Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği’nin (AB) kara para aklama ve terörün finansmanına karşı yürüttüğü çabaları güçlendirmeyi esas alan yeni yasal tedbirleri onayladı.
İlgili yasalar gazeteciler, medya profesyonelleri, STK’lar, denetim organları, vb. için ulusal kayıtlarda saklanan intifa hakkı bilgilerine anında ve sınırsız erişim hakkı getiriyor. Bu kayıtlar artık güncel bilgilerin yanı sıra en az 5 yıllık geçmiş verileri de içerecek.
İntifa hakkı, mülkiyeti başkasına ait bir eşya, hak veya malvarlığı üzerinde belirli bir kişinin tam yararlanma hakkına sahip olması şeklinde özetlenebilir.
Kısa adı AMLA (Kara Para Aklamayı Önleme ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele Otoritesi) olan ve uygulama ve yürütmeyi denetleyecek yeni bir otorite kuruluyor. AMLA’nın merkezi Almanya’nın Frankfurt şehrinde olacak.
Kısa adı FIU olan Financial Intelligence Units – Mali İstihbarat Birimlerinin yetkisi genişletiliyor ve mali kuruluşlar için gelişmiş durum tespiti tedbirleri getiriliyor.
Dahası yeni yasalar AB genelinde bir nakit ödeme limiti (10.000 Euro) belirliyor. Aynı zamanda ultra yüksek net servete sahip bireylere (toplam serveti en az 50 milyon Euro olan kişiler) yönelik incelemerin artırılacağı kaydediliyor.
Öte yandan 2029’dan itibaren, yüksek değerli finansal işlemlerde yer alan üst düzey profesyonel futbol kulüplerinin de müşteri kimliklerini doğrulaması, işlemleri izlemesi ve şüpheli etkinlikleri bildirmesi gerekecek.
Söz konusu tedbirlerin genel talepleri yansıttığı, vergi kaçakçılığını önlemeyi ve kurumlar vergisi konusunda iş birliğini geliştirmeyi amaçladığı belirtiliyor.