Blockchain Türkiye, İşbankası ev sahipliğinde konusu “Tokenizasyon” olan buluşmayı gerçekleştirdi…

Gerçek ve finansal varlıkların blokzincir üzerinde, ademi merkezi bir yapıda dijitalleştirilmesine verilen ad bu: tokenizasyon. Her ne kadar bu kelimeyi “dijitalleştirme” veya “simgeleştirme” diye de isimlendirebilecek olsak dahi, Blockchain Türkiye bu konuda Ocak ayında yayınladığı rapora “Tokenizasyon: Geleceğin Para ve Varlık Sistemi” adını verdiği için ben de bu kavrama blogumda “tokenizasyon” diyeceğim.

Buluşma gözlemlerim özetle şöyle:

  • Üç özel büyük bankanın paylaşımları artık blokzincirin iş fırsatı olarak ciddiye alındığını bana gösterdi. Konu bankanın futuristik strateji ekiplerinin raporlaması olmanın ötesine geçmiş durumda. Teknoloji örgütlerinde istihdam edilen web3 yazılımcıları ve hayata geçirilen pilot uygulamalar var. Cevaben “bunlar değerli ancak IT örgütleri teknoloji ile oynamayı sever zaten” diyebilirsiniz. Değil. İş birimi sahiplenmesini toplantıda gördüğüm “dijital varlıklar ürün yöneticisi” ve bunun benzeri ünvanlardan ve departman isimlerinden de anlayabiliyoruz.
  • Bir banka iş geliştirme yöneticisi dünyada 1 Katrilyon (1000 Trilyon) USD değerinde varlık olduğunu ve 2030’a kadar bunun $20 Trilyonunun (%2’si) tokenize edileceğini belirtti. Yeterince büyük bir pasta.
  • Her geçen gün başka bir finansal kuruluşun denemelerinin haberini alıyoruz. Örneğin geçenlerde HSBC altını tokenize ederek müşterilerine Hong Kong’da olağan banka kanalları üzerinden sunmaya başladığını duyurdu. HSBC çözümü her ne kadar kapalı devre bir çözüm olsa da, bu gelişme benim “bu teknoloji artık kendini gerçekleyecek insan kaynaklarını finansal kuruluşlar içinde oluşturuyor” gözlemimi destekliyor. Konu laboratuvarların konusu olmaktan çıktı. Dipnot: HSBC tanıtım röportajının linkini aşağıya kopyalıyorum. Projenin bir Türk bankacının liderliğinde yürümüş olması gurur verici.

Önümüzdeki dönemde varlıkların tokenizasyonu alanında bir çok yenilik ve deneme haberini duyacağız ve ademi merkezi yapıda dijitalleşmenin önlenemez ilerlemesini gözlemleyeceğiz.

Sabri Gökmenler, İşbankası

  • Bankanın sanat eserlerini NFT haline getirdik, ademi merkezi metaverse olan Decenterland’de bu eserleri sergiledik, sergi davetiyelerini de token olarak hazırladık. Demesi kolay, yapması meşakkatli işler bunlar. Bu tip pilotlar sayesinde teknoloji ile haşır neşir olduk,
  • Tokenizasyon hafif ateşte hayatımıza girecek.

Doç.Dr. Pınar Çağlayan Aksoy, Bilkent Üniversitesi

  • Tüketici kanunları uyarlanmalı,
  • Akıllı sözleşmelerin riskleri tokenizasyon için de geçerli. Olası riskleri oracle hataları, yanlış veri, programlama hataları gibi örnekleyebiliriz. Hukuki açıdan mülk ve mülkiyet kavramları dijital varlıkları kapsamıyor. Tanımlanmalı.

Meral Şengöz, T3i Partner Network

  • Türkiye bir lojistik merkezidir, antrepolarda likide dönemesi zor olan mallar vardır. Bunlar tokenize olursa daha rahat likide dönerler,
  • Konşimentolar verileştirilebilirse %26 verimlilik sağlanır ve bu da %7 maliyet tasarrufu sağlar,
  • Token için dünyada yasal yapı oluşuyor. Örneğin 2030’a kadar taşıma sektörüne dijitalleşme zorunluluğu geldi, standartlar oluşuyor.

Turan Sert, BlockchainIST

  • Enflasyonist ortamlarda likidite ve sürat önem kazandığı için tokenizasyon faydalı olacaktır.

Referans link:

KaynakMedium
Celal Cündoğlu
Hacettepe Üniversitesi'nden Elektronik Mühendisliği, University of San Francisco'dan Telecommunications Systems Planning üzerine İşletme Masterı olan Celal Cündoğlu kariyerine 1992 yılında Visa International'da başladı. 98 yılında Türkiye'ye dönüş yapan Celal Cündoğlu ulusal bankaların bilgi teknoloji örgütlerinde yöneticilik görevleri üstlendi. 2011'de katıldığı BKM'de İş Geliştirme organizasyonunu kuran Celal Cündoğlu, daha sonra buna ek olarak kurumun Bilgi Teknolojileri, İş Geliştirme ve Ödeme Platformlarından sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevlerini yürüttü. Görev süresi boyunca Türkiye'de ödeme platformları alanında yeni ürün ve teknolojilerin geliştirilmesine odaklanan Cündoğlu, Türkiye'nin Ulusal Dijital Cüzdanı BKM Express ürün ve ekosisteminin ve Ulusal Kartlı Sistem Troy'un geliştirilmesine liderlik ederek temassız mobil, karekod, yüz yüze ödemeler, para transferi ve blokzincir gibi yeni ödeme teknolojilerinin sahada denendiği bir ekosistemin öncüsü olmuştur. 2020-23 yılları arasında Visa Güney Avrupa bölgesinde İşyeri ve Kart Kabul Sistemleri Başkanlığı yapan Celal Cündoğlu bu süreçte kart kabulünün yaygınlaşması için işyerleri, kart kabul bankaları, ödeme kuruluşları ve bağımsız yazılım tedarikçileri ile ekosistemin geliştirilmesine liderlik etmiştir. Şu an, Londra merkezli danışmanlık şirketi Objects Consulting'de ödeme sistemleri, dijital dönüşüm ve bilgi teknolojileri alanlarında danışmanlık görevini sürdürmektedir.