Dijitalleşme ve dolayısıyla otomatikleşme’nin tüm kuruluş ve iş alanlarını doğrudan etkilediği günümüzde üretken yapay zeka, işleri daha da kolaylaştırmak adına geliştirilen yapay zeka algoritmalarının bir alt kümesidir.
ChatGPT’nin yaygınlaşması ile hayatımıza giren üretken YZ’nin en önemli özellikleri;
– Var olan veri desenlerini analiz ederek yeni, benzersiz, yaratıcı ve belirli bir amaç doğrultusunda içerik ve veri üretebilme yeteneği
– Etkileşim sonucu (geri beslemeler ile) öğrenmek ve gelişmek
– Geleneksel YZ modelleri belirli görevleri gerçekleştirmek için tasarlanmışken, Üretken YZ modelleri önceden görmediği veya öğrenmediği verilere dayanarak orijinal içerik üretebilir.
Nerelerde Kullanılır?
Resim-video oluşturma, metin yaratımı, grafik tasarımı, sanat eserleri üretimi gibi birçok alanda Üretken YZ’dan anlık olarak faydalanmaktayız.
Detaylı bilgi için Oya Geron, Hanımı takip etmenizi öneririm.
Finans Sektörü için Üretken YZ
Finans sektöründe birçok YZ teknolojisi günümüzde kullanım alanı bulmuştur. Maliyet azaltma, süreç iyileştirme, kişiselleştirme gibi birçok odak noktasından dolayı sektörün yavaş yavaş kullanıma geçtiği Üretken YZ’nin faydaları arasında daha hızlı ürün geliştirme, gelişmiş müşteri deneyimi sağlama ve iyileştirilmiş süreçler gibi verimliliği artıran hususlar bulunmaktadır.
Ancak halen emekleme aşamasında olan Üretken YZ teknolojisinin süreçlere entegrasyonu esnasında yanlış veya doğrulunun teyit edilmesi gereken durumlar da oluşabilecektir. Bunun sonucunda ortaya çıkacak yeni işler de çalışanlara kazandırılan zamanı sınırlayabilir.
Gartner tarafından üst düzey yöneticilere yapılan bir ankette ise Üretken YZ yatırımlarının birincil amacının müşteri deneyimi / elde tutma olduğunu görülmekte. Bu yüzden süreçlere entegrasyon aşamasında her yapılan yanlışlık firmaya katkı sağlamak yerine müşteri ilişkilerinde zarar da verebilme ihtimalini taşımaktadır.
Bankacılık Sektörü Kullanım Alanları
Son olarak üretken yapay zekadan faydalandım ve ChatGPT bana bankacılık alanındaki kullanım alanlarını aşağıdaki gibi sıraladı;
– Dolandırıcılık Tespiti
– Kara Para Faaliyetlerinin Önlenmesi
– Müşteri Hizmetleri
– Piyasa Analizi ve Tahmini
– Risk Değerlendirmesi
– Kişiselleştirilmiş Ürün Tavsiyeleri
ChatGPT tarafından yukarıdaki cevaba düşülen son not ise daha ilgi çekici;
“Bankalar, bu modelleri sorumlu ve güvenli bir şekilde kullanarak müşteri verilerini korumalı ve AI uygulamalarında şeffaflığı sağlamalıdır”
Son Söz
Son aylarda hem dikeyde (üretim ve gelişme) hem de yatayda (kullanım alanında yayılma) üssel büyüyen yapay zeka kullanımlarının hayatımıza etki ettiği/edeceği kesin bir olgu ama ne yönde olacağı hala bence muallak!
Bu süreçte bizleri koruyacak olan regülasyonlar önemli hala geliyor, özellikle kişisel verilerin korunması/kullanımı konularında yeni düzenlemeler tüketicilerin bu konulara daha olumlu yaklaşmasını sağlayacaktır.
Faydalı olması dileğiyle.