Bir RegTech olan Saifr tarafından ABD genelindeki finansal risk ve uyumluluk liderlerinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırma, ilginç bulgular sundu…
Finansal hizmetler dünyasında risk ve uyumluluk ekiplerinin rolü son derece önemli. Pazarlama yaratıcılığı ile mevzuat gerekliliğini dengelemekle görevli olan bu ekipler, genellikle ürünlerin pazara ulaşmasından önceki son kontrol noktası görevini üstleniyor.
Bu kapsamda bir RegTech olan Saifr tarafından ABD genelindeki finansal risk ve uyumluluk liderlerinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırma, ilginç bulgular sundu. Özellikle farklı departmanların uyumluluğu nasıl algıladıkları konusundaki belirgin farklılıklar dikkat çekti. Bu noktada hukuk ve finans sektörleri uyumluluk konusunu çok önemli bulurken pazarlama ve satış ise yenilikçi çabalarının önündeki potansiyel engeller olarak görüyor.
Pandeminin başlangıcından itibaren söz konusu ekiplerin iş yükünün dikkate değer ölçüde arttığı vurgusu öne çıktı. Zira pazarlama kanalları çoğaldı, dolayısıyla incelenmesi gereken içeriklerin sayısı da arttı. Mart-2023’te yapılan bir ankete göre, pazarlamacıların yüzde 61’i eskisinden daha fazla kanal kullanıyor ve B2C liderleri arasında kayda değer katılım dikkat çekiyor.
Pazarlama kanallarındaki artış, içerik çıktısının artmasını zorunlu kılıyor ve bunun sonucu da uyumluluk inceleme ekipleri için yeni yükler demek. Anketten elde edilen bulgular, bu ekiplerin yüzde 61’inin inceleme hacimlerinde kayda değer bir artışa tanık olduğunu vurguluyor. Özellikle kıdemsiz uyum görevlileri ve büyük departman ekiplerinin sırasıyla yüzde 76 ve yüzde 83’ü, artan hacimlerle karşı karşıya kaldıklarını belirterek daha da yüksek iş yükü bildirdi.
Öte yandan uyumluluk ekipleri, gereken birden fazla turu ve mevcut sistemlerin verimsizliğini gerekçe göstererek inceleme sürecini zorlu buluyor. Liderlerin yaklaşık yüzde 56’sı ekiplerinin pazarlama içeriğini incelemek için 4-5 güne ihtiyacı olduğunu, yüzde 39’u ise sürecin 6-10 gün sürdüğünü ifade etti. Entegrasyondan yoksun veya tamamen mevcut olmayan içerik yönetim sistemlerinin verimsizliğinin bu gecikmeleri artırdığı, pazarlama ve uyumluluk departmanları arasındaki etkili iş birliğini engellediği de öne çıkan içgörüler arasında.
Dahası içeriğin gerçekte ne kadarının uyumluluk incelemesinden geçtiğine dair anlayışta bir tutarsızlık var gibi görünüyor. Uyumluluk liderleri yüzde 66’lık bir inceleme yüzdesi talep ederken, pazarlama ekipleri ise yüzde 59’unu rapor ediyor. Araştırmada belirtilene göre bu yanlış hizalama, parçalanmış sistemlerden ve uyumluluk süreçlerine ilişkin görünürlük eksikliğinden kaynaklanabilir.