Sosyal Medya Müşteri İlişkileri Yönetimi (2017), Networking kitabıyla da tanınan Ertuğrul Belen’in İş Dünyasında LinkedIn ile Nertworking (2018), Karen Nelson-Field’ın Viral Pazarlama, M. Eray Gürbüz’ün Profesyoneller için Instagram (2020) gibi kitapları ile yakın izdüşümde hareket edilen bölümler, iş dünyası merkezinde güncel veriler ve derinlemesine önerilerle ayrı bir yerde konumlanmayı başarıyor.

Dijital Liderler başlıklı son bölüm ise Sina Afra, Engin Aksoy, Hakan Aran, Koray Bahar, Engin Aksoy, Nevzat Aydın, Leyla Alaton, İhsan Elgin, Dr. Soner Canko, İsmet Koyun, Halil Erdoğmuş, Erol Bilecik gibi iş dünyasının önde gelen isimlerinin dijital kullanım şekillerinin kısa incelemelerine, pratik tavsiyelerine ayrılmış.
Bu bölümde Refika Birgül gibi başarılı YouTuber’lar, Dr. Sertaç Doğanay, Prof. Dr. Erhan Erkut gibi akademisyenler ile geniş bir yaş aralığında medya ve girişim dünyasından başarılı isimler de var.
Bitirirken [Kimlere hitap ediyor ve önemi]
Kitap, liderler açısından sosyal medya başta olmak üzere ideal bir kullanım kılavuzu. “Nasıl olunması gerektiğine” dair eksiksiz bir içerik. Diğer yandan önerilerin ne ölçüde değerlendirileceği tamamen okurlara, liderlere kalmış; kitabın ilk kısımlarında vurgulandığı gibi örneğin Bill Gates, dijital liderliğini eksiksiz bir ilhamla sürdürürken çoğu CEO ya da lider ise soğuk yaklaşım eğiliminde. Burada aşılması gereken bazı engeller var, kitapta ayrıntılı biçimde bahsedilen bu engellerin geride bırakılması ile çıkılacak yolculuğun etki potansiyeli çok büyük olasılıkla muazzam…
Liderlere hitap ettiğine şüphe yok, ancak spesifik ama merak uyandıran bir alanda konumlanması, kitabın gördüğü yoğun ilginin temelini oluşturuyor hiç şüphesiz. Çünkü herkes lider olmak ister…
Global ölçekte “lider adayı” konumunda olan milyonlarca profesyonel var. Buradaki kapsamın, bir diğer deyişle hedef kitlenin büyüklüğü aşikar, zira herkes başarı için yoğun çaba sarf ediyor. Günün birinde yönetim kademelerinde bulunmak pek çok profesyonelin birincil amacı. İşte Dijital Lider: Dijital Çağda Liderliğe Yeni Bakış, liderlerin yanı sıra lider olmak isteyenlere de değerli perspektifler vadediyor.
Kitap, liderliği/lider dijital iletişimini kavramak isteyen iletişim fakültesi öğrencileri için de değerlendirilmesi gereken kompakt bir fırsat aynı zamanda. Özellikle 3. ve 4. sınıf öğrencilerine tavsiye ediyorum.
Sosyal medyada hedefler belirlemiş her yaştan birey tarafından da keyifle okunabileceğini ifade edelim.
Özellikle LinkedIn kullanımı konusunda günümüzde Türkçe kaynak sayısı hala yetersiz, bu yönüyle de büyük bir açığı az da olsa kapatıyor.
Son dönemin iş dünyasına yönelik dikkat çeken çalışmalarından biri Dijital Lider: Dijital Çağda Liderliğe Yeni Bakış ve kim bilir, belki de daha fazla sayıda liderin dijital dünyada öne çıkmasını sağlayacak roketleyici etkinin ta kendisi olabilir.
Bitirirken Oğuzhan Saruhan’ı kitabı için tebrik ediyor, dijital medya okuryazarlığına katkılarının devamı temennisinde bulunuyoruz.