Nova Nora Consulting Group Kurucusu ‘ın LinkedIn üzerinden yaptığı paylaşımı okurlarımız ile buluşturuyoruz…

Çok değil bundan 4-5 sene önce. 2019 yılı, Turkish Informatics Foundation (Türkiye Bilişim Vakfı) bünyesindeki Blockchain Turkey Platform‘unda Regülasyon çalışma grubundayız. Soner CANKO‘nun liderliğinde belli aralıklarla toplanıp, yeni ortaya çıkan blokzincir uygulamaları üzerine çalışıyoruz, tartışıyoruz, araştırma ve uygulamaları paylaşıyoruz.

Çalışma grubu olarak, kamuoyuna ışık tutma amacıyla bir dizi rapor hazırlama kararı almıştık. Bunlardan biri de “Kriptoparaların Vergi, Muhasebe ve Denetim Yönünden İncelenmesi” üzerineydi.

O dönem Deloitte adına raporun liderliğini ben üstlenmiştim. Sevgili Yigit Gokce, Fatih Organ , Tuna Solmaz, Metin Aslantaş, Cem T. ve Öykü Kalkavan ‘ın özverili çalışmaları, Eczacıbaşı Topluluğu’ndan Tayfun İÇTEN’in, Turkcell’den Mehmet Emre Susoglu, Arzu Canik’in, DenizBank’tan Mahir Kubilay Dağlı ‘nın, NAZALI Tax & Legal Services’den Ayşe Ülkü Yalaz ve Pinar S.’in ve o dönem Huobi Türkiye ‘de olan sevgili dostum ALPHAN GÖĞÜŞ gibi çok değerli uzmanların da katkılarıyla tam 1 yıl süren bu rapor kriptoparaların finansal tablolara nasıl yansıyacağı konusunda Türkiye’de yazılmış ilk rapordu.

O tarihte dünya üzerindeki düzenleyici kurumların hiçbiri kriptovarlıklarla ilgili herhangi bir standart belirlemediği için biz mevcut Uluslararası Standartlar ve vergi mevzuatı üzerinden giderek kriptovarlıklara uygun alternatifleri değerlendirmiş ve önerilerimizi paylaşmıştık. Nihayet bir yılın sonunda Haziran 2020’de yayınlayabildiğimiz, değerli Faruk Eczacibasi’nın sunuşu ve Soner CANKO’nun önsözüyle okuyucuya çıkan raporumuz epey ilgi görmüştü.

Bu vesileyle raporda emeği geçen arkadaşlarımı tekrar gönülden tebrik ediyor, katkıları için çok teşekkür ediyorum.

Gelelim bugüne…

Üzerinden 3,5 yıl geçtikten sonra bugün Financial Accounting Standards Board (FASB) (Amerikan Finansal Raporlama Standartları Kurulu) kriptovarlıklarla ilgili ilk finansal raporlama standardını yayınladı. İçeriği oldukça dar ama kriptoparalara yönelik ilk standart olması nedeniyle milat niteliğinde.

En basit anlatımla özeti şu:
-Kriptoparalar maddi olmayan varlık (hak) niteliğindedir.
-İlk edinim maliyetleri ile muhasebeleştirilir.
-Her dönem rayiç değerleri (fair value) ile gösterilir.
-Değer değişimleri kar/zarar (gelir tablosu) ile ilişkilendirilir.
-NFT ve Stablecoin’ler şimdilik kapsam dışı.

“100$’a aldım, ay sonunda değeri 120$ oldu. 20$ kar olarak gelir tablosuna yansıyacak. Bilançoda ise 120$ olarak rayiç değeriyle taşınacak.”

İlginç gelebilir ama bugüne kadar kriptovarlıkların finansal tablolara nasıl yansıyacağı ile ilgili bu netlikte bir açıklama yapılmamıştı.

Özellikli durumlardaki istisnalar için mevzuatı takip etmek gerek.

Bakalım şirketlerin bilançolarında kriptopara bulundurabilmesine yönelik yerel mevzuat ne zaman çıkacak.

Yazı: Hakan Erten