NFC, “Near Field Communication” kelimelerinin kısaltmasıdır ve “yakın alan iletişimi” anlamına gelir.

NFC teknolojisi, kablosuz veri transferi için kullanılan bir iletişim protokolüdür ve genellikle tablet, pos, akıllı telefon gibi cihazlarda bulunur.

Finans alanında NFC teknolojisi, banka kartları, dijital cüzdan’lar ve mobil ödeme uygulamaları aracılığıyla temassız ödemelerde kullanılmaktadır. NFC teknolojisi sayesinde, kartımızı veya cihazımızı ödeme terminallerine dokundurarak hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde ödeme yapabilmekteyiz.

Pandemi ile birlikte birçok kişinin hayatına giren ve ülkemizde şu anki kartlı ödemelerin %65’ini kapsayan temassız ödeme işleminin arkasındaki teknoloji de NFC’dir.

TC Kimlik Kartlarımızda da NFC teknolojisi bulunmaktadır. Bu teknoloji ile;

▶Kimlik bilgilerimizi NFC özelliği olan bir cihaza okutarak sağlık hizmetleri, bankacılık işlemleri, kamu hizmetleri vb. yerlerde işlemler yapabilmekteyiz.

▶Finans alanında genellikle kimlik doğrulama için NFC kullanılmaktadır. Şubelerde bulunan cihazlar vasıtasıyla doğrulama işlemi yapılabilmektedir. Bununla beraber mobil bankacılık içerisinde bazı güvenlikli işlem aşamalarında ya da Uzaktan Müşteri Edinimi sürecinde kimlik kartlarının NFC özelliği kullanılmaktadır.

▶Ayrıca NFC özellikli kimlik kartlarımız sayesinde Kart Erişim Cihazları (KEC) aracılığıyla elektronik imza oluşturulabilmektedir.

NFC, cihazlar arasında veri aktarımı için de kullanılabilir. Örneğin, bir kullanıcı, NFC özellikli bir cihazı kullanarak banka hesap bilgilerini başka bir NFC özellikli cihaza aktarabilir. Ayrıca son zamanlarda popüler olan ve aynı kolaylığı sağlayan NFC teknolojisine sahip kartvizitlerde yaygınlaşmaktadır.

Gelecekte NFC teknolojisi, finans alanında daha fazla kullanılabilir hale gelebilir;

– Kimlik doğrulama işlemlerine ek olarak NFC teknolojisi, akıllı ev teknolojisi ile birleştirilerek, daha gelişmiş bir ödeme sistemlerinin gelişimine olanak verebilir ya da
– NFC özellikli cihazlar sayesinde konum tabanlı teklifler, sadakat programları ve hedefli pazarlama sağlamak için kullanılabilir.
– Hatta NFC özellikli ATM’ler veya cihazlar, müşterilerin banka hesaplarına erişmelerini ve işlem yapmalarını kolaylaştırabilir.

Teknolojinin gelişimi devam ettikçe finans alanındaki gelişmeleri ben de herkes gibi merak etmekteyim. Sanırım hepimizin aklındaki soru “hayatımız kolaylaşıyor mu? yoksa hepimiz kendi isteğimiz dışında aynı şekilde mi davranmaya yöneliyoruz?”

Faydalı olması dileğiyle.

Murat Güleç
2006 yılında Hacettepe Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Murat GÜLEÇ, 2019 yılında Başkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı’nı tamamlamıştır. 2007 yılında Bankacılık kariyerine müfettiş yardımcılığı görevi ile başlamış, müfettişlik, bölge müdür yardımcılığı, şube müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Halen Türkiye’nin önde gelen bankalarından birinde Birim müdürü olarak görev yapmakta ve Başkent Üniversitesi’nde Bankacılık ve Finans alanında doktorasını sürdürmektedir. Bankacılık, Finans, FinTech, Teknoloji konu başlıklarında finansal okuryazarlığa katkı sağlama amacıyla makaleler ele almaktadır.