Asya-Pasifik bölgesi kripto düzenlemeleri açısından son dönemlerde hareketli günler yaşıyor. İşte bölgenin önemli oyuncularından Birleşik Arap Emirlikleri, Hong Kong, Çin ve Güney Kore’de son durum.
BAE CBDC inovasyonları devam ediyor
Birleşik Arap Emirlikleri, geçtiğmiz hafta merkez bankası dijital para birimi (CBDC) olan dijital dirhemin ilk sınır ötesi transferini gerçekleştirerek finans sektörü yeniliğine olan bağlılığını gösterdi.
29 Ocak’ta BAE Merkez Bankası başkanı, ülkelerin ve finans kurumlarının sınır ötesi toptan satış için CBDC’leri kullanmayı denemelerine olanak tanıyan bir platform olan mBridge üzerinden BAE’den Çin’e 50 milyon dijital dirhem (yaklaşık 13 milyon dolara eşdeğer) gönderdi.
Bu transfer, BAE’nin ülkenin dijital dönüşümünü yönlendirebilecek bir CBDC geliştirme çabalarının bir parçasını oluşturuyor ve BAE’nin CBDC’lerle yürütmeyi planladığı bir dizi pilot programın ilkini oluşturuyor.
BAE’nin CBDC’ler konusundaki öncü çalışmaları, ülkenin finans sektöründe inovasyona öncülük etme çabasının bir parçası. BAE ayrıca, dijital dönüşümün bir başka bileşeni olarak iyi düzenlenmiş bir blockchain ve kripto sektörünün geliştirilmesi için bir merkez olarak hizmet etme niyetini açıkça ortaya koydu.
Hong Kong OTC kripto borkerlerine yönelik düzenlemeleri değerlendirecek
Asya-Pasifik bölgesinde, Hong Kong’daki politika yapıcılar, borsalar için yasal kayıt son tarihinin yaklaştığı bir dönemde, lisanssız tezgah üstü (OTC) kripto brokerleriyle nasıl başa çıkılacağını değerlendiriyor.
2 Şubat’ta Hong Kong Finansal Hizmetler ve Hazine Bürosu (FSTB), OTC kripto brokerlarının Hong Kong’un kripto düzenleyici çerçevesi kapsamına nasıl getirileceği konusunda yakında bir istişare başlatacağını duyurdu.
FSTB’nin duyurusu, Hong Kong Menkul Kıymetler ve Vadeli İşlemler Komisyonu’nun (SFC) 5 Şubat’ta sanal varlık ticaret platformlarının (VATP’ler) 29 Şubat’a kadar SFC’ye bir lisans başvurusu sunmaları ya da bu yılın 31 Mayıs’ına kadar kapılarını kapatmaları gerektiğini hatırlatmasından sadece üç gün önce geldi. Hong Kong’un VATP’ler için lisanslama rejimini yöneten SFC, halkı lisanslı olmayan kripto platformlarında işlem yapmamaları konusunda defalarca uyardı ve yatırımcıları aldatmak için SFC lisansına sahip olduğunu iddia ederek sahtekarlık yaptığından şüphelendiği borsalara çağrıda bulundu.
Çin kripto için AML kurallarını geliştirecek
Çin’de finans sektörü yetkilileri, kripto yasağının teknolojiyi içeren yasadışı finansmanı önlemede başarısız olduğuna dair kanıtlar ortaya çıktıkça, kripto için kara para aklamayı önleme (AML) tedbirleri getirmeyi planlıyor.
Raporlara göre Çin, 2025 yılında yasalaşması beklenen ülkenin AML yasalarındaki değişikliklerin bir parçası olarak AML amaçları için kripto faaliyetlerini düzenleyen hükümler getirecek. Bu planlar, Birleşmiş Milletler’in kripto varlıkların ve özellikle de stablecoin’lerin Çin’de kara para aklamada giderek daha önemli bir rol oynadığını belirten haberlerin hemen ardından geldi. ABD hükümeti de Kuzey Kore’nin kripto ile ilgili faaliyetlerinin Çin merkezli kolaylaştırıcılarını hedef almak için mali yaptırımlar kullandı.
2021 yılında Çin, kripto alım satım faaliyetlerini tamamen yasakladı, ancak Çin’deki yeraltı komisyoncuları aracılığıyla gerçekleşen kara para aklama haberleri, yasağın yalnızca kriptoyu daha az şeffaf kanallara ittiğini gösteriyor.
Güney Kore, kripto firmalarına hesap verebilirlik getirmeyi planlıyor
5 Şubat’ta Güney Kore Finansal Hizmetler Komisyonu (FSC) ülkede faaliyet gösteren kripto firmalarına yönelik incelemeleri artırmayı planladığını duyurdu.
Özellikle FSC, Güney Kore’nin kripto ile ilgili mevzuatında – kabul edilmesi halinde – düzenlenmiş kripto borsalarının yöneticilerinin atanmadan önce FSC tarafından onaylanmasını gerektirecek değişiklikler önerdi. Geliştirilen yetkiler FSC’ye, yönetici üyeleri soruşturma altında olan bir şirketin lisansını askıya alma olanağı da sağlayacak. Onaylanması halinde, değişiklikler bu yılın Mart ayından itibaren yürürlüğe girecek.