İnsanların artan yaşam maliyetleriyle başa çıkmak için hangi kredi biçimlerine başvurduklarını gösteren bir araştırmaya göre, Birleşik Krallık’taki şimdi al, sonra öde kullanıcılarının dörtte biri gecikme faizi ödüyor. Bundan en çok etkilenenler ise genç tüketici grubu oldu.
BNPL ürünleri, alışveriş yapan tüketicilerin faizsiz, haftalık veya aylık taksitlerle ödeme yapmasına olanak tanıyor. Kullanıcıların kredilerini geç ödemeleri halinde ücretlendirildikleri ödeme yöntemi, kısmen kullanıcıların malları tam ve peşin olarak ödemekten kaçınmalarını sağladığı için geçtiğimiz yıl popülerliğini artırdı. Ancak bir süredir düzenleyiciler ve tüketici grupları borçlanma riski konusundaki endişelerini dile getiriyor.
Birleşik Krallık merkezli bir finansal eğitim yardım kuruluşu olan Centre for Financial Capability (CFC) tarafından yaptırılan araştırma, BNPL kullanıcılarının yüzde 22’sinin Aralık 2023’e kadarki altı ay içinde bir veya daha fazla geri ödemeyi kaçırdığını gösteriyor.
Araştırmaya göre bu kişilerin dörtte birinden fazlasının kredi puanları düşmüş ya da bir borç tahsilat kurumu ile temasa geçmişler. Araştırmada özellikle gençlerin gecikme faizine maruz kaldığı görülüyor. 18-34 yaş arası kullanıcıların yüzde 34’ü aynı dönemde bir geri ödemeyi kaçırdıkları gecikme faizi ile ücretlendirilmiş.
Gecikme faizinden etkilenen BNPL kullanıcılarının toplam sayısı 2023’te bir önceki yıla göre hafif bir düşüş gösterse de, geri ödemeyi kaçırdığı için ceza alan 55 yaş ve üzeri kişilerin sayısı yüzde 7’den yüzde 10’a yükseldi.
CFC’den Jane Goodland konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Devam eden hayat pahalılığı krizi İngiliz halkını etkilemeye devam ederken, birçok kullanıcının ilgili riskleri tam olarak anlamadan bu programlara giderek daha fazla bağımlı hale geldiği açıktır. Araştırmamız, BNPL’nin özellikle gençler arasında yüksek oranda kullanıldığını ve birçoğunun bu planların bir sonucu olarak zor mali sonuçlarla karşı karşıya kaldığını gösteriyor”
ABD’deki en popüler BNPL sağlayıcıları: Buy Now, Pay(Pal) Later