Ödemelerden uluslararası para transferine, P2P kredilendirmeden kişisel finans yönetimine FinTech sektöründe öne çıkan iş kollarını derledik.
İnternet ve mobilite başta olmak üzere teknoloji odağında gelişimini sürdüren FinTech sektörü, bu bağlamda çeşitli finansal hizmetler sunar. FinTech alanındaki tüm şirketler, finansal hizmetler sunmak için teknolojiden yararlanır. Kolaylık, inovasyon ve hız esaslı FinTech’lerde son kullanıcılara yönelik finansal çözümlerin yanı sıra işletmeden işletmeye (B2B) ve işletmeden tüketiciye (B2C) gibi iş modelleri söz konusu.
Son dönemde sıklıkla duyulan B2B, FinTech sektörü kapsamında bir işletmenin başka bir işletmeye tasarlayıp sağladığı finansal çözümler ve hizmetler anlamına gelir. Örnek olarak başka bir işletmeye bulut tabanlı muhasebe yazılımı sunan bir FinTech şirketi, özetle B2B iş modeline sahiptir.
Peki FinTech sektöründeki iş kolları nelerdir? İşte yanıtlar…
Ödemeler
Tüm dünyadaki başlıca FinTech dikeyidir. FinTech’ler hızlı ve uygun maliyetle fiziksel veya online ödeme yapılmasına imkan tanır. Türkiye’de Ödemeler birçok kanal üzerinden sağlanabilir. Türkiye’de faaliyette olan FinTech’lerin büyük kısmı ödemeler dikeyinde yer alır ve bu alanda hizmetler sunar.
Uluslararası para transferi
Bankalar ve çeşitli aracıların yüksek masrafların yanı sıra ek ücretler alarak gerçekleştirdiği ülkeler arası para ve döviz transferleri, günümüzde çok daha düşük maliyetlerle çeşitli FinTech’ler tarafından sağlanıyor. TransferWise gibi platformlar piyasanın oldukça altındaki maliyetlerle P2P olarak kısaltılan kişiden kişiye para transferlerini mümkün kılıyor.
Mobil ödemeler
En çok tercih edilen iş kollarından biri olan mobil ödemelerde hesaplar arasında para transferleri, banka harici FinTech girişimleri tarafından sağlanır. İşlemler bireysel teknolojinin başlıca standardı olan akıllı telefonlar ve tabletlerdeki uygulamalar üzerinden pratik adımlarla gerçekleştirilirken kullanıcılara genellikle farklı özellikler de sunulur. Square, SumUp gibi FinTech’ler örnek gösterilebilir.
Alım-satım platformları
Yatırımcıların mobil cihazlar üzerinden ve bilgisayar başında hizmet alabildikleri hisse senedi, yatırım fonu seçimine destek olan platformların iş kolunu ifade eder. Bankalar ve aracılara göre daha düşük ücretlerle finansal yatırım seçimine yardım edilmesi temelindedir.
Özsermaye finansmanı
Enflasyon ve küresel finansal şablon, bireyler ve şirketler için finansmana erişimi zorlu bir alan haline getiriyor. Bu noktada girişimlere hisse karşılığında sermaye sağlama odaklı ortaya çıkan kitle fonlaması, bir diğer FinTech iş modeli olarak öne çıkıyor. FundedByMe gibi girişimler bu alandaki FinTech’lere örnek gösterilebilir.
Kişiden kişiye (P2P) kredilendirme
Borç verenlerle borç almak isteyenleri eşleştiren kredi verme uygulamasıdır. Bireylere ve işletmelere kredi sağlamanın alternatif bir yoludur ve P2P lending olarak da bilinir. Lending Club bu alandaki FinTech’lere örnek gösterilebilir. Türkiye’de yasalarla izin verilen aktif bir alan olmadığını belirtelim.
Kişisel finans yönetimi
Kişisel finans yönetimi alanındaki FinTech’ler kullanıcılara bütçe yönetimi alanında tavsiyeler sunar. Burada ihtiyaçların karşılanmasını esas alan bütçe, aynı zamanda yatırıma da dönüştürülebilir özellik taşır. İhtiyaçların karşılanmasının ardından geriye kalan ve ayrılan paranın saklanması tasarrufun tanımını oluşturur. Tasarrufların değerlendirilmesi önerilir ve genel itibarıyla finans dendiğinde amaç servet maksimizasyonudur. Kişisel finans yönetimi bu bağlamdaki önerileri de içerebilir.
FinTech iş kolları elbette bu kadarla sınırlı değil;
– Finansal regülasyonlar,
– Blokzinciri,
– Kripto varlık,
– Uluslararası ödemeler,
– Ana bankacılık altyapısı,
– Kimlik doğrulama,
– Skorlama,
– Sigorta teknolojileri (InsurTech),
– Perakende bankacılığı,
– Araştırma ve danışmanlık gibi birçok iş kolu mevcuttur.