Av. Burcu Tümer, Dijital Finans programına konuk olarak dikkat çekici bilgiler paylaştı.
TBL Legal Kurucu Ortağı ve FinTech İstanbul Akademi Eğitmenlerinden Av. Burcu Tümer, İskender Ada’nın hazırlayıp sunduğu, EKOTÜRK ekranlarında yayınlanan Dijital Finans programına konuk oldu.
Girişimcilik ekosistemi açısından çok önemli bir konu olan “FinTech Hukuku” başlığındaki sohbette; FinTech sektöründeki hukuki düzenlemeler, düzenleyici otoritelerin rolü/yaklaşımları, ekosistemdeki son gelişmeler ve merkeziyetsiz finans dünyası ile metaverse’teki hukuksal yaklaşımlar konuşuldu.
Mesleki hayatının başından beri teknoloji hukuku üzerinde çalıştığını belirten Av. Tümer, 2021’de kurdukları TBL Legal ile müvekkillerine danışmanlık verdiklerini, Türkiye Barolar Birliği bünyesindeki FinTech Komisyonu’nda Yürütme Kurulu Üyesi olduğunu ve FinTech İstanbul Akademi’de farklı başlıklar altında eğitimler verdiğini kaydetti.
Ada’nın “FinTech sektöründe ne gibi hukuki düzenlemeler bulunuyor” şeklindeki sorusuna Av. Tümer, “Uzaktan Müşteri Edinimi konusunda BDDK, MASAK ve SPK tarafından birden çok düzenleme yayınlandı ve iyi bir duruma geldiğini kabul edebiliriz. Ayrıca kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler oldu, 2019’da düzenleme yetkisi BDDK’dan alınıp Merkez Bankası’na verildi,” diyerek şöyle devam etti: “İlk kez mevzuatta 2021’de ‘kripto varlık’ tanımlaması yapıldı ancak burada ‘kripto varlıkların ödemelerde kullanılmaması’ şeklindeki vurgu dikkat çekti. Kripto varlıklarla ilgili MASAK tarafından 2 ayrı rehber yayımlandı. Elektronik para ve ödeme kuruluşları ne şekilde kurulmaları gerektiği ve faaliyet alanlarının neler olabileceği düzenlendi. Birçok alanda düzenlemeler yapılmakla birlikte ana başlıkları böyle sayabiliriz.”
Devamında sektörün deneyimli ismi Ada, yeni kurulmakta olan FinTech’lerin lisans alımında nasıl bir yol izlemesi gerektiği sorusunu yöneltti. Av. Tümer, elektronik para ve ödeme kuruluşlarına lisans verme ile denetim yetkisinin T.C. Merkez Bankası’nda olduğunu ifade ederek BDDK, SPK, MASAK, T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Rekabet Kurumu, KVKK gibi ilgili kurumlara dair bilgiler paylaştı.
Söz konusu kurumların birbirleriyle koordineli şekilde hareket ediyor olmasının önemine değinen Ada, Av. Tümer’e kendilerine iletişime geçen girişimcilerden yola çıkarak dikkat çekici bir bağlam kurdu ve FinTech sektöründeki güncel gelişmeleri nasıl değerlendirdiğini sordu. Av. Tümer kendi perspektifinden yola çıkarak “Yeni fikirlerde yapılması gereken en önemli şeyin ilgili tarafların başından itibaren masanın etrafında yerini alması” olduğunu ifade ederek lisans, izin gereksinimleri gibi alanlarda birlikte karar verilmesinin önemine vurgu yaptı ve bu alanda sundukları desteklerden bahsetti.
Söyleşinin devamında FinTech sektörüne yönelik regülasyonlara ilişkin daha fazla ayrıntı paylaşıldı…
Keyifli söyleşinin tamamının haberin devamında izleyebilirsiniz. İyi seyirler dileriz.